Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας Ι 11-17 Φεβρουαρίου 2021

87 ετών άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο ο εκδότης του Hustler, ο θρυλικός Larry Flint

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Larry Flint
Larry Flint © Dan Tuffs/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας, 11-17 Φεβρουαρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

70 τουλάχιστον καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση έχουν γίνει από φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.


50% των πολιτών της Ευρώπης έχει θετική άποψη για την ΕΕ, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είχαμε να δούμε το ίδιο ποσοστό από το 2007.

40% είναι στην Ελλάδα οι θετικές γνώμες για την ΕΕ. Ακόμη και μετά από όσα συνέβησαν, μερίδα του «περιούσιου λαού» πιστεύει προφανώς ότι θα τα καταφέρναμε καλύτερα μόνοι μας.

0% είναι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ από το οποίο επωφελούμαστε επειδή είμαστε μέλος της Ε.Ε. Επιπρόσθετα η ΕΚΤ αγοράζει και τα ελληνικά ομόλογα δίνοντας ρευστότητα στην Ελληνική Κυβέρνηση. Σε άλλη περίπτωση θα τυπώναμε «ραχηλιάρικα» διότι «τα λεφτά είναι χαρτιά» σύντροφοι.

56% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα είναι χειρότερη σε έναν χρόνο.

3 μονάδες χαμηλότερο (53%) είναι το ποσοστό στην υπόλοιπη Ε.Ε.

65% των Ελλήνων θεωρεί ως πρώτη προτεραιότητα την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Μια αλληλεγγύη που περιλαμβάνει, φυσικά, και δανεικά.

58% των συμπολιτών μας θεωρεί ευτυχώς ως προτεραιότητα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως και 46% θεωρεί προτεραιότητα την ελευθερία του λόγου.

72% των ερωτηθέντων σε Ελλάδα και Ευρώπη πιστεύει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ θα επιτρέψει στην οικονομία της χώρας τους να ανακάμψει πιο γρήγορα από τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο ποσοστό, συνδυαζόμενο με το 60% που εκφράζει αρνητική γνώμη για την Ε.Ε., οδηγεί στο συμπέρασμα ότι καλά είναι τα ευρωπαϊκά λεφτά αλλά θα τα τρώγαμε καλύτερα μόνοι μας.


669% αύξηση παρουσίασαν τον Δεκέμβριο οι online αγορές στα super market της Ελλάδας, σύμφωνα με το ετήσιο report της Convert Group.

494% αύξηση εμφάνισαν τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

446% αύξηση παρουσίασαν τα φρέσκα τρόφιμα.

20 ευρώ μείωση εμφάνισε το μέση «ηλεκτρονικό καλάθι» του κάθε νοικοκυριού στο τέλος του έτους, συγκρινόμενο με την αρχή του.

12,1% είναι πλέον το μερίδιο των προϊόντων «ιδιωτικής ετικέτας». Χαμηλότερο σε σύγκριση με το 14,2% του 2017.


94 δευτερόλεπτα διαρκεί το «νέο», άγνωστο έργο του Wolfgang Amadeus Mozart, το οποίο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαδικτυακά οι φίλοι της μουσικής κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Mozarteum Hellas, την περασμένη Δευτέρα.


70.000 συνταξιούχοι θα λάβουν προ-προσωρινή σύνταξη μετά από τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

360-384 ευρώ θα λάβει ο κάθε δικαιούχος της προ-προσωρινής σύνταξης, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.

70-80% των προβλεπόμενων αποδοχών κάθε συνταξιούχου χορηγούνται με την προσωρινή σύνταξη, που δόθηκε γιατί καθυστερεί η απονομή της κανονικής σύνταξης. Επειδή όμως καθυστερεί και η προσωρινή, τώρα θεσμοθετήθηκε η (χαμηλότερη) προ-προσωρινή. Με το καλό και στην προ-προ-προσωρινή.


1,47 δισ. ευρώ ήταν το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού της Ελλάδας τον Ιανουάριο λόγω παράτασης του lockdown.

22 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι συσσωρεύθηκαν στις τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων. Και αυτό είναι μια απόρροια του lockdown.

3,5% ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 βλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα στις χειμερινές προβλέψεις της.


6,9% λιγότερες ήταν το  2020 οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποιητικής βιομηχανίας, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ για τις επενδύσεις στη βιομηχανία.

2,8% αύξηση αναμένεται να παρουσιάσουν οι επενδυτικές δαπάνες στη μεταποιητική βιομηχανία το 2021.


300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα.

500.000 γραμμές θα έχουν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του έτους.


4 άνθρωποι διεκδικούν πλέον τη θέση του επόμενου γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μια εξ αυτών είναι η Άννα Διαμαντοπούλου.

5 Μαρτίου θα γνωρίζουμε αν μια Ελληνίδα θα κατακτήσει τη σπουδαιότερη θέση που είχε η σύγχρονη Ελλάδα σε διεθνή οργανισμό.


1,1 εκατ. ευρώ πρόστιμο επέβαλε η Γαλλία στην Google για «παραπλανητική ταξινόμηση» ξενοδοχείων.

7.500 εγκαταστάσεις συνεκρίθησαν με τη μοναδική επίσημη κατάταξη που υπάρχει στη Γαλλία και την εκδίδει η Atout Franc, οπότε και διαπιστώθηκε ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ταξινομούσε με «δικά του κριτήρια» τις μονάδες. Πολύ επαγγελματικό αυτό που κάνει η Google, εκμεταλλευόμενη τη μονοπωλιακή της θέση.


-19,4 βαθμοί ήταν η χαμηλότερη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της «Μήδειας», η οποία κατεγράφη χθες στη Φλώρινα.

105 χλμ./ώρα ήταν η μέγιστη ριπή ανέμου, η οποία κατεγράφη (πού αλλού;) στην Τήνο.


9 ακόμη καταστήματα της ΔΕΗ λειτουργούν από την αρχή της εβδομάδας με διευρυμένο ωράριο (ήτοι από τις 7:30 π.μ. μέχρι τις 8:00 μ.μ.). Ανήκουστα πράγματα για την επιχείρηση η οποία για δεκαετίες τελούσε υπό συνδικαλιστική ομηρεία.

33 συνολικά καταστήματα της επιχείρησης λειτουργούν με το συγκεκριμένο ωράριο ενώ για 75 καταστήματα, οι πελάτες της επιχείρησης μπορούν να κλείνουν ηλεκτρονικά ραντεβού.


«66 περιπτώσεις σε περίπου 17.5 εκατομμύρια εμβολιασμούς παρουσίασαν αναφυλαξία στα mRNA εμβόλια. Κανένας θάνατος». Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου δεν αφήνει περιθώρια για ανησυχία σχετικά με πιθανές παρενέργειες, αλλά σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) υπάρχουν σκεπτικιστές που βασίζονται περισσότερο σε έγκυρα ανώνυμα σχόλια στα social media παρά στα στοιχεία.

0.000377% είναι η πιθανότητα κάποιος να εμφανίσει αναφυλαξία, για όσους βαριούνται να κάνουν τη διαίρεση.


87 ετών άφησε στον μάταιο τούτο κόσμο ο εκδότης του Hustler, ο θρυλικός Larry Flint. Ίσως πρόκειται για την περίπτωση που η διαπίστωση «πέρασε καλά» αποκτά έντονα σεξιστικό χαρακτήρα.

10 εκατ. δολάρια είχε προσφέρει το 2017 ο Flint σε όποιον του έδινε πληροφορίες που θα του επέτρεπαν να οδηγήσει σε αποπομπή τον –τότε– Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Στο παρελθόν, στην αρχή της καριέρας του, ο Flint είχε βοηθήσει όσο λίγοι στη μάχη για την ελευθεροτυπία στις ΗΠΑ.


Νούμερα με πολλά μηδενικά

Πάνος Σκουρλέτης
«Δεν έχει σχέση η αθωωτική απόφαση ή έχει μικρή σχέση. Αυτό αφορά το δικαστήριο. Συνέβη ή όχι το γεγονός»; Αυτή ήταν η ετυμηγορία του συντρόφου σχετικά με τον υποτιθέμενο τραμπουκισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά από τον νεαρό -τότε- Κώστα Κατσαφάδο, σημερινό υφυπουργό Ναυτιλίας. Προηγουμένως ο Τσίπρας είχε συκοφαντήσει τον Κατσαφάδο και ο δεύτερος αναγκάστηκε να προσκομίσει στη Βουλή αθωωτική απόφαση δικαστηρίου. Αυτή ακριβώς είναι η απόφαση που δεν έχει σχέση κατά τον Σκουρλέτη. Μεγαλωμένος με τα σταλινικά ιδεώδη, ο Σκουρλέτης προφανώς πιστεύει ότι αθωωτικές ή καταδικαστικές αποφάσεις δικαιούνται να λαμβάνουν μόνον τα λαϊκά δικαστήρια.

Πέτρος Κωνσταντινέας
«Να κάνουμε και τα οικονομικά μέτρα εμπροσθοβαρής, είναι ήφιξ αφίξεις και ελπίζω να λέω μη ακριβή πράγματα». Ο πολυτάλαντος φούρναρης-διαιτητής-βουλευτής επεξηγές το μέλι γενέστε με της οικονομία και απαντά σε όσους κακοτρεχείς λέγουνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑΣ δεν έχει πρόγραμμα.

Σταμάτης Γονίδης
«Όταν δεν θες ο άλλος να σε βιάσει υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αποφύγεις, δεν θα πας στον χώρο του. Του ρίχνεις ένα χαστούκι, λες θα πάω στην αστυνομία ή θα το πω στον μπαμπά μου». Το μέντιουμ από τα Θερμιά δίνει έναν πιο περιγραφικό ορισμό του «τα ’θελε». Ξέχασε να πει το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει βιασμός γιατί κανείς δεν μπορεί να τρέξει με κατεβασμένο παντελόνι».

Μιχάλης Γιαννάκος
«Είμαστε υπέρ του εμβολίου και το φωνάζουμε. Αλλά αν δεν το συνδέσουμε με το εμβόλιο, η νοσοκόμα δεν θα πάρει αποζημίωση και έχει δύο παιδάκια». Η απίστευτη δήλωση του προέδρου των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, αφορά στην περίπτωση της παράλυσης μιας νοσηλεύτριας στην Κέρκυρα. Δεν υπήρχε φυσικά καμία απόδειξη για σύνδεση με το εμβόλιο, αλλά ο συνδικαλιστής θεώρησε ότι επειδή έχει καλό σκοπό, μπορεί να διασπείρει fake news σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο για τη δημόσια υγεία. Τώρα είναι η ώρα του εισαγγελέα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ