- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ηλεκτρικό ρεύμα - Γεραπετρίτης: Μέτρα για όλες τις εταιρείες
«Η επιδότηση στα τιμολόγια του ρεύματος ουσιαστικά απορροφά την αύξηση»
Γεραπετρίτης: Τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα θα αφορούν όλες τις εταιρείες ενέργειας.
«Ό,τι παράγεται ως νέος πλούτος, θα διανέμεται στους πολίτες επίκαιρα με βάση ένα λόγο δικαιοσύνης», δεσμεύθηκε σήμερα, 13 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον απόηχο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα θα αφορούν όλες τις εταιρείες ενεργείας, όχι μόνο τη ΔΕΗ, και σημείωσε ότι με την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ουσιαστικά απορροφάται το σύνολο της αύξησης στα τιμολόγια.
Από 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για το σύνολο των νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, διάστημα κατά το οποίο οι διεθνείς τιμές των καυσίμων πιέζουν προς τα πάνω το κόστος του ηλεκτρικού.
Με τον τρόπο αυτό, όπως επεσήμανε χθες ο πρωθυπουργός, και σε συνδυασμό με την έκπτωση, καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό ή και στο σύνολό της η επιβάρυνση των νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Το όφελος για τα νοικοκυριά, ανάλογα με τον όγκο της κατανάλωσης, είναι ότι η επιβάρυνση που εκτιμάται ότι θα έφτανε μεταξύ 20 και 44 ευρώ θα μηδενιστεί ή θα περιοριστεί στα 2 ευρώ το μήνα εφόσον συνυπολογιστεί και η έκπτωση 30% που χορηγεί η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία άλλαξε η εμπορική πολιτική με την κατάργηση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα και την επιβολή αντίστοιχης ρήτρας χονδρικής τιμής του ρεύματος. «Είναι ένας δρόμος που η ΔΕΗ ανοίγει για να ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Η επιδότηση θα είναι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 3 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (που αντιστοιχεί στη μέση κατανάλωση των νοικοκυριών), ενώ αν χρειαστεί θα επεκταθεί και στο 2022.
Το συνολικό κόστος του μέτρου διαμορφώνεται σε 150 εκατ. ευρώ, και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που δημιουργείται με την αξιοποίηση ενός τμήματος των εσόδων που προκύπτουν από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων, οι τιμές των οποίων έχουν επίσης εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα συμβάλλοντας στην άνοδο των τιμών της ενέργειας.
Σημειώνεται ότι η μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας έφθασε τον Ιούλιο στο Χρηματιστήριο στα 113,466 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην αρχή του χρόνου ήταν 64,1 ευρώ /μεγαβατώρα. Αντίστοιχα τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, από 22-25 ευρώ ανά τόνο το καλοκαίρι του 2020, έφθασαν στα 52 ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Σκρέκας: Επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε σήμερα ότι πέραν της κυβερνητικής στήριξης με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, η ΔΕΗ και οι ιδιωτικοί πάροχοι φέρνουν επιπλέον έκπτωση στο ρεύμα μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα.
«Έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε με 30 ευρώ την κάθε μεγαβατώρα, δηλαδή για κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι της τάξης των 9 ευρώ το μήνα. Από ‘κει και πέρα, η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι έρχονται με επιπλέον έκπτωση, η ΔΕΗ το έχει ανακοινώσει, με μια επιπλέον έκπτωση που θα κάνει μέχρι 600 κιλοβατώρες το μήνα, για ένα νοικοκυριό, ουσιαστικά θα αντισταθμίσουμε το σύνολο της αύξησης» ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ΣΚΑΪ.
Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τέλους του χρόνου και θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας. Η έκπτωση στο ρεύμα αφορά ένα μέσο νοικοκυριό, σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας, οι οποίοι δε θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους, ενώ το υπόλοιπο 20% θα δει μικρότερη αύξηση ανακοίνωσε ο υπουργός.
«Ήδη αύριο (Τρίτη) έχω συγκαλέσει σύσκεψη με τη ΡΑΕ τη ΔΕΗ και τους υπολοίπους ιδιώτες παρόχους για να τους εξηγήσουμε πώς θα δουλέψει η ενίσχυση και να τους ζητήσουμε να στηρίξουν τα μέσα νοικοκυριά για να μη δουν τις υπέρογκες αυξήσεις. Η ενίσχυση ισχύει για όλους» τόνισε.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Οι δύο πρόεδροι ζητούν επίσημη ενημέρωση και χάραξη της εθνικής γραμμής
«Η χώρα μας έχει εξελιχθεί σε πρωτοπόρο ως προς αυτά τα προγράμματα, ενώ ήμασταν ουραγοί», είπε ο πρωθυπουργός
Σε ετοιμότητα το ΥΠΕΞ για την επιστροφή των εγκλωβισμένων πολιτών μόλις ανοίξει ο εναέριος χώρος
Συζήτηση για Ιράν και Λίβανο με έμφαση στη σταθερότητα της περιοχής
«Ο homo economicus δεν είναι homo sapiens», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εντός του 2026, 5.000 μόνιμες προσλήψεις και 3.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού
«Δεν θα εγκαταλείψουμε όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Διαβεβαιώσεις για επάρκεια προϊόντων , με πάνω από 500 έλεγχους σε λίγα 24ωρα
Τι συζήτησαν οι δύο υπουργοί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.