Πολιτικη & Οικονομια

Πιερρακάκης: Η πλατφόρμα εμβολιασμού αφορά 243.000 άτομα

«Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό - Και οι κωδικοί νοσημάτων είναι περίπου 73.000»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο κορωνοϊού
Εμβόλιο κορωνοϊού © Unsplash

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιασμών ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανοίγει σήμερα, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για την πλατφόρμα του εμβολιασμού ευπαθών ομάδων, τονίζοντας πως αυτή αφορά 243.000 άτομα, ενώ η διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη και περίπλοκη, αφού τα νοσήματα είναι πολλά.

«Κάθε νόσημα έχει έναν κωδικό. Και οι κωδικοί νοσημάτων είναι περίπου 73.000. Η Επιτροπή έχει ξεχωρίσει 150 κωδικούς και μέσα σε αυτούς η Επιτροπή έχει κάνει και διάφορα “παντρέματα”, όπως πόσο καιρό νοσεί κάποιος ή πότε ξεκίνησε την αγωγή που ακολουθεί», εξήγησε για τη διαδικασία ο κ. Πιερρακάκης. 

Παράλληλα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στη σημασία της άυλης συνταγογράφησης λέγοντας ότι «είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την άυλη συνταγογράφηση και μπορούμε να πάρουμε τα ΑΜΚΑ και να βρούμε όσους πρέπει. Από τους 243.000, βρήκαμε 76.000 που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και αυτοί μέχρι το απόγευμα θα πάρουν sms για το ραντεβού τους και για το που θα εμβολιαστούν».

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι  «αν γραφτεί κάποιος τώρα στην άυλη συνταγογράφηση, δεν τον πιάνει το μέτρο, καθώς τα sms έχουν φύγει και είπε ότι οι υπόλοιποι που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες θα πρέπει να μεταβούν σε ΚΕΠ ή σε κάποιο φαρμακείο για να κλείσουν το ραντεβού τους.

 

Εμβολιασμοί: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των εμβολιασμών ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανοίγει σήμερα, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ενημέρωσε πως στις λίστες που έχουν σχηματιστεί υπάρχουν 83.000 άτομα, ενώ ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που κάποιος εμφανίσει το επόμενο διάστημα κάποιο νόσημα που τον εντάσσει σε αυτή την κατηγορία, θα μπορεί να μπει, επίσης, στις λίστες. «Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, έπρεπε να δούμε συνταγογραφήσεις προηγούμενων ετών, τα μητρώα των ιατρών, τους κωδικούς των φαρμάκων και να τα συνδυάσουμε για να καταλήξουμε στους ασθενείς που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες» είπε σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. 

Πώς κλείνονται τα ραντεβού

Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν ειδοποίηση με SMS. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να μεταβούν σε κάποιο φαρμακείο ή ΚΕΠ για να κλείσουν ραντεβού ή να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr από το σπίτι τους.

«Περίπου σε 13.500 εξ αυτών, κυρίως μεταμοσχευμένους και νεφροπαθείς, θα τους προταθεί να εμβολιαστούν από Δευτέρα - Τρίτη στο κέντρο στο οποίο κάνουν την αιμοκάθαρσή τους ή στο θεραπευτήριο στο οποίο πηγαίνουν τακτικά, λόγω της πάθησής τους» ενημέρωσε, ακόμη, ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν θα λάβουν το εμβόλιο της Astrazeneca.

H λίστα των νοσημάτων

Σημειώνεται πως υπάρχει λίστα νοσημάτων βάσει της οποίας κρίνεται το εάν κάποιος ανήκει ή όχι σε ευπαθή ομάδα.

Αναλυτικά, η πλατφόρμα ανοίγει για άτομα με:

  • Μεταμόσχευση, συμπαγών οργάνων ή αιμοποητικών ή σε αναμονή για μεταμόσχευση
  • Νεφρική ανεπάρκεια
  • Κυστική ίνωση
  • Σύνδρομο Down
  • Καρκίνο υπό αγωγή (συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικός)
  • Σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού (χορήγηση οξυγόνου, πνευμονοπάθεια κ.ά.)
  • Σοβαρή καρδιακή νόσο (πρόσφατο έμφραγμα, μυοκαρδιοπάθεια κ.ά.)
  • Σοβαρή υπατική ανεπάρκεια
  • Ανοσοκατοστολή (με βάση τον κωδικό του νοσήματος και της αγωγής)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ