Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 17-23 Ιουνίου 2021

40 πόντους σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον αγώνα της ομάδας του με τους Brooklyn Nets, οδηγώντας τα «ελάφια» στους τελικούς της Ανατολής.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 790
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιάννης Αντετοκούνμπο
© Elsa/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας, 17-23 Ιουνίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

14 υπάλληλοι (από τους συνολικά 35) έλειπαν από τον ΕΦΚΑ Αγίας Παρασκευής κατά την αιφνίδια «έφοδο» του Κωστή Χατζηδάκη στο κατάστημα, την περασμένη Παρασκευή. Ο αχάριστος αρμόδιος υπουργός δεν εκτίμησε το γεγονός ότι το υποκατάστημα δέχονταν κόσμο και δεν είχε σκαρφιστεί κάποιο τέχνασμα βγαλμένο απο τα βαθιά 80s όπως μια στάση εργασίας, μια διακοπή ρεύματος ή ένα ρακούν εντός του κτιρίου. Ούτως η άλλως, πάντως, δεν μπορεί να τους απολύσει.

50 ψηφιακές υπηρεσίες έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ, αλλά τα στοιχεία και οι υποθέσεις των ασφαλισμένων συνεχίζουν να υπάρχουν μόνο σε παραδοσιακές στοίβες κιτρινισμένης χαρτούρας. 


122 άτομα θα λαμβάνουν μισθό 1.200 ευρώ μηνιαίως από το γερμανικό κράτος για 3 χρόνια, χωρίς καμία υποχρέωση. Η μισθοδοσία «άεργων« χαρακτηρίζεται ως επιστημονικό και κοινωνικό πείραμα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών. Κακώς ξοδεύονται, θα μπορούσαν να αντλήσουν στοιχεία από την Ελλάδα όπου χιλιαδες άτομα λαμβάνουν επί δεκαετίες μηνιαίο μισθό, χωρίς επίσης καμία υποχρέωση.

15.000 ιδιώτες δωρητές βοήθησαν ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τη μισθοδοσία των προαναφερθέντων Γερμανών. Να, λοιπόν, που υπάρχει λεφτόδεντρο.


347 εκατ. ευρώ θα πληρώσει στις 25 Ιουνίου η lamda Development, ως πρώτη δόση για την απόκτηση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., όπως αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση.

347 εκατ. ευρώ επιπλέον, θα δοθούν ως εγγυητική επιστολή στο ΤΑΙΠΕΔ.

70.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν με την ολοκλήρωση του έργου.

800 περίπου κατοικίες όλων των ειδών περιλαμβάνει ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός.

200 μέτρα ψηλότεροι από το επίπεδο της θάλασσας θα είναι οι ουρανοξύστες κατοικιών, που θα βρίσκονται κοντά στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

72.000 τετραγωνικά θα είναι η έκταση του εμπορικού κέντρου που περιλαμβάνεται στο σχέδιο. 20% μεγαλύτερο, δηλαδή, από το the Mall. 


6 λεπτά διήρκεσε ο φραγμός των αναπνευστικών οδών της Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της, σε ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.

11 μηνών ήταν το βρέφος που είδε τον πατέρα του να δολοφονεί τη μητέρα του, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο δράστης.

37 ημέρες παρίστανε τον θλιμμένο χήρο ο δολοφόνος, γεγονός που καθιστά την πράξη ακόμη πιο αποτρόπαια.

16 έτη φυλάκισης σημαίνει η λέξη ισόβια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις απόψεις που έχουν εκφράσει διάφοροι ποινικολόγοι.


7 φορές και επί 9 συνεχόμενες ώρες βίαζε μια πενηντάχρονη καθαρίστρια στο διαμέρισμά του στα Πετράλωνα, ένας νεαρός που καταζητείται.

5 έτη παρέμεινε στη φυλακή ο φερόμενος ως βιαστής, καθώς το 2015 είχε ξαναβιάσει μια 22χρονη.


4 γυναίκες καταγγέλλουν έναν καθηγητή πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης για αποπλάνηση και σύναψη ερωτικών σχέσεων επί δώδεκα χρόνια. Μάλιστα η μία εξ αυτών είναι ακόμη και σήμερα ανήλικη, ενώ ο καθηγητής συνεχίζει να διδάσκει.


52,7% ήταν το ποσοστό που έφτασε η τηλεθέαση της εκπομπής «Φως στο Τούνελ» η οποία προβλήθηκε εκτάκτως, λόγω της μεγάλης δημοσιότητας του φονικού στα Γλυκά Νερά.

49% ήταν η τηλεθέαση του τελικού του Roland Garros με τον Στέφανο Τσιτσιπά να διεκδικεί τον τίτλο, αποδεικνύοντας ότι η κλειδαρότρυπα παραμένει αξία αναλλοίωτη στον χρόνο.


55 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 θα στείλουν τις επόμενες ημέρες οι ΗΠΑ σε διάφορες χώρες του κόσμου. Μην ξεχάσουν να στείλουν και ένα κουτάκι με τσιρότα, για να το μοιραστούν όλες οι χώρες που επωφελούνται από τα εμβόλια.

1 δισ. δόσεις εμβολίων θα στείλουν και οι G7 στις φτωχότερες χώρες. Μιλάμε για διαγωνισμό κιμπάρηδων, καθώς, για να υπάρξει κάλυψη του παγκόσμιου πληθυσμού, χρειαζόμαστε περισσότερες από 10 δισεκατ. δόσεις εμβολίων…


2 κείμενα δημοσιογράφων συμπεριλαμβάνονταν στα θέματα Νέων Ελληνικών που δόθηκαν την περασμένη Δευτέρα στα Γενικά Λύκεια. Το γεγονός ότι προέρχονταν από φιλοκυβερνητικές –κατά τον Νίκο Φίλη– εφημερίδες είναι unfair. Εδώ που τα λέμε θα μπορούσε το ένα να αντληθεί από κάποιο ανεξάρτητο κομματικό έντυπο, όπως αυτά που ελέγχουν –ω τι σύμπτωση– μόνο αριστερά κόμματα.


13.291 αιτήσεις υποβλήθηκαν για 4.039 νέες θέσεις στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2021-2022. Αυτά για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει ότι «η κοινωνία μας δεν χρειάζεται ελιτίστικα σχολεία αρίστων».

112 τέτοια σχολεία θα λειτουργήσουν τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα έναντι 62 που λειτουργούσαν πέρυσι. Η κλήρωση θα μεταδοθεί ζωντανά ενώ οι εξετάσεις, όπου απαιτούνται, θα πραγματοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα.


3 ημέρες το πολύ έμεινε στη θέση της η αναθεματική επιγραφή για τον θάνατο του αρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, καθώς τοποθετήθηκε την Πέμπτη αλλά τα ξημερώματα της Κυριακής είχε ήδη καταστραφεί.

12 χρόνια πριν, ο αρχιφύλακας είχε δολοφονηθεί από τα πυρά της τρομοκρατικής οργάνωσης «Σέχτα επαναστατών».


40 πόντους σημείωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον αγώνα της ομάδας του με τους Brooklyn Nets, οδηγώντας τα «ελάφια» στους τελικούς της Ανατολής.

48 πόντους σημείωσε ο Κέβιν Ντουράντ, αλλά δεν ήταν αρκετοί για την ομάδα του.

13 ριμπάουντ και 5 ασίστ συμπλήρωσαν τον θρίαμβο του Έλληνα μπασκετμπολίστα.


Verba Volant

Κώστας  Ζαχαριαδης
«Μπορούμε να δουλεύουμε πιο ποιοτικά, πιο αποδοτικά, λιγότερο, με καλύτερες απολαβές». Αν και μοιάζει ημίμετρο, η πρότασή βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επόμενο βήμα, να πληρωνόμαστε χωρίς να δουλεύουμε καθόλου. Τότε όντως, θα μιλάμε για σοσιαλιστικό παράδεισο.

Λιάνα Κανέλη
Ο εργάτης στη Σοβιετική Ένωση και την ορχήστρα του είχε, και το χαβιάρι του θα είχε, και τα σπα του είχε. Η καθημερινή ζωή εν γένει ήταν αυτό που θα λέγαμε «μας κακομαθαίνετε, κύριε κομισάριε». Το σύνθημα «ορχήστρα, σπα, χαβιάρι και Βελουχιώτη Άρη» βρίσκει επιτελους δικαίωση.

Παύλος Πολάκης
«Έχω κάνει όλα τα εμβόλια, τα κορίτσια έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, όμως έκανα τα δοκιμασμένα εμβόλια. Εδώ δεν θα ξεχάσουμε όλη την ιατρική που ξέρουμε, επειδή εσείς στηρίξατε το αφήγημα της αντιμετώπισης της πανδημίας». Ο θαμώνας της στήλης ξαναχτυπά με φουλ αντι-εμβολιαστική ρητορική. Γιατί μπορεί. Γιατί σπούδασε τίμια ιατρική. Γιατί τα εμβόλια βγήκαν γρήγορα, μόνο και μόνο για να κερδίζουν «κάποιοι». Γιατί δεν υπάρχει ιός, στην τελική. Μια απλή γρίπη είναι

Σταύρος Μπαλάσκας
«Εάν ειδοποιούσε εξαρχής την αστυνομία και επικαλούνταν “βρασμό ψυχής”και “πρότερο έντιμο βίο”, ο δολοφόνος της Καρολάιν θα πήγαινε πέντε-έξι χρόνια φυλακή». Το εγχειρίδιο του καλού δολοφόνου διά στόματος του συνδικαλιστή αστυφύλακα. Σε συνέχεια της δήλωσης, εξέδωσε μια ανακοίνωση, περιέχουσα δριμύ κατηγορώ και τη φράση «αιδώς Αργείοι». Προτείνω καλύτερα να μελετήσει τη φράση «κρείττον του λαλείν το σιγάν».  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ