Πολιτικη & Οικονομια

Γεωργιάδης: Μεγάλες αυξήσεις έως τα Χριστούγεννα

«Να "απορροφήσουν" όσο μπορούν τα σούπερ μάρκετ τις αυξήσεις»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεωργιάδης
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για τις ανατιμήσεις προϊόντων και στο πόσο θα διαρκέσουν μίλησε μεταξύ άλλων ο Άδωνις Γεωργιάδης - Τι θα ζητήσει από τα σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μίλησε για ακόμα μία φορά για τις ανατιμήσεις προϊόντων αναφερόμενος στο πόσο θα διαρκέσει αλλά και για τα αιτήματα που θα κάνει στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως θα ζητήσει κατά τη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα με εκπροσώπους του κλάδου των σουπερ μάρκετ την «απορρόφηση των αναμενόμενων αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων».

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «οι περισσότερο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις έχουν μια ευκαιρία να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές τους και να έχουν περισσότερη πελατεία. Δεν ζητώ να προκαλέσουν ζημιά στις επιχειρήσεις τους από την απορρόφηση των αυξήσεων, γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε ανεργία, χρεοκοπίες και καταστροφή».

Μάλιστα, ο υπουργός επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν «εισαγόμενο πληθωρισμό καθώς παγκοσμίως αυξάνονται οι τιμές σχεδόν στα πάντα. Χθες το αλουμίνιο έφτασε στην υψηλότερη τιμή στην ιστορία πώλησής του, η τιμή των ρύπων έφτασαν σε ιστορικό υψηλό ενώ έχει δεκαπλασιαστεί η ναύλωση κοντέινερ από την Κίνα σε 13.000 σε σχέση με οκτώ μήνες πριν που κόστιζε 1.300 ευρώ. Επίσης έχουν αυξηθεί παγκοσμίως οι τιμές σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καλαμπόκι και καφέ».

Ως τα Χριστούγεννα η οξεία αύξηση των τιμών παγκοσμίως

Ο υπουργός επανέλαβε την εκτίμηση ότι «η οξεία αύξηση των τιμών παγκοσμίως θα κρατήσει έως τις γιορτές των Χριστουγέννων», επικαλούμενος στοιχεία από τον επικεφαλής του ΚΕΠΕ Παναγιώτη Λιαργκόβα αλλά και τις προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα απορροφήσουν ένα μέρος

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι «εισερχόμαστε σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού κατά την οποία προφανώς θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά ευτυχώς στην Ελλάδα συμβαίνει σε μια στιγμή που η οικονομία «τρέχει» με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το οποίο θα απορροφήσει ένα μέρος του πληθωρισμού. Καθώς ωστόσο το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, τα περιθώρια που έχει ένα κράτος για να παρέμβει είναι «σχετικά μικρά».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ