Πολιτικη & Οικονομια

ΚΕΦίΜ - Έρευνα: Ποιο κόμμα συναινεί πιο πολύ στο κυβερνητικό έργο

Τι δείχνει ο Δείκτης Νομοθετικής Συναίνεσης (Ιούλιος 2019- Δεκέμβριος 2020)

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία - Στο βήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία - Στο βήμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Πόσο συναινούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, σύμφωνα με τον Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης.

Με ποσοστό 52% το ΚΙΝΑΛ είναι το κόμμα που εμφανίζει τη μεγαλύτερη συναίνεση στο νομοθετικό έργο, την περίοδο που είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Αυτό προκύπτει από τον Δείκτη Νομοθετικής Συναίνεσης που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΦίΜ (Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε ολόκληρη την έρευνα).

Ο συγκεκριμένος δείκτης εξετάζει το κατά πόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης συναινούν, ψηφίζοντας υπέρ επί της αρχής, στο νομοθετικό έργο της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ, τα κυριότερα ευρήματα του δείκτη είναι τα ακόλουθα:

  • Την περίοδο 2019-2020 ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε το 22% των νομοσχεδίων που εισήγαγε στο Κοινοβούλιο η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ το 52%, το ΚΚΕ το 1%, η Ελληνική Λύση το 28% και το ΜέΡΑ 25 το 10%.
  • Η κοινοβουλευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κινείται σε πιο συναινετικό πλαίσιο με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με το ΚΕΦίΜ. Ειδικότερα, μεταξύ Ιουλίου 2019 και Δεκεμβρίου 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει το μεγαλύτερο ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων με 22%, σχεδόν διπλασιάζοντας το ποσοστό του από την προηγούμενη φορά που βρέθηκε στην αντιπολίτευση. Σημειώνεται στην έρευνα ότι η γενικότερη κοινοβουλευτική συμπεριφορά του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα παραμένει δομικά αντιπολιτευτική.
  • Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να διατηρεί μία σχετικά συναινετική κοινοβουλευτική στάση από το 2015 και μετά, υπερψηφίζοντας την πλειονότητα των κυβερνητικών νομοσχεδίων, έχοντας μετακινηθεί σημαντικά από τα χαμηλότερα ποσοστά της περιόδου 2004-2009.

kommata-synainesi-vouli.jpg

  • Επιπλέον, απ' όλα τα κόμματα που βρέθηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση από το 2004, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διατηρεί το μικρότερο ποσοστό υπερψήφισης κυβερνητικών νομοσχεδίων με 12% (απέναντι στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, 2012- 2015) και η ΝΔ το μεγαλύτερο με 53% (όταν στην εξουσία βρισκόταν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, 2015-2019).

Στην έρευνα του ΚΕΦίΜ επισημαίνεται ότι απ' όλα τα κόμματα που έχουν βρεθεί στη θέση της ήσσονος αντιπολίτευσης την περίοδο 2004-2020, το ΠΟΤΑΜΙ εξακολουθεί να έχει την πιο συναινετική στάση, υπερψηφίζοντας το 65% των νομοσχεδίων της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ 2015- 2019.

Επίσης, το ΚΚΕ επέδειξε την πιο δομικά αντιπολιτευτική στάση κατά την πρώτη βραχύβια περίοδο συγκυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ (Ιανουάριος 2015 - Σεπτέμβριος 2015) όπου δεν υπερψήφισε κανένα από τα 17 κατατεθέντα από την πλειοψηφία νομοσχέδια.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ