Πολιτικη & Οικονομια

Άκης Σκέρτσος για ΜeΤoo, Κουφοντίνα, Ταμείο Ανάκαμψης και εμβόλια

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Άκης Σκέρτσος μιλάει για όλα στην ATHENS VOICE

78370-174847.jpg
Ανδρέας Παπαδόπουλος
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
akis-skertsos-sinedefxi.jpg
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΑΪΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Ο Άκης Σκέρτσος σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην ATHENS VOICE για το MeToo, τον Κουφοντίνα, το επιτελικό κράτος, το Ταμείο Ανάκαμψης, συντάξεις και πανδημία

Αν το επιτελικό κράτος είχε όνομα αυτό θα ήταν του Άκη Σκέρτσου. Του υφυπουργού πάρα τω πρωθυπουργώ που κινεί τα νήματα στο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο έχει επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Σκέρτσος, σε μια περίοδο πολιτικά φορτισμένη, μίλησε στην ATHENS VOICE για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας. Αναγνωρίζοντας τα λάθη που έχουν γίνει, επισημαίνοντας όμως ότι η κυβέρνηση ακούει την κριτική και διορθώνει τα όποια λάθη της. Συμπληρώνει, ωστόσο, ότι ακόμα και στον δύσκολο Φεβρουάριο τα θετικά ήταν πολύ περισσότερα από τα αρνητικά. Ξεκαθαρίζει ότι στο θέμα της απεργίας πείνας του Κουφοντίνα η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω, δεσμεύεται ότι τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιηθούν για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα βρεθούν λύσεις για την ντροπή, όπως τη χαρακτηρίζει, με τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις.

Να φύγει και να μην ξαναγυρίσει για την κυβέρνηση ο Φεβρουάριος;
Ο Φεβρουάριος δεν ήταν μόνο ο χιονιάς ή η υπόθεση Λιγνάδη. Ήταν και ο υπερδιπλασιασμός των εμβολιασμών του πληθυσμού με μια ομολογουμένως πολύ καλά οργανωμένη διαδικασία που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και μας τοποθετεί στην 3η θέση στην ΕΕ σε ημερήσιους εμβολιασμούς. Ήταν η ψήφιση της πανεπιστημιακής φύλαξης για να μπορούν να λειτουργούν επιτέλους τα πανεπιστήμια ως χώροι ελεύθερης διακίνησης όλων των δημοκρατικών ιδεών. Ήταν η υψηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ που τοποθετεί πλέον τη χώρα μας στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά, η ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης της FRAPORT στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και η συμφωνία για την επανεκκίνηση της επένδυσης της ELDORADO στη Χαλκιδική, η παράδοση 30 νέων κλινών ΜΕΘ στο ΚΑΤ και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών παιδικού καρκίνου...και πολλά άλλα ακόμη. 

Τι θέλω να πω; Η κυβέρνηση δεν κρίνεται από μεμονωμένα συμβάντα, κρίνεται συνολικά για τις επιδόσεις της στην ταυτόχρονη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων αλλά και μιας μεγάλης γκάμας άλλων θεμάτων. Και το ισοζύγιο είναι θετικό για όσους έχουν κρίση, μνήμη και πολιτική άποψη που δεν μονοπωλείται από ταμπέλες. Συνεπώς, ναι, υπάρχουν και δύσκολες στιγμές, καλές και κακές μέρες ή μήνες, αλλά το σημαντικό είναι να προχωράμε παρακάτω ακούγοντας και διορθώνοντας. 

Για την Πάρνηθα ο πρωθυπουργός είχε πει πως ήταν επικοινωνιακό το πρόβλημα, το ίδιο και για την Ικαρία, όπως επίσης και για τους χειρισμούς της υπουργού Πολιτισμού στην υπόθεση Λιγνάδη. Εντέλει, μήπως υπάρχουν σοβαρά επικοινωνιακά ζητήματα για την κυβέρνηση; 
Οι πολίτες μάς κρίνουν αυστηρά διότι έχουν απαιτήσεις και προσδοκίες από αυτή την κυβέρνηση. Και έτσι πρέπει να κάνουν. Πιστεύω επίσης ότι εκτιμούν το γεγονός ότι ακούμε την κριτική και προσπαθουμε συνεχως να γίνουμε καλύτεροι. Η γνώμη μου είναι πως η επικοινωνιακή διαχείριση δεν αρκεί ούτε λύνει προβλήματα. Η επικοινωνία για την επικοινωνία δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Εμείς πρέπει να μείνουμε εστιασμένοι στις μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη ζωή κάθε πολίτη πιο εύκολη, πιο δημιουργική και πιο ευτυχισμένη, και ταυτόχρονα να απαντάμε με αμεσότητα και ειλικρίνεια σε κάθε στραβοπάτημα.

Με την απόσταση των λίγων 24ώρων, σας ικανοποίησε η συζήτηση που έγινε την Πέμπτη στη Βουλή; Αυτός ήταν ο στόχος του πρωθυπουργού;
Ο στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ήταν διττός. Να στρέψουμε ξανά την προσοχή της κοινής γνώμης από τη χυδαιότητα προς την οποία κινδύνευσε να εκτραπεί η δημόσια συζήτηση στην πραγματική ατζέντα του MeToo, που πρέπει να μας απασχολεί όλους, και ταυτόχρονα να αναγκάσουμε την αντιπολίτευση να πάρει αποστάσεις από τον αριστερόχρωμο τραμπισμό του QAnon, που συνειδητά για λίγες μέρες υπέθαλπτε.

Πετύχαμε και τους δύο στόχους. Διότι το πραγματικό διακύβευμα της επόμενης μέρας για όλους μας είναι η συζήτηση για τις πολιτικές και τους μηχανισμούς που θα ενδυναμώσουν τα θύματα της βίας και της κατάχρησης εξουσίας σε κάθε χώρο εργασίας και ταυτόχρονα θα αποτρέψουν νέα τέτοια φαινόμενα. Από αυτό θα κριθούμε και όχι από το blame game του ποιος έχει περισσότερες φωτογραφίες ή χειραψίες με τους θύτες. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο και το βαθύτερο πρόβλημα που αναδεικνύει το κίνημα του ΜeToo στη χώρα μας.

Είναι επιτέλους καιρός να προσφέρουμε στις γυναίκες όσα τους αναγνωρίζει τυπικά ο νόμος αλλά τους αρνείται η πραγματικότητα

Γιατί υπήρχαν όλα αυτά τα φαινόμενα; Λόγω θεσμικών ελλείψεων;
Υπάρχει θεσμικό έλλειμμα, αλλά κυρίως υπάρχει μια κοινωνική διάσταση, καθώς έχουμε να κάνουμε με συμπεριφορές που μέχρι πρότινος ήταν αποδεκτές και καλύπτονταν από ένα πέπλο σιωπής. Αυτή η κουλτούρα της σιωπής έσπασε. Και μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξει επιτέλους μια τολμηρή δημόσια συζήτηση που πρέπει να γίνει σε βάθος και αφορά το πώς θα κάνουμε πιο δίκαιη και πιο αξιοκρατική την αγορά εργασίας στη χώρα μας.

Πώς θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες και θα αφαιρέσουμε κάθε εμπόδιο που σταματάει την εξέλιξη των γυναικών και κάθε ευάλωτης ομάδας στον επαγγελματικό στίβο. Πώς θα θέσουμε φιλόδοξους στόχους για να αυξήσουμε το μερίδιο της γυναικείας απασχόλησης στην οικονομία μας, που υστερεί δραματικά σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, πώς θα μειώσουμε το χάσμα των μισθών που λαμβάνουν για την ίδια εργασία οι άνδρες και οι γυναίκες, πώς θα αυξήσουμε την εκπροσώπηση των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων. 

Διότι πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι για να αλλάξουν οι συνθήκες υπέρ των γυναικών πρέπει να δούμε τον κόσμο και μέσα από τα δικά τους μάτια. Η παρενόχληση στον χώρο εργασίας είναι ένα σύμπτωμα και προϊόν μιας πατριαρχικής κοινωνίας που έρχεται από το παρελθόν. Και δεν ανήκει στο μέλλον. 

Είναι επιτέλους καιρός να προσφέρουμε στις γυναίκες όσα τους αναγνωρίζει τυπικά ο νόμος αλλά τους αρνείται η πραγματικότητα. Και είμαστε αποφασισμένοι ως κυβέρνηση να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο πολιτικών ενδυνάμωσης, χειραφέτησης, ίσων ευκαιριών και εν τέλει ελευθερίας ώστε να κάθε πολίτης αυτής της χώρας, ανεξαρτήτως του φύλου του, του χρώματός του και της σεξουαλικής του ταυτότητας να μπορεί να πραγματώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Αυτή είναι η δική μας αποστολή ως μια γνήσια φιλελεύθερη κυβέρνηση και αυτό θα πράξουμε.

Επιγραμματικά, ποιες είναι οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλάβατε;
Ξεκινούν από τη δημιουργία ειδικής κυβερνητικής δομής που θα υποδέχεται και θα αξιολογεί τις καταγγελίες. Και ανάλογα με το βάρος της κάθε καταγγελίας είτε θα παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης είτε θα επιλύεται εξωδικαστικά. Δημιουργούμε επίσης ένα πλαίσιο με κώδικες δεοντολογίας που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλες οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

Να καταγράψουν δηλαδή ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές, ποιες δικαιολογούνται και ποιες όχι. Για να γνωρίζει ο κάθε εργαζόμενος ποια είναι τα δικαιώματά του και που μπορεί να προσφύγει αν νιώθει ότι παραβιάζονται. Διορθώνουμε και αυστηροποιούμε τον ποινικό κώδικα σε ο,τι έχει να κάνει με βαριά αδικήματα και με παραβάσεις που σχετίζονται με τους ανήλικους. Δημιουργούμε, επίσης, ένα μητρώο των εργαζομένων που έχουν επαφή με ανήλικα παιδιά σε οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα. Και βεβαίως επεκτείνουμε πλέον σε όλα τα σχολεία της χώρας το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής. Διότι ο σεβασμός του άλλου φύλου και του διαφορετικού πρέπει να διδάσκεται και να ξεκινάει και από το σχολείο. 

Θα έχετε ακούσει και εσείς την κριτική, ότι έχετε μαζευτεί αρκετοί τεχνοκράτες στο Μαξίμου. Μήπως θα πρέπει να ενισχυθεί η πολιτικότητα της κυβέρνησης; Να υπάρξει μια κυβερνητική επιτροπή;
Δεν υπάρχει μια τέτοια μονοδιάστατη προσέγγιση στον τρόπο που διαχειρίζεται ο πρωθυπουργός τη διακυβέρνηση. Εξαρχής έκανε μια επιλογή να συνδυάσει τη λεγόμενη πολιτικότητα με την τεχνοκρατική διαχείριση των θεμάτων. Και αυτό είναι και το ζητούμενο της εποχής, να επιλύονται τα προβλήματα που είναι αρκετά σύνθετα και απαιτουν τεχνοκρατική γνώση, ανάλυση όλων των δεδομένων, αλλά και παρουσίαση πολλών εναλλακτικών προτάσεων για την επίλυσή τους.

Διότι, όπως ξέρετε, υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να φτάσεις σε ένα αποτέλεσμα. Άρα, διαφωνώ με την άποψη πως έχουμε να κάνουμε με μια τεχνοκρατική διαχείριση. Υπάρχει πλήρης σεβασμό στην πολιτική υπόσταση της κυβέρνησης, υπάρχει η καθημερινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους υπουργούς για όλα τα θέματα. Και το επιτελικό κράτος που έχουμε συγκροτήσει περιλαμβάνει όλες αυτές τις διαστάσεις. Και την πολιτική και την τεχνοκρατική.

Η στρατηγική μας είναι να χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα έχει γίνει ως τις αρχές Μαΐου

Πάμε στο κομμάτι της πανδημίας που έχει πολλές προεκτάσεις. Πότε θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού;
Έχουμε κάνει μια χρήσιμη διάκριση που βοηθάει σχηματικά να κατανοήσουμε τη θωράκιση του πληθυσμού. Η διάκριση αυτή αφορά στο πρώτο και δεύτερο τείχος ανοσίας. Το πρώτο τείχος ανοσίας αφορά τις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υψηλού κινδύνου νόσους. Εφόσον προστατευτεί αυτή η κατηγορία του πληθυσμού, τότε θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε πλέον ολοκληρωτικά την οικονομία. Διότι αυτή είναι η πιο ευαίσθητη κατηγορία. 9 στους 10 θανάτους και 8 στις 10 εισαγωγές σε ΜΕΘ αφορούν συμπολίτες μας άνω των 60 ετών.

Η στρατηγική μας, λοιπόν, είναι να χτίσουμε το πρώτο τείχος ανοσίας και είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό θα έχει γίνει ως τις αρχές Μαΐου. Το δεύτερο τείχος ανοσίας που αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό θα έχει χτιστεί έως τα τέλη του καλοκαιριού, καθώς από τον μάιο έως τον Αύγουστο θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια και μαζικότερους εμβολιασμούς. 

Το πιστοποιητικού εμβολιασμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα προχωρήσει; Και το ρωτώ γιατί αυτό έχει και τεράστια σημασία για το κομμάτι του τουρισμού μας;
Στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής είδαμε τη μεταστροφή της Γερμανίας που ήταν επιφυλακτική απέναντι σε μια πρόταση που εισηγήθηκε πρώτη η χώρα μας και υιοθέτησαν αμέσως αρκετές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Τα οφέλη είναι προφανή και πρέπει να καταλάβουν όλοι το εξής: Δεν συνιστά κάποια διάκριση η χρήση του πιστοποιητικού. Αντιθέτως είναι ένα «γρήγορο εισιτήριο» για να αποφύγει όποιος είναι εμβολιασμένος τους περιορισμούς που θα συνεχίσουν να συνοδεύουν τα ταξίδια μας κατά το 2021, δηλαδή το υποχρεωτικό τεστ και την πιθανή καραντίνα όσων διαγιγνώσκονται θετικοί σε κορωνοϊό. 

Πότε να υπολογίζουμε ότι θα ανοίξει η εστίαση; Είναι σε συνάρτηση και με την πορεία των εμβολιασμών;
Είναι σε συνάρτηση προφανώς με την πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών, αλλά και σε συνάρτηση με την πορεία του καιρού. Η εστίαση μπορεί να λειτουργήσει, όπως και πέρυσι, πολύ καλά στους εξωτερικούς χώρους. Μπορούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε το καιρικό πλεονέκτημα που έχουμε και εκτιμώ οτι από τον Απρίλιο η εστίαση θα μπορούσε να λειτουργήσει ξανά στους εξωτερικούς χώρους.

Ένα ακόμα μεγάλο θέμα είναι και αυτό των βοηθημάτων λόγω κορωνοϊού. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος λέει, για παράδειγμα, ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ξαφνική άρση των ενισχυτικών μέτρων αλλά ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας. 
Τα μέτρα υπάρχουν και θα υπάρχουν για όσους τα χρειάζονται. Η δική μας η έννοια είναι να απελευθερώσουμε όσες περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες μπορούμε πάντα με ασφάλεια και εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν σημαντικό μερίδιο στη μεταδοτικότητα του ιού. Το λιανεμπόριο είναι μια τέτοια δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, όποιος δεν λειτουργεί με κρατική εντολή, πρέπει να τυγχάνει ειδικής στήριξης από το κράτος.

Πάμε λίγο στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν είναι ντροπή εν έτει 2021 να υπάρχουν περίπου 350 χιλιάδες συντάξεις σε εκκρεμότητα;
Ναι, είναι ντροπή. Το έχουμε αναγνωρίσει. Ο νέος υπουργός Εργασίας έχει βάλει ως πρώτη προτεραιότητα το θέμα αυτό. Υπάρχει ήδη η ρύθμιση για να παίρνουν προκαταβολή όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη από τον απρίλιο. Έχει ανακοινωθεί και θεσμοθετηθεί ειδική μέριμνα για συνεργεία που θα ασχοληθούν με το στόχο  των εκκρεμών αιτήσεων. Άρα αυτό ήδη δρομολογείται. Θα υπάρξει υποστήριξη από τον ιδιωτικό τομέα για να δούμε όλους τους παλιούς φακέλους. Από εκεί και πέρα, έχει ενταχθεί στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση μια μεγάλη αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος και του ΕΦΚΑ ως Οργανισμού ώστε να γίνει πραγματικά ένας σύγχρονος οργανισμός που θα λειτουργεί με ψηφιακά εργαλεία και θα αποδίδει εγκαίρως τις συντάξεις. 

Πάμε και στο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης. Αναμένονται εξελίξεις μέσα στον Μάρτιο...
Στο τέλος Μαρτίου θα γίνει παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης στο υπουργικό συμβούλιο και στη Βουλή, και αμέσως μετά κατάθεση της οριστικής μας πρότασης στις υπηρεσίες της ΕΕ. Η Ελλάδα εχει καταρτίσει σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες μια πολύ αξιόλογη πρόταση. Από εκεί και πέρα, η έγκριση του σχεδίου προβλέπεται μέσα στο καλοκαίρι. Στην πράξη βέβαια υπάρχουν ήδη δράσεις που τρέχουν και έχουν ενταχθεί στο ταμείο ανάκαμψης, όπως οι πολιτικές για την στήριξη της απασχόλησης ή το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης του υπουργείου περιβάλλοντος. Συνολικά μέσα στο 2021 σχεδιάζουμε να εκταμιευθούν τα πρώτα 3-4 δις ευρώ. 

Λόγω των διαχρονικών παθογενειών του πολιτικού συστήματος, υπάρχει μια ανησυχία μήπως κάποια από τα χρήματα αυτά πάνε σε επιδόματα και γενικότερα σε παροχολογία...
Δεν μπορεί να γίνει αυτό, και δεν θα γίνει. Η Ελλάδα έχει λάβει πολύ καλή αξιολόγηση διότι μαζί με τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσει, το σχέδιο μας συνοδεύεται από ένα αντίστοιχου βάρους πακέτο μεταρρυθμίσεων. Κάθε επένδυση για να πιάσει τόπο πρέπει να συνοδεύεται και από μια μεταρρύθμιση. Αλλιώς δεν θα εγκρίνεται η χρηματοδότηση. Αυτή είναι η κατασκευή και ένα καινοτόμο προαπαιτούμενο στη σύλληψη του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Με τον Κουφοντίνα τι γίνεται; Παραβιάζεται ή και παραβιάζετε το κράτος δικαίου, όπως σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Το αίτημα Κουφοντίνα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί διότι είναι εκτός νομιμότητας, δεν συνιστά δηλαδή θεμελιωμένο δικαίωμα που του αρνείται κάποιος - κανένας κρατούμενος δεν επιλέγει σε ποια φυλακή θα κρατηθεί. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να υπάρξει μια ειδική εξαίρεση έναντι των υπόλοιπων ισοβιτών κρατουμένων; Και μάλιστα απέναντι σε έναν αμετανόητο τρομοκράτη που περιφρονεί τους νόμους και δεν έχει επιδείξει καμία μεταμέλεια προς τα θύματά του; 

Δεν συνιστά ούτε βεντέτα ούτε εκδικητικότητα η στάση της πολιτείας, αλλά προάσπιση του κράτους δικαίου, το οποίο άλλωστε γίνεται σεβαστό μόνο όταν δεν εφαρμόζονται α λα καρτ οι κανόνες του. 

Η Ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να παρέχει στον κρατούμενο Κουφοντίνα κάθε φροντίδα για να μην κινδυνεύσει η ζωή του, και αυτό πράττει, καθώς και μια δίκαιη δίκη εφόσον αποφασίσει να προσφύγει στη δικαιοσύνη για την αξιολόγηση του αιτήματός του. Η δε αντιπολίτευση για άλλη μια φορά δείχνει τεράστια ανευθυνότητα και έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα, παρέχοντας πολιτική κάλυψη σε ένα περιθωριακό και άδικο αίτημα. 

Φημολογείται ότι οι τεχνοκράτες της κυβέρνησης δεν θέλετε εκλογές, εν αντιθέσει με τα πιο πολιτικά στελέχη που θεωρούν ότι μόλις τελειώσει η πανδημία θα πρέπει να πάμε σε εκλογές για να ανανεωθεί ο χρόνος της κυβέρνησης.
Εκτιμώ πως η εκλογολογία είναι απολύτως άκαιρη και εκτός κάθε λογικής συζήτησης για μια κυβέρνηση που έχει αποδείξει οτι είναι ικανή, αποτελεσματική και ισχυρή και βεβαίως έχει ακόμη σημαντικό έργο μπροστά της για να υλοποιήσει και να κεφαλαιοποιήσει. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ