Πολιτικη & Οικονομια

Γεννηματά: Καμία σχέση η αντιπολίτευση του ΚΙΝΑΛ με του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για την πανδημία»

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Φώφη Γεννηματά: Οι δηλώσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη δευτερολογία της - Τι είπε για την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα της και την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ.

Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στη δευτερολογία της στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού ότι του θύμισε τον κ. Τσίπρα, «χωρίς το ταλέντο στο ψέμα και το λαϊκισμό». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι η αντιπολίτευση που ασκεί το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει καμία σχέση με την αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν αρκείται μόνο στη κριτική αλλά καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. «Αντίθετα εσείς όλο και μοιάζετε με τον ΣΥΡΙΖΑ». 

«Η συνεννόηση απαιτεί πρώτα απ' όλα αυτοκριτική. Εσείς είπατε πώς όλα τα κάνετε σωστά, ότι δεν έχετε κάνει κανένα λάθος», απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Φώφη Γεννηματά στην δευτερολογία της και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία καλώντας τη κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση. «Το τελευταίο μίλι που είπατε είναι μεγάλη ανηφόρα και χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και πειθώ», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν δημιουργούν προοπτική για την οικονομία, ενώ εξέφρασε ανησυχία γιατί «δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», όπως είπε.

Η Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην παρότρυνση του κ. Μητσοτάκη να κατονομάσει τι υπονόησε με την αναφορά στην ομιλία της περί Μαξίμου ΑΕ, τόνισε πώς «καμία απόφαση της κυβέρνησης δεν λαμβάνεται χωρίς την υπογραφή του Επιτελικού Κράτους του Μαξίμου» και ανέφερε μεταξύ άλλων την απευθείας ανάθεση για την πλατφόρμα εμβολίων και δραστηριότητες στο Μεταναστευτικό.

Ακόμη, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σχολίασε αιχμηρά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί η Ελλάδα μόνη της για την αγορά εμβολίων. «Είναι απαράδεκτο, κ. Τσίπρα, να ζητάτε το σπάσιμο της ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για τα εμβόλια. Πέραν της ιδεολογικής διαφωνίας επί της αρχής έχετε καταλάβει τι θα γινόταν; Θα αγοράζαμε τελευταίοι κι αν βρίσκαμε εμβόλια», υπογράμμισε.

 

Ολόκληρη η δευτερολογία της Φώφης Γεννηματά

Πάντα ο πρόεδρος με αίσθηση χιούμορ σε αντίθεση με τον κ. Πρωθυπουργό, τον οποίο βλέπω πρώτη φορά τόσο εκνευρισμένο, τόσο ανασφαλή, τόσο ανήσυχο. Ηρεμήστε κύριε Μητσοτάκη. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Και σε όλους τους τόνους το έχουμε πει και σε όλες τις συζητήσεις και από αυτό το βήμα και στο δημόσιο διάλογο. Εγώ δεν έχω καμία απολύτως σχέση στον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτεύεται ο κύριος Τσίπρας, διότι σε κάθε αντίδραση που έχουμε, σε κάθε κριτική που σας κάνουμε, έχουμε απόλυτα τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Το πρόβλημα κύριε Πρωθυπουργέ είναι ότι εσείς όσο περνάει ο καιρός μοιάζετε με τον κύριο Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ, κάθε μέρα σας έχω δείξει ότι προβάλει όλο και περισσότερο ένας γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ. Με καθεστωτικές αντιλήψεις και με όλα αυτά που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια να επαναλαμβάνονται. Σας υπενθυμίζω ότι δεν σας ψήφισε γι' αυτό ο ελληνικός λαός.

Η συνεννόησή απαιτεί και αυτοκριτική κ. Μητσοτάκη για τα λάθη και τις παραλήψεις που υπήρξαν. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά σας ακούσαμε να λέτε πως όλα τα κάνατε σωστά, κανένα πρόβλημα δεν υπήρξε.

Για αυτό και ανησυχώ πάρα πολύ.

Ανησυχώ γιατί η παρουσία του Πρωθυπουργού σήμερα επιβεβαίωσε ότι είτε δεν έχει ακόμα και σήμερα επίγνωση της πραγματικής κατάστασης, είτε επιλέγει συνειδητά μια παραπλανητική εικονική πραγματικότητα την οποία δεν βλέπει παρά μόνο ο ίδιος. Βέβαια και τα φιλικά σε αυτόν ΜΜΕ.

Ανησυχώ γιατί ακόμα και σήμερα δεν βλέπει ότι η ατυχής αναφορά του για το «τελευταίο μίλι», αποδεικνύεται ένας μακρύς ανήφορος για την ελληνική κοινωνία που απαιτεί σχέδιο, οργάνωση, συνεννόηση πειθώ.

Ανησυχώ γιατί δεν δείχνει πάρα την παταγώδη αποτυχία και το αδιέξοδο που οδήγησαν οι αποφάσεις του, να κατανοεί ότι χρειάζεται άμεσα, τώρα, αλλαγή κατεύθυνσης. 

Καταλάβετε το καλά και αλλάξτε κατεύθυνση κ. Μητσοτάκη

Σε ότι αφορά το ΕΣΥ εξακολουθείτε να επικαλείστε αύξηση κλινών ΜΕΘ που με τραγικό τρόπο αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Κάθε μέρα μας λέτε και τα στελέχη σας επίσης ότι έχουμε φτάσει στο βαθύ κόκκινο, ότι δεν επαρκούν οι κλίνες, άρα τι πανηγυρίζετε για τον αριθμό, ο οποίος δεν είναι πραγματικός. Έχετε αθροίσει ακόμα και κρεβάτια χειρουργείων που μπορούν δυνητικά να μετατραπούν σε ΜΕΘ. Και ότι άλλο κρεβάτι, από οποιαδήποτε διεύθυνση και υπηρεσία του Υπουργείου μπορεί με έναν αναπνευστήρα να χρησιμοποιηθεί ως ΜΕΘ. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

Επι διακυβέρνηση σας, το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά 2.300 άτομα.

Οι προσλήψεις που έγιναν αφορούν συμβασιούχους και επικουρικούς που στην μεγάλη πλειοψηφία τους δεν βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» της μάχης. Προχθές, είχα σύσκεψη με ιατρούς και νοσηλευτές από διαφορετικά μέρη της χώρας για να διαπιστώσω τη συνολική κατάσταση. Η κατάσταση στις περισσότερες περιοχές της χώρας έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Στην Θεσσαλονίκη ετοιμάζονται να ξαναζήσουν το δράμα του φθινοπώρου, με το 90% των κλινών ΜΕΘ να είναι κατειλημμένες. Στην Κοζάνη, το νοσοκομείο έχει φτάσει στα όριά του ενώ επί 3 ημέρες δεν υπήρχε καν αναισθησιολόγος για οποιαδήποτε διασωλήνωση κρινόταν απαραίτητη. Στα Ιωάννινα, 7 ιατροί καλούνται να κάνουν 77 εφημερίες τον μήνα, ιατροί οι οποίοι μένουν απλήρωτοι σε εφημερίες από τον Ιούλιο του 2020. Απλήρωτοι από τον Ιούλιο του 2020.Το ακούτε; Στην Αχαΐα δεν υπάρχουν άλλες εφεδρείες, ενώ τα κρούσματα παραμένουν υψηλά σταθερά.

Είπατε να μην βλέπουμε την φωτογραφία της στιγμής. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται για φωτογραφία, αλλά για την τραγική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες στα νοσοκομεία.

Όσον αφορά τα τεστ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Είμασταν 3οι από το τέλος σε 24 χώρες μέχρι την 1 Ιουνίου 2020 Και 7οι από το τέλος, μεταξύ 25 Ευρωπαϊκών χωρών στις 31-1-2021. Και άριστοι και αδιάβαστοι δεν γίνεται κ. Μητσοτάκη. Στοιχίζει στη χώρα

Κύριες και Κύριοι Βουλευτές,

Ανησυχώ γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα που έχει πάρει δεν δημιουργούν προοπτική για την επανεκκίνηση της Οικονομίας. Ιδιαίτερα για την μικρή και μεσαία επιχείρηση.

Απλά κρατά το κεφάλι αυτού που κινδυνεύει να πνιγεί προσωρινά έξω από το νερό.

Δεν αισθάνθηκε την ανάγκη αν όχι να απολογηθεί που άφησαν τις Τράπεζες ασύδοτες με τους πόρους του ΤΕΠΙΧ ii και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, να χρηματοδοτήσουν τους μεγάλους και καλούς πελάτες τους.

Παρεμβήκατε πράγματι με αρκετά δις ως άθροισμα όλων των μέτρων και των αναστολών. Η ύφεση όμως είναι 32% μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε η 2ή

ή 3ή χώρα με τη μεγαλύτερη ύφεση. Αναρωτηθήκατε γιατί;

Να σας δώσω ορισμένα στοιχεία για να το κατανοήσουν όλοι:

· 18.589 μεγάλες επιχειρήσεις πήραν το 2020, 5,3 δις ευρώ.

· 450.000 μικρές επιχειρήσεις, μόνο 2,2 δις ευρώ.

Οι μικρομεσαίοι έχουν συνειδητά εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Και «σπρώχνονται» στον Καιάδα του πτωχευτικού κώδικα που νομοθετήσατε. 

Ναι ενταχθούν, λέτε, στο Πρόγραμμα Γέφυρα, με επιδότηση των δανείων ως 8 μήνες. Όμως για να έχει αποτέλεσμα αυτό, δεν μπορεί η εφαρμογή του να αφεθεί ανεξέλεγκτα στις Τράπεζες.

Αναρωτιέμαι που νομίζετε ότι θα βρουν οι μικροί και μεσαίοι που ήταν κλειστοί με κρατική εντολή, τα εφάπαξ ποσά και τις προκαταβολές που τους ζητούν οι Τράπεζες.

Ανησυχώ

γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός που το εργατικό εισόδημα υπέστη για το 2020 σοβαρές μειώσεις που έφθασαν το 30% για την πλειοψηφία (55%) των εργαζομένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.

Δείγμα και απόδειξη της επιλεκτικής σας πολιτικής υπέρ των ασύδοτων εργοδοτών η επίμονη άρνηση του Υπουργείου Εργασίας να κηρύξει ως υποχρεωτικά εκτελεστές τις κλαδικές συμβάσεις για τον Τουρισμό και τον επισιτισμό.

Είναι όμως ακόμη πιο απαράδεκτο μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης να φέρετε νομοσχέδιο για την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας και για νέα απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Και μη μου πείτε για το απαράδεκτο «Συνεργασία», που οδηγεί στο δόγμα μισός μισθός-μισή δουλειά, γιατί στον καλύτερο του μήνα τον Σεπτέμβριο 2020, αφορούσε μόνο το 2% των εργαζομένων (περίπου 42.000). Πως να προχωρήσει με αυτά που προέβλεπε;

Αναφέρθηκα ήδη στους 350.000 ανέργους, εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ που έμειναν χωρίς καμία στήριξη όλο αυτό το διάστημα. Θα σας δώσω όμως και άλλες κατηγορίες με τις οποίες φτάνουμε στις 500.000 :

Εποχιακά εργαζόμενοι που τους απέκλεισαν τα κριτήρια

Εργαζόμενοι σε Τουριστικά γραφεία

Εργαζόμενοι στην εξυπηρέτηση εντος αεροδρομίου

Εργαζόμενοι στα Τουριστικά Λεωφορεία και τα rent a car

Εργαζόμενοι στα καταστήματα αφορολογήτων.

Κύριες και Κύριοι Βουλευτές,

Ανησυχώ

γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι για όλα αυτά τα προβλήματα υπάρχει δήθεν η λύση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, με τους οποίους θα θεραπεύσει πάσαν νόσο. Καλές είναι οι μεγαλόστομες εξαγγελίες για το μεγάλο άλμα της επόμενης 10ετίας αλλά δεν πείθετε όταν καθημερινά σκοντάφτετε σε κάθε μικρό εμπόδιο. Πέρα από την πολιτική σας επιλογή να μοιράσετε τους πόρους στους λίγους και ισχυρούς ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται δεν φαίνεται ότι μπορεί να έχει πρακτικά αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Μην μου λέτε να αρχίζω να λέω ονόματα και διευθύνσεις. Από πού να αρχίσω; Από τις απ' ευθείας αναθέσεις. Όλες τις διαδικασίες; Όλες τις διαδικασίες που προσπαθείτε να κάνετε κατά παρέκκλιση, τα λέει και η κοινοβουλευτική μας ομάδα, κάθε μέρα δίνει αγώνες εδώ. Να ξεκινήσω από το διαγωνισμό για την πλατφόρμα για τα εμβόλια, που πήρατε πίσω γιατί αποκαλυφθήκατε; Να μιλήσω για το voucher των επιστημόνων; Να πω τι γίνεται στη μεταναστευτική πολιτική; Θέλετε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Και δεν υπάρχει κανείς που να μην γνωρίζει ότι δε υπάρχει καμία απόφαση αυτής την Κυβέρνησης που να μην έχει την υπογραφή του επιτελικού κράτους του Μαξίμου. Αν δεν το ξέρετε, ψάξτε να δείτε τι γίνεται στο εσωτερικό του Μαξίμου, μην κακίζετε εμένα.

Τουλάχιστον πάρτε κάποιες πρωτοβουλίες με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν ελαστικότερες διαδικασίες για την στήριξη των οικονομιών τους αλλά και αύξηση των πόρων που προβλέπει το Πρόγραμμα.

Ήδη ο κ .Ντράγκι και ο κ. Μακρόν προετοιμάζονται. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο, ως η χώρα με τα μεγαλύτερα προβλήματα να πρωτοστατήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Μην αρκεστείτε στην αυτονόητη εξέλιξη ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε δεν θα ισχύσουν και για το 2022.

Η χώρα μας δεν θα μπορέσει να ανακάμψει όπως πρέπει, να ανασυγκροτήσει την οικονομία της και να βγει οριστικά από την κρίση, αν δεν αλλάξουν ριζικά οι πολιτικές του Συμφώνου Σταθερότητας, οι συντηρητικές πολιτικές της λιτότητας στην Ευρώπη. Με δυσβάσταχτους όρους για πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο θα υπονομευθεί κάθε προσπάθεια, αλλά θα κινδυνεύσουμε να ξαναζήσουμε αρνητικές καταστάσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Μας προειδοποιήσατε κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσουμε πίσω από τη σταδιακή απελευθέρωση των περιορισμών Θα ήταν καταστροφικό. Σίγουρα υπάρχει θέμα ατομικής ευθύνης του καθενός από εμάςΌμως την μεγαλύτερη ευθύνη την έχει το κράτος και η Κυβέρνηση σας.

Οφείλετε να ελέγχετε αποτελεσματικά την εφαρμογή των κανόνων στα σχολεία, στα ΜΜΜ, στους εργασιακούς χώρους. Ειδικά εκεί δεν έχει γίνει τίποτα ως τώρα. Και βέβαια να δίνετε εσείς πρώτοι το παράδειγμα αποφεύγοντας τις απαράδεκτες εικόνες του πρόσφατος παρελθόντος

Και μια παρατήρηση για τον κ. Τσίπρα:

Το πρόβλημα επαρκών παραδόσεων εμβολίων και η σοβαρή διαχειριστική ανεπάρκεια της ΕΕ, αλλά και η χλιαρή αντίδραση της Κυβέρνησης, είναι απαράδεκτο να οδηγούν σε δήθεν ριζοσπαστικές προτάσεις για το σπάσιμο από μέρους μας της ενιαίας Ευρωπαϊκής Διαχείρισης και της αναζήτησης εναλλακτικών αγορών.

Πέρα από τη ιδεολογική διαφωνίας μας επί της αρχής, έχετε καταλάβει τι θα γινόταν αν η ΕΕ έλεγε τους ζυγούς λύσατε και απελευθέρωνε χώρες πολύ ισχυρότερες από εμάς να πλειοδοτήσουν με όρους ελεύθερης αγοράς για την προμήθεια εμβολίων;

Θα σήμαινε ότι εμείς θα παίρναμε πολύ λιγότερα και σε πολύ ακριβότερες τιμές.

Κύριε Τσίπρα τελικά δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τις δογματικές και αντιευρωπαϊκές θεωρίες που αποτέλεσαν το εφαλτήριο της πολιτικής κερδοσκοπίας την περίοδο της κρίσης

Όσον μας αφορά εμείς σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε το καθήκον μας.

· Να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους για τα λάθη, τις παλινωδίες, τις παραλείψεις.

· Να προτείνουμε τον δικό μας εναλλακτικό προοδευτικό δρόμο που δημιουργεί ελπίδα και αισιοδοξία στους πολίτες

Για την αναγέννηση της Ελλάδας, για μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη.

Φ.Γεννηματά (Πρόεδρος ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ) (Δευτερολογία) (Συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως) (02/04/2021)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ