- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
375.200-τόσους χρειαζόμαστε για να αλλάξουμε το μέλλον της χώρας
Ή αλλιώς το κατώφλι του 3,5%
Ο Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος εξηγεί πώς ο τομέας των σπουδών για το μέλλον βασίζεται συστηματικά σε συμμετοχικά εργαλεία ανάλυσης και εξερεύνησής του
Το μέλλον δεν είναι προκατασκευασμένο, αλλά φτιάχνεται από τους ανθρώπους. Το μέλλον μας διαμορφώνεται από τις αποφάσεις, τις επιλογές και τις δράσεις που αναλαμβάνουμε σήμερα. Καθώς όλο και περισσότεροι οργανισμοί εστιάζουν στη μελέτη του μέλλοντος ως θεμελιώδες μέσο για να εξασφαλίσουν ανθεκτικότητα, το ερώτημα παραμένει, πώς μπορούμε να το πετύχουμε; Πώς μπορούμε να κοιτάξουμε πέρα από το συνηθισμένο πλαίσιο και να αναλάβουμε δράση για να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό μέλλον;
Διευρύνοντας το μέλλον και το παρελθόν
Το μεγάλο εμπόδιο που συναντούμε στη διαδικασία αυτή, είναι η περιορισμένη φαντασία στη σκέψη του μέλλοντος. Θα πρέπει να μάθουμε να αμφισβητούμε τις παραδοχές που κάνουμε για το μέλλον, οι οποίες πάντα βασίζονται στις επικρατούσες απόψεις και τελικά οδηγούν σε μία περιορισμένη εικόνα του μέλλοντος, και περιορίζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουμε στο παρόν.
Φυσικά σε πρώτη ανάγνωση αυτά ακούγονται θεωρητικές ανοησίες, ωστόσο ο τομέας των σπουδών για το μέλλον είναι βαθύτατα πρακτικός, με τους πρωτοπόρους να προέρχονται από τον χώρο της εθνικής ασφάλειας και των επιχειρήσεων. Τα θεμέλια στον τομέα τέθηκαν από την Rand Corporation που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ για να μελετήσουν με διαφορετικό τρόπο τις προκλήσεις του ψυχρού πολέμου, ενώ το πρώτο μεγάλο “success story” ήταν η Shell, που πρώτη αξιοποίησε αποτελεσματικά τα προσφερόμενα εργαλεία.
Παρά του γεγονότος ότι η σκέψη του μέλλοντος ήταν κυρίαρχη στην ελληνική χερσόνησο, και αναπτύχθηκαν σημαντικά «ερευνητικά κέντρα» κατά την αρχαιότητα (όπως το μαντείο των Δελφών), ο τομέας των σπουδών για το μέλλον δεν έχει ακολουθήσει την ίδια ανάπτυξη στην σύγχρονη Ελλάδα. Το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε το 2019 με την ίδρυση της Έδρας UNESCO on Futures Research, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, η οποία είναι μία από τις ελάχιστες ερευνητικές έδρες, ενώ πρόσφατα είχαμε τη δημιουργία της Ομάδας Προοπτικής Διερεύνησης, υπό τον Πρωθυπουργό, με στόχο να εισαγάγει την συστηματική χρήση του μέλλοντος στην διακυβέρνηση.
Τι χρειάζεται λοιπόν πρώτα, για να οραματιστούμε και μετά να κατασκευάσουμε ένα καλύτερο μέλλον; Χρειαζόμαστε μόλις 375.200 μελλοντικά αλφαβητισμένους.
Οι 375.300 ή αλλιώς το κατώφλι του 3,5%
Σε μία ενδιαφέρουσα έρευνα, η Erica Chenoweth, πολιτική επιστήμονας στο Harvard University, μελέτησε μία σειρά από σημαντικές αλλαγές που επιτεύχθηκαν μέσω συλλογικών κινητοποιήσεων και κατέληξε σε 2 σημαντικά συμπεράσματα: για να πετύχεις την αλλαγή α) ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω ειρηνικής συλλογικής δράσης, και β) απαιτείται μόλις το 3,5% το πληθυσμού.
Χρειαζόμαστε λοιπόν μόλις 375.200, το 3,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα, για να ξεκινήσουμε και να πετύχουμε την αλλαγή και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας.
Ο τομέας των σπουδών για το μέλλον βασίζεται συστηματικά σε συμμετοχικά εργαλεία ανάλυσης και εξερεύνησης του μέλλοντος, ωστόσο τώρα ξέρουμε και πόσους χρειαζόμαστε, μόλις 375.200 που θα καταφέρουν να οραματιστούν συλλογικά ένα διαφορετικό μέλλον και να σπρώξουν την αλλαγή.
Πηγές:
- https://www.bbc.com/future/article/20190513-it-only-takes-35-of-people-to-change-the-world
- Futures Frequency, Sitra
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τέλος η αντιδικία του κράτους με τον πόνο του πολίτη»
Κεντρικό μήνυμα η ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης για την ανθρώπινη παραμονή στις ακριτικές περιοχές
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Ζαχαράκη: «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια καλή πράξη. Είναι αξία, είναι στάση ζωής»
Τι αναφέρει σε παραγγελία του προς τους εισαγγελείς της χώρας
Στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η ομιλία του - Η κρίση θεσμών και η ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου
Η ερώτηση – έκπληξη που τράβηξε το ενδιαφέρον σε νέα δημοσκόπηση
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Προβάδισμα ενός κόμματος Καρυστιανού σε σχέση με τον Τσίπρα
Οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να μετατρέψουν τους αγρότες σε δημόσιους υπάλληλους και οι αγρότες στην πλειονότητά τους δέχθηκαν πρόθυμα αυτόν τον ρόλο
Οι δείκτες προόδου που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.