Πολιτικη & Οικονομια

Συνέντευξη Μακρόν: Τεχνοκράτης, στοχαστικός, κομψός

Είναι ο μεγάλος σύμμαχος της Ελλάδας

stavros-konstantinidis.jpg
Σταύρος Κωνσταντινίδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Εμανουέλ Μακρόν στον Νίκο Αλιάγα

Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης σχολιάζει την τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στον δημοσιογράφο Νίκο Αλιάγα που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ.

Ήταν μια συνέντευξη κομψή, σκηνογραφικά σύγχρονη, μέσα στο γοητευτικό ηχόχρωμα της γαλλικής. Από τη μία με την προσηνή και βραχνή εκδοχή του δικού μας Νίκου Αλιάγα και από την άλλη με την παραστατική και παθιασμένη εκφραστικότητα του Μακρόν. Ο Μακρόν εκφέρει λόγο γρήγορο της αυτοπεποίθησης, και ταυτόχρονα μιλάει με τα χέρια. Χειρονομεί, σφίγγει τις παλάμες, ή τις απλώνει εμφατικά. Ξέρει να δίνει ουσία στις λέξεις αποφεύγοντας τις ξύλινες πολιτικές κοινοτυπίες, ισορροπώντας μεταξύ ρεαλισμού, συναισθήματος και αστικής ευγένειας. Καθισμένοι σκυφτά και όχι αναπαυτικά στις καρέκλες και οι δύο, δημοσιογράφος και πρόεδρος, δήλωναν σωματικά το ενδιαφέρον και την ειλικρίνεια. Ο Μακρόν κινείται με μεγάλη άνεση στην ελληνική ιστορία, στην φιλοσοφική υπεραξία του ελληνικού πολιτισμού γιατί αποτελεί μέρος της παιδείας του. Η ιστορική του ομιλία στην Πνύκα το 2017 είχε εντυπωσιάσει. Απέδειξε και τότε με την μεστή ομιλία του ότι επιλογή του τόπου δεν ήταν μία συμβολική υπερβολή. Κινούνταν επιδέξια μεταξύ του Επιταφίου του Περικλή και των σύγχρονων γεωπολιτικών στοιχημάτων.

Η Γαλλία όπως και η χώρα μας διατηρεί στο συλλογικό φαντασιακό την έντονη πολιτικοποίηση, τις ισχυρές αποκλίνουσες γραμμές αριστεράς και δεξιάς, την έντονη παρουσία της κρατικής οντότητας στη διακυβέρνηση. Ο Μακρόν έσπασε αυτή την παράδοση και έγινε Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, αναδεικνύοντας μία φιλελεύθερη πολιτική οπτική, με έντονα τεχνοκρατικά στοιχεία, και πνευματική ενάργεια. Είναι ένας τεχνοκράτης διανοητής.

Ο Μακρόν αναδεικνύεται στον ηγέτη της Ευρώπης και της Δύσης. Σοβαρός, τολμηρός, καλλιεργημένος, τεχνοκράτης, στοχαστικός και με απόλυτη εσωτερική επίγνωση της αρετής στην πολιτική. Τον θεωρώ το σύγχρονο υπόδειγμα ηγέτη, της εποχής και παγκόσμια σήμερα. Είναι ο μεγάλος σύμμαχος της Ελλάδας. Και μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη λεπτομέρεια είναι ο πιο καλοντυμένος και stylish μακράν. Όλα έχουν σημασία στη ζωή. Κομψός έξω και μέσα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο
Ρεπορτάζ για τη γραφειοκρατία: Ο ψυχίατρος πάει υπουργείο

«Η γραφειοκρατία είναι γραφειοκρατία. Νομοθετείται από άσχετους μανδαρίνους και προωθείται από υπουργούς, οι οποίοι αντιδρούν φοβικά στους κατά καιρούς πανικούς, εξίσου άσχετων τηλεπερσόνων»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.