- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Οι γαλλικές φρεγάτες Belharra και το δείπνο Μακρόν - Μητσοτάκη
Τι προβλέπει η συμφωνία - μαμούθ για τα εξοπλιστικά
Για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra και το «deal» για την αγορά τους δίνουν τα χέρια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν στο δείπνο εργασίας στο Παρίσι.
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει τα χέρια με τη Γαλλία για τις φρεγάτες Belharra, με τη νέα συμφωνία για τα εξοπλιστικά ανάμεσα στις δύο χώρες να «κλειδώνει» και τυπικά στο δείπνο εργασίας ανάμεσα σε Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα αγοράζει έξι ακόμη μαχητικά Rafale, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 24.
Την εξέλιξη αυτή για τα γαλλικά μαχητικά είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ.
Λίγο μετά τις 20.00, Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν εγκαινίασαν από κοινού την έκθεση «Paris - Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919» (Παρίσι - Αθήνα, η Γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 - 1919), στο Λούβρο. Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Το συνολικό κόστος της νέας αμυντικής συμφωνίας, που αναβαθμίζει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο, αναμένεται να φθάσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τη Γαλλία έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ελλάδας. Σε αυτήν περιλαμβάνονται επίσης και τρεις κορβέτες Gowind.
Οι φρεγάτες Belharra είναι εξοπλισμένες με υπερσύγχρονα συστήματα της ευρωπαϊκής αμυντικής τεχνολογίας από εταιρείες - κολοσσούς όπως Thales, MBDA και Naval Group, τα οποία της επιτρέπουν να εντοπίζει γρηγορότερα τον κίνδυνο, να αντιδρά πιο άμεσα και να είναι περισσότερο «θωρακισμένη» από κυβερνοεπιθέσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία της. Μεταξύ άλλων διαθέτει το πυραυλικό σύστημα Naval Cruise Missile (NCM), με βεληνεκές που ξεπερνά τα 1.000 χλμ.
Όπως ανακοινώθηκε, τόσο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνουν στο Παρίσι, ώστε να είναι παρόντες στην επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας για τις γαλλικές φρεγάτες Belharra.
Φρεγάτες Belharra - Χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα
Οι γαλλικές φρεγάτες Belharra προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα στο Αιγαίο και η απόκτησή τους αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή. Μεταξύ άλλων επιτρέπουν:
- Τη συνοδεία και προστασία πλοίων από κάθε συμβατική εχθρική απειλή τόσο πάνω όσο και κάτω (σ.σ. υποβρύχια) από την επιφάνεια της θάλασσας.
- Άμεση προσαρμογή και λειτουργία σε πολυεθνική ναυτική δύναμη, με δυνατότητα συνεισφοράς σε όλους τους τομείς πολέμου.
- Λειτουργία ως κέντρο διοίκησης σε θαλάσσια περιοχή, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη «κρίση».
- Χρήση της ως σημείο εκκίνησης για αποστολές των ειδικών δυνάμεων, καθώς διαθέτει σημείο υποδοχής ελικοπτέρου αλλά και UAV (σ.σ. μη επανδρωμένο αεροσκάφος για στρατιωτικά πλήγματα κατά του εχθρού).
Τα κύρια κατασκευαστικά χαρακτηριστικά που έχουν οι φρεγάτες Belharra είναι τα ακόλουθα:
- Μήκος: 121 μ
- Πλάτος: 18 μ
- Μέγιστο εκτόπισμα: 4,400 τόνοι
- Μέγιστη Ταχύτητα: > 27 κόμβους
- Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3500 ώρες εν πλω τον χρόνο
- Αυτονομία: 45 ημέρες
- Πλήρωμα: 125 άτομα
- Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
- Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV.
Δείπνο Μακρόν - Μητσοτάκη: Στο τραπέζι η αμυντική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία
Η συζήτηση που θα έχουν απόψε προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και ενώ και οι δυο έχουν μιλήσει για την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης. Μόλις πριν από λίγα 24ωρα ο Έλληνας πρωθυπουργός, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ανέφερε ότι μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και πενιχρών αμυντικών προϋπολογισμών και θα επιταχύνει τη συνεργασία τους σε ζητήματα του κυβερνοχώρου αλλά και του διαστήματος.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με τον Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επαναφέρει το ζήτημα της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Γαλλία και Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτός από τις κοινές ασκήσεις και τον ελλιμενισμό των γαλλικών πολεμικών πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, τη στήριξη του Παρισιού σε περίπτωση που η χώρα μας δεχτεί επίθεση από άλλο κράτος.
Η διαφαινόμενη συμφωνία με τη Γαλλία για τις φρεγάτες Belharra έρχεται λίγες ημέρες μετά την αμυντική συμμαχία AUKUS ανάμεσα σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία, που είχε ως αποτέλεσμα να χαλάσει το εξοπλιστικό deal για τα γαλλικά υποβρύχια που θα αγόραζε η Καμπέρα από το Παρίσι.
Σημειώνεται ότι το νέο τετ α τετ ανάμεσα σε Μακρόν και Μητσοτάκη έρχεται σε συνέχεια των συχνών συναντήσεων που είχαν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα, πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED στην Αθήνα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι οικονομολόγοι προκρίνουν γενικές μειώσεις φόρων αντί στοχευμένων παρεμβάσεων
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα – Συζητήσεις στο Ωδείο Αθηνών»
«Το πεδίο είναι ανοιχτό για να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση»
Αλληλοκατηγορίες, βαρείς χαρακτηρισμοί και αναφορές για ψυχιατρικές εξετάσεις μετά τις δημόσιες δηλώσεις
Μετατίθεται για μετά τον Φεβρουάριο η έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών της ΝΔ
Ανοδικά για τρίτο μήνα ο ΔΤΚ, με ισχυρές ανατιμήσεις σε τρόφιμα, εστίαση και στέγη
Ένοχοι κρίθηκαν οι δύο πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες μετά την ακροαματική διαδικασία
Υπερδιπλάσιο προβάδισμα ΝΔ, κυριαρχία Μητσοτάκη – Διψήφια ποσοστά για τα υποθετικά κόμματα Καρυστιανού και Τσίπρα
«Να εφαρμοστεί ο νόμος»
Στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του ΕΒΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 13 χρόνια
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Έργα για την αποκατάσταση και ανάδειξή της
Διαφωνία για εκπροσώπηση και πρόσωπα με ποινικές εκκρεμότητες βάζει φωτιά στον διάλογο
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.