Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 18-24 Φεβρουαρίου 2021

9 χρόνια γνωριμίας, 7 χρόνια γάμου και 4 παιδιά μεσολάβησαν μεταξύ του γάμου και του διαζυγίου της Kim Kardashian και του Kanye West

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 773
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Kim Kardashian
© Neilson Barnard/Getty Images

Τα νέα της εβδομάδας, 18-24 Φεβρουαρίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

100.000 βλάβες προκάλεσε συνολικά στο ηλεκτρικό δίκτυο η κακοκαιρία Μήδεια στην Αττική, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ. Η συντριπτική τους πλειοψηφία στα βόρεια προάστια.

250.000 άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς ρεύμα.

70.000 βλάβες δεν είχαν επιδιορθωθεί μέχρι το πρωί της Τετάρτης. 

60.000 βλάβες είχαν επιδιορθωθεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

400 νοικοκυριά συνέχιζαν να μην έχουν ρεύμα το πρωί του Σαββάτου. 

36 ώρες συνεχόμενα χιόνιζε στην Αττική. 

800 δέντρα έσπασαν και έπεσαν πάνω στο εναέριο ηλεκτρικό δίκτυο με αποτέλεσμα να το διαλύσουν κυριολεκτικά. 

2 λεπτά ήταν κατά μέσο όρο το διάστημα που μεσολαβούσε μεταξύ των πτώσεων των δέντρων.

100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ εντόπισε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης. Τα δέντρα βεβαίως θα μπορούσαν αντί για το δίκτυο να πέσουν σε κάποιο κεφάλι, αλλά βάσει όσων είπε ο περιφερειάρχης, συμπεραίνουμε ότι και πάλι ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ θα ήταν. 

440 εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική εργάζονταν σχεδόν επί 24ώρου βάσεως για την αποκατάσταση των ζημιών και από πάνω άκουγαν και τις διαμαρτυρίες των δημάρχων.

60 επιπλέον εργαζόμενοι από όλη τη χώρα κατέφθασαν στην Αττική για να συνδράμουν το τιτάνιο έργο τους. 

50 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, 40 στελέχη της ΕΜΑΚ, 40 στελέχη του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και όλες οι περιφερειακές μονάδες της Πυροσβεστικής συνέδραμαν στη διαχείριση της κρίσης. 


4 εκατ. Τεξανοί έμειναν την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς ρεύμα εξαιτίας κακοκαιρίας που χτύπησε την πολιτεία. 

7,9 εκατ. πολίτες έμειναν τη Δευτέρα χωρίς νερό καθώς το ψύχος πάγωσε το δίκτυο. Σωλήνες έσπαγαν ακόμη και μέσα στα σπίτια, ενώ η πολιτεία συστήνει να βράζουν το νερό, πριν το πιουν. 


85% αύξηση παρουσίασε η πώληση αλκοόλ μέσω των super market σύμφωνα με το ΚΕΘΕΑ. Εν μέρει εξηγείται καθώς έκλεισαν μπαρ, ταβέρνες και καφενεία. 


15,2 δισ. δολάρια έχασε ο Elon Musk σε μια μόλις ημέρα μετά τη βουτιά κατά 8,6% που έκαναν τη Δευτέρα οι μετοχές της Tesla.

183,4 δισ. δολάρια ήταν η αξία του συνόλου της περιουσίας του Musk μετά και την τελευταία πτώση, σχεδόν δηλαδή όσο είναι το ΑΕΠ της Ελλάδας. 

210 δισ. δολάρια ήταν η υψηλότερη αποτίμηση της περιουσίας του τον Ιανουάριο. 

186,3 δισ. δολάρια ήταν τη Δευτέρα η αξία της περιουσίας του –δεν είναι Έλληνας– Jeff Bezos, ιδιοκτήτη της Amazon. Έτσι ο Bezos ξανακέρδισε τη θέση του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Αν ήμασταν στη Λιμνούπολη, ο Musk θα είχε φάει το καπέλο του. 


2 μηνύσεις (και πολλές καταγγελίες) υπάρχουν επί του παρόντος για την υπόθεση Λιγνάδη, η οποία αφορά σε σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά την αποπομπή της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη. 


8% του ελληνικού πληθυσμού έχει ήδη ανοσία στον κορωνοϊό ως αποτέλεσμα είτε της νόσησης είτε του εμβολιασμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

170.000 κρούσματα που ανάρρωσαν έχουν ανοσία. Αλλά δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί.

730.410 εμβολιασμοί είχαν πραγματοποιηθεί στη χώρα μέχρι τη Δευτέρα.

720.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τον Μάρτιο.

20% θα φθάσει η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μέχρι το τέλος Απριλίου. Χώρα-πρότυπο έγραφε την τρίτη η Handelsblatt, για ασυνάρτητη και χαώδη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ


31 άτομα συνέλαβε τη Δευτέρα η ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την εκκένωση κτιρίων του ΑΠΘ που είχαν καταληφθεί από ομάδα ατόμων, για τα οποία διάφορα media κατέληξαν στην ετυμηγορία ότι πρόκειται για φοιτητές. 

50 άτομα έσπευσαν να ανακαταλάβουν το κτίριο διοίκησης, παρέμειναν εκεί όλη τη νύχτα και κάλεσαν σε νέα συγκέντρωση το πρωί της Τρίτης.


46 ημέρες απεργία πείνας συμπλήρωσε ο καταδικασθείς για 11 δολοφονίες, Δημήτρης Κουφοντίνας, πριν ζητήσει να του αφαιρέσουν και τον ορό ενυδάτωσης ώστε να ξεκινήσει και απεργία δίψας.


87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις θα συμμετέχουν στην άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

11,4% λιγότερο ευτυχισμένοι είναι οι Τούρκοι σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Το ποσοστό ευτυχίας των πολιτών είναι πλέον 48,2%, ενώ όταν ανέλαβε ο Ερντογάν το 2003 το ποσοστό ήταν 59,6%


700 εκατομμυρίων ετών είναι το σωματίδιο-φάντασμα που ανακαλύφθηκε στη γη σύμφωνα με δημοσιεύσεις στο «Nature Astronomy».

30 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο ήταν το άστρο από την καταστροφή του οποίου δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο σωματίδιο. Οι θρησκείες που μιλούν για «δημιουργό» σίγουρα νιώθουν ήδη πιο άβολα.


9 χρόνια γνωριμίας, 7 χρόνια γάμου και 4 παιδιά μεσολάβησαν μεταξύ του γάμου και του διαζυγίου της Kim Kardashian και του Kanye West, όπως αναφέρουν έγκριτα κουτσομπολίστικα site στις ΗΠΑ. 

2,2 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι είναι η περιουσία του ζεύγους.

1,3 δισ. δολάρια ανήκουν στον Kanye και 900 εκατ. δολάρια στην Kim.

3,8 εκατομμύρια δολάρια είναι η αξία των αυτοκινήτων τους.

Kim Kardashian
© Neilson Barnard/Getty Images


Verba Volant

Αλέξανδρος Μπουρδούμης
«Η παραίτηση της Μενδώνη είναι σχεδόν βέβαιη. Η υπόθεση Λιγνάδη, όμως, είναι τόσο μεγάλη και υπάρχουν τόσοι πολλοί εμπλεκόμενοι που είναι πιθανόν να ρίξει την κυβέρνηση». Το ευκολότερο θα ήταν να κάνω ένα φθηνό λογοπαίγνιο με το επίθετό του. Θα ήταν ενδεχομένως δίκαιο και ακριβές. Ωστόσο ο ηθοποιός - πολιτικός αναλυτής δηλώνει ότι ξέρει τα μελλούμενα αλλά και πολλούς εμπλεκόμενους. Σε εμάς δεν είπε ποιοι είναι. Στον εισαγγελέα όμως δύσκολα θα αρνηθεί να τους κατονομάσει. Εκτός και αν δεν τον καλέσει, βοηθώντας στη συλλογική προσπάθεια γελοιοποίησης της δικαιοσύνης. 

Θοδωρής Αθερίδης
«Ανοιχτή πρόταση κάνω από δω προς τον κύριο Παπαδημούλη, που ξέρω πως ηγείται στο ευρωκοινοβούλιο του θέματος, για να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο ένα πρόσωπο ΔΙΕΘΝΟΥΣ ακτινοβολίας σαν τη Σοφία Μπεκατώρου». Ο δημοφιλής ηθοποιός ίσως μπέρδεψε το  #metoo με το #realestate αλλά δεν είναι επίσης σίγουρο ότι ρώτησε την Ολυμπιονίκη με ποιο κόμμα θέλει να «κατέβει». Oh wait! Δεν ξέρουμε καν αν θέλει «να κατέβει»…

Κατερίνα Νοτοπούλου
«Ασύμμετρη βία στο ΑΠΘ: χημικά, κρότου λάμψης, ξύλο, προσαγωγές με απίστευτη βία. Τα ζητήματα που προκύπτουν στο πανεπιστήμιο πρέπει να λύνονται με διάλογο, λογική και ακαδημαϊσμό». Ενδιαφέρουσα η πρόταση της βουλευτού να λύνουνε οι μπαχαλάκηδες και τα ΜΑΤ τις όποιες διαφορές τους σε διαγωνισμούς ζωγραφικής και γλυπτικής. Χίλια μπράβο που μια τόσο νεαρή κυρία γνωρίζει τα περί των τεχνών και ειδικότερα της ρομαντικής σχολής του Ακαδημαϊσμού, όπως αυτός διδάχθηκε στην Académie des Beaux-Arts. Εκτός κι αν εννοεί την «προσήλωση σε κάποιες αρχές με αποτέλεσμα την έλλειψη πρωτοτυπίας, σχολαστικισμός, συντηρητισμός, εχθρότητα στον νεωτερισμό και ριζοσπαστισμό», που είναι η άλλη ερμηνεία του όρου. Και πάλι μπράβο. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ