Πολιτικη & Οικονομια

Η ΕΛ.ΑΣ., ο Φουρθιώτης και η Ελλάς

Κάπως να δικαιολογηθεί και η διάψευση που στη συνέχεια διαψεύσθηκε

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μένιος Φουρθιώτης

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας για την απόφαση χορήγησης αστυνομικής φρουράς στον Μένιο Φουρθιώτη.

Κανονικά δεν θα με απασχολούσε ο Μένιος ο Φουρθιώτης με τον ίδιο τρόπο που (συνήθως) δεν με απασχολεί η Τατιάνα η Στεφανίδου ή ο Γιώργης ο Λιάγκας (αν εξαιρέσουμε την προσπάθειά του να εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ πριν από κάποια χρόνια). Το ελληνικό λάιφ στάιλ μου φαίνεται περισσότερο βαρετό παρά αστείο και οι πρωταγωνιστές του με αφήνουν αδιάφορο. Μόνο που τις τελευταίες ημέρες ο συμπολίτης Φουρθιώτης πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία στην οποία έχει παρτενέρ τον δημόσιο οργανισμό που ονομάζεται Ελληνική Αστυνομία και η οποία (η ιστορία) περιγράφει την ελληνική πολιτεία και κατ’ επέκταση τη χώρα μας. Και η περιγραφή δεν είναι πολύ κολακευτική. 

Σε περίπτωση που δεν είστε ενήμεροι επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω.

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφορεί η πληροφορία ότι μια διόλου ευακαταφρόνητη αστυνομική δύναμη είναι επιφορτισμένη με τη φύλαξη του Μένιου του Φουρθιώτη (αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο Μένιος ο Φουρθιώτης σας ζηλεύω, αν θέλετε να μάθετε σας λέω ότι κάνετε λάθος, αν επιμένετε παρακαλώ γκουγκλάρετε). Σε απάντηση το «Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων Αττικής» εκδίδει μια πολύ μικρή ανακοίνωση στην οποία λέει: «Σχετικά με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο περί φύλαξης δημοσιογράφων, ενημερώνουμε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Δυστυχώς, τη διάψευση της ΕΛΑΣ δεν τη διάβασε (ή δεν την πίστεψε) ο αρμόδιος υπουργός, ο Μιχάλης ο Χρυσοχοΐδης. Έτσι λίγες μέρες μετά (προχτές δηλαδή) μάθαμε από το ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι «με παρέμβαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο Αρχηγός, αντιστράτηγος Μιχάλης Καραμαλάκης, έδωσε εντολή στην αρμόδια επιτροπή να επαναξιολογήσει την απόφαση με την οποία είχε χορηγηθεί αστυνομική φρουρά στον Μένιο Φουρθιώτη. Mετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, αποφασίστηκε η απόσυρση όλων των αστυνομικών, τόσο από το σπίτι όσο και από την συνοδεία του Μένιου Φουρθιώτη».

Κανείς θα μπορούσε να πει πως τα λάθη είναι ανθρώπινα και πως πρέπει να χαιρόμαστε για τα γρήγορα αντανακλαστικά του υπουργού χάρη στα οποία διορθώθηκε ένα λάθος. Και ο κανείς θα είχε δίκιο, αλλά μισό.  

Για αρχή να πω πως δεν έχω καμία αντίρρηση να χαρώ. Όντως καλό είναι που ο υπουργός δεν πίστεψε την ανακοίνωση της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται και αντέδρασε γρήγορα. Και συμφωνώ πως τα λάθη είναι ανθρώπινα και συμβαίνουν. Αλλά έχω την εντύπωση πως τα λάθη πρέπει να ακολουθούνται από εξηγήσεις και να έχουν και κάποιες συνέπειες για τους ανθρώπους που τα έκαναν. Και τόσο οι εξηγήσεις όσο και οι συνέπειες απουσιάζουν και από αυτή την ιστορία. Το ξέρω ότι δεν είναι πρωτοφανές αλλά είναι πάντα το ίδιο εκνευριστικό.  

Προφανώς δεν έχω ιδέα αν πρέπει ή δεν πρέπει να φυλάσσεται ο Φουρθιώτης. Δεν γνωρίζω τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και καταλαβαίνω καλά πως το ποιος φυλάσσεται και ποιος όχι δεν μπορεί να έχει σχέση με τα γούστα και τις συμπάθειές μας.

Μόνο που εδώ, εκ του αποτελέσματος, η ΕΛΑΣ παραδέχεται ότι κακώς σπαταλήθηκαν πόροι και ανθρώπινο δυναμικό για τη φύλαξη του. Πράγμα που σημαίνει πως κάποιος ή κάποιοι πήραν μια λανθασμένη απόφαση η οποία στοίχισε στο δημόσιο. Προφανώς δεν θα τους κρεμάσουμε, ούτε θα απαιτήσουμε το κεφάλι τους, αλλά διάολε μια κάποια συνέπεια για την επιπολαιότητα με την οποία έγινε η διαχείριση πόρων και δυναμικού πρέπει να υπάρχει. Όπως πρέπει να υπάρχει και μια εξήγηση στα κορόιδα που πληρώνουν για όλο αυτό.

Όπως πρέπει κάπως να δικαιολογηθεί και η διάψευση που στη συνέχεια διαψεύσθηκε. Είτε οι συντάκτες της ανακοίνωσης είπαν συνειδητά ψέματα, είτε αυτοί που τους ενημέρωσαν είπαν συνειδητά ψέματα, είτε η ΕΛΑΣ είναι ένα τεράστιο .............. (βάζετε λέξη της επιλογής σας) στο οποίο κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει και ο καθένας μπορεί να κάνει και να λέει ό,τι του κατέβει.

Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, καταλαβαίνω πως η λέξη «Ελληνική» μπροστά από τη λέξη «Αστυνομία» περιγράφει πολύ καλά το σώμα. Περιγράφει και τις δυνατότητες, και τα όρια και τις συνήθειές του. Καταλαβαίνω πως θα ήμουν ανόητος αν περίμενα η ΕΛ.ΑΣ. να διαφέρει σε κάτι από το υπόλοιπο δημόσιο. Αλλά καταλαβαίνω πως συμφωνήσαμε αυτό το δημόσιο να αλλάξει γιατί με αυτές τις δυνατότητες, αυτά τα όρια και αυτές τις συνήθειες το φιλόδοξο update Ελλάδα 2.0 θα έχει τόσο νόημα όσο το βάψιμο μιας σακαράκας. Μπορεί να την κάνει πιο όμορφη στο μάτι αλλά και πάλι δύσκολα θα κινείται. Και μπράβο της.       

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.