Πολιτικη & Οικονομια

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν στο myAADE τα εκκαθαριστικά - Πώς θα τα δείτε

Βήμα βήμα η διαδικασία - Διπλή δόση τον Οκτώβριο χωρίς επιβάρυνση

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πανοραμική εικόνα της Αθήνας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Πανοραμική εικόνα της Αθήνας (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ © EUROKINISSI

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναρτήθηκαν στο myAADE, με διπλή δόση τέλος Οκτωβρίου για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Έγινε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σήμερα Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, το απόγευμα. Τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ βρίσκονται στο myaade.gr και οι δύο πρώτες δόσεις πληρώνονται στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς κάποια επιπλέον επιβάρυνση. Η πληρωμή του φόρου για τα ακίνητα θα γίνει από τους ιδιοκτήτες σε 6 δόσεις.

Σημειώνεται ότι το ύψος του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται μεταξύ άλλων με βάση το εισόδημα, τις αντικειμενικές αξίες και τα τετραγωνικά του ακινήτου.

Στον φετινό φόρο σημαντικές διαφορές, για αυτούς που δεν μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση, δεν υπάρχουν σε σύγκριση με τον περυσινό. Εκτιμάται ότι περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο λίγο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι, ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους, αυξημένο ή μειωμένο.

​Υπάρχει βέβαια και μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία κορωνοϊού.

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ στο myaade - Βήμα βήμα η διαδικασία

Ο ιδιοκτήτης ακινήτου που καλείται να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ, μπορεί να ακολουθεί τα παρακάτω 6 βήματα για να δει το ειδοποιητήριο. Αναλυτικά:

  1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
  2. Κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
  3. Κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
  4. Στο γράμμα Δ γίνεται επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
  5. Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 γίνεται είσοδος στην εφαρμογή με τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS.
  6. Επιλογή έτους 2021.

Μετά από αυτήν τη διαδικασία εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021 με τις δόσεις που πρέπει να πληρωθούν. Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να μπουν από την αρχική σελίδα του myAADE στις πληρωμές, προκειμένου να δουν κατευθείαν την Ταυτότητα οφειλής.

ΕΝΦΙΑ: Ώρα εκκαθαριστικών για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων ΕΡΤ 22/9/2021

Πώς υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ - Τι ισχύει με τη διπλή δόση

Σημειώνεται ότι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ λαμβάνονται υπόψιν και οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Σπίτια στην Αθήνα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) - Σε 6 δόσεις η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, με τις δύο πρώτες τέλος Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια - εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο myAADE.gr
Σπίτια στην Αθήνα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EUROKINISSI

Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών για να διευκολύνει τους φορολογούμενους έδωσε, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τη δυνατότητα καταβολής την πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ μαζί με τη δεύτερη δόση έως τις 29 Οκτωβρίου χωρίς πρόστιμο.

Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Συγκεντρωτικά, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν αλλαγές στα εκκαθαριστικά τους για τον ΕΝΦΙΑ είναι οι ακόλουθοι:

  • Ιδιοκτήτες ακινήτων -που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους- θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας,  οποίος μειώνει τον φόρο.
  • Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
  • Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
  • Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ: Τρία χρόνια απαλλαγή για σεισμόπληκτα ακίνητα στο Βόρειο Αιγαίο και τη Θεσσαλία - Πώς γίνεται η αίτηση

Εν τω μεταξύ, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές βλάβες στον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 (περιοχές Σάμου, Ικαρίας και Χίου), και στον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 (περιοχές της Θεσσαλίας, και ειδικότερα Λάρισας και Τρικάλων), προβλέπεται με νομοθετική ρύθμιση που καταθέτει το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή των Ελλήνων.

Η απαλλαγή χορηγείται για το κτίσμα και το αναλογούν οικόπεδο και αφορά το έτος καταστροφής και τα επόμενα δύο έτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, για τη χορήγηση της απαλλαγής, οι δικαιούχοι σεισμόπληκτοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματός τους, προσκομίζοντας το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από το οποίο προκύπτει η βλάβη του ακινήτου.

Για τις ΔΟΥ που έχουν ήδη ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί ψηφιακά (επιλογή ΔΟΥ, Θεματική Ομάδα «Κεφάλαιο», Διαδικασία «Αίτηση μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ», όπου θα επισυναφθούν η αίτηση και το σχετικό δικαιολογητικό).

Για τις υπόλοιπες ΔΟΥ που δεν έχουν μέχρι στιγμής ενταχθεί στην πιλοτική πλατφόρμα «Τα Αιτήματά Μου», η αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μπορεί να αποσταλεί είτε με συστημένη επιστολή, είτε με υπηρεσία ταχυμεταφοράς, είτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε με κατάθεση στο πρωτόκολλο της ΔΟΥ.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ