Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 25 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου 2021

224 καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 774
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Παπαϊωάννου
Νίκος Παπαϊωάννου © ©EUROKINISSI / MOTION TEAM / ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΦΛΙΔΗΣ

Τα νέα της εβδομάδας, 25 Φεβρουαρίου - 3 Μαρτίου 2021. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

54 ημέρες απεργίας πείνας συμπλήρωσε χθες ο Δημήτρης Κουφοντίνας, με αίτημα τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

21 ημέρες ήταν η προηγούμενη απεργία πείνας του Κουφοντίνα το 2019. Αίτημά του τότε ήταν να επισπευσθεί η άδεια που είχε αιτηθεί. Έκοψε την απεργία πείνας παραμονή των εκλογών.

2 ακόμη φορές έχει κάνει απεργία πείνας ο πολυ-ισοβίτης. Το 2015 διότι δεν ήθελε να πάει στον Κορυδαλλό. Τελικά πήγε και έκανε απεργία πείνας για να διαλέξει πτέρυγα, καθώς από τις δικαστικές φυλακές ήθελε να πάει στις γυναικείες. Το αίτημά του ικανοποιήθηκε. Το 2018 έκανε απεργία πείνας γιατί καθυστέρησε η έγκριση της άδειάς του και σε λίγες ημέρες την πήρε. 

11 δολοφονίες έχει διαπράξει ο Δημήτρης Κουφοντίνας και η ποινή του, μετά το εφετείο, διαμορφώθηκε σε 11 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.

100 χλμ. ανατολικά της Μόσχας, στην πόλη Ποκρόφ, βρίσκεται η φυλακή ΙΚ-2, όπου εστάλη ο δηλητηριασθείς αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, για να εκτίσει την ποινή του. Ο πολιτικός Ντμίτρι Ντεμούσκιν, που εξέτισε ποινή διετούς φυλάκισης στη συγκεκριμένη φυλακή, έχει δηλώσει ότι οι συνθήκες είναι τόσο τρομακτικές που κάποιοι κρατούμενοι «έκοβαν τις φλέβες τους και άνοιγαν τα στομάχια τους» για να αποφύγουν να σταλούν εκεί.

200 καταγγελίες βρίσκονται πλέον στα συρτάρια του Συνδέσμου Ελλήνων Ηθοποιών, σύμφωνα με την Κατερίνα Τσάβαλου.

2 φορές έχει δεχθεί η ίδια σεξουαλική παρενόχληση.

224 καθηγητές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου για το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία τον χαρακτήρισε «εχθρό της δημοκρατίας και της ομαλότητας» αλλά και από την «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία εξέδωσε και ετυμηγορία χαρακτηρίζοντάς τον «Kαταδότη». Μεταξύ τους οι Νίκος Αλιβιζάτος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Αχιλλέας Γραβάνης, Βάσω Κιντή, Σταμάτης Κριμιζής και Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

15 μονάδες διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει στην πρόθεση ψήφου των πολιτών, έρευνα της Pulse.

19 μονάδες είναι η διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά την καταλληλότητά τους να κυβερνήσουν τη χώρα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

61% των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής κρίνουν θετικά τους κυβερνητικoύς χειρισμούς στην υπόθεση των αποκαλύψεων για σεξουαλική κακοποίηση.

51% των πολιτών κρίνουν αρνητικά τη στάση της ΝΔ στην υπόθεση των προαναφερθεισών αποκαλύψεων.

59% των πολιτών κρίνουν αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση του #metoo, παρά το γεγονός ότι στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι αποτελεί προνομιακό πεδίο για αντιπολίτευση. Βεβαίως παλαιότερα θεωρούσαν ότι η οικονομία είναι το ατού τους, αλλά κατάφεραν να κλείσουν τις τράπεζες.


62% των πολιτών θεωρούν δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των πολιτών στα social media για τις εικόνες συνωστισμού στην Ικαρία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού, σύμφωνα με έρευνα της Palmos Analysis για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στην κομματική εφημερίδα.

52% των πολιτών διαφωνούν με τη «δημιουργία αστυνομικών τμημάτων μέσα στα πανεπιστήμια», όπως τέθηκε το ερώτημα στη συγκεκριμένη έρευνα.


85% αποδοχή έχει μεταξύ των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με «μυστική» δημοσκόπηση που αποκάλυψε η «Καθημερινή».

81% αποδοχή απολαμβάνει ο Παύλος Χρηστίδης, που έρχεται δεύτερος. Βέβαια μέχρι τον Σεπτέμβρη, που αναμένεται να ξεκινήσουν οι όποιες διαδικασίες, υπάρχει πολύς χρόνος.


20% μειωμένο είναι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής μετά τα περιοριστικά μέτρα καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ κύριο Νίκο Θωμαΐδη.

80% πάντως των συμπολιτών μας δηλώνει ότι θα κάνει το εμβόλιο αμέσως μόλις είναι διαθέσιμο. Ο φόβος φυλάει τα έρμα.

50% του πληθυσμού του Ισραήλ είχε εμβολιαστεί μέχρι και την Παρασκευή.

1.000.000 Έλληνες θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος της Εβδομάδας.


560.000 μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές έως 24 ετών θα λάβουν ένα ειδικό εκπτωτικό κουπόνι για αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τάμπλετ.

200 ευρώ θα είναι η έκπτωση και οι δικαιούχοι θα λάβουν το κουπόνι μέσω του taxisnet έως τις 10 Μαρτίου.


25% των νέων δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες κατευθύνθηκε στον κλάδο του εμπορίου.

14 δισ. ευρώ ήταν τα δάνεια που χορήγησαν πέρυσι οι τράπεζες. Ωστόσο κάθε σοβαρός αναλυτής που σέβεται τον εαυτό του μιλά για «κλειστές κάνουλες».

30.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μοιράστηκαν 6,5 δισ. ευρώ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.


83.284 ελέγχους πραγματοποίησαν μόνο την Παρασκευή οι αρχές, για τυχόν παραβίαση των περιοριστικών μέτρων λόγω covid.

1.557 παραβάσεις βεβαιώθηκαν καθώς «του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει».

509.200 ευρώ ήταν η αξία των προστίμων. Κάτι μου λέει πάντως ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πληρώνεται…


598 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους είναι το αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικό πίνακα που πόσταρε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος.

1.916 θάνατοι ανά εκατομμύριο αντιστοιχούν στο Βέλγιο.

1.444 στη Βουλγαρία.

1.249 στη Σουηδία.

60 αιτήσεις υπερ-πλούσιων αλλοδαπών για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα έχουν υποβληθεί στο ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με την αρμόδια γενική γραμματέα, κυρία Αθηνά Καλύβα. Πριν σκεφθείτε ότι τρελάθηκαν και θα τους τα πάρει όλα η εφορία, να σας πω ότι πληρώνουν άπαξ 100.000 ευρώ για 15 έτη, ανεξαρτήτως εισοδημάτων


Verba Volant

Δώρα Χρυσικού
«Έχω στοιχεία ότι το 2015 δεν ήσασταν στο νησί, ούτε το 2016, ήρθατε στο νησί μου το 2017 και το 2018 και προτίθεμαι να τα καταθέσω στις αρμόδιες αρχές εάν και εφόσον χρειαστεί». Η ηθοποιός αποφάσισε αυτοβούλως να συμβάλει στην έρευνα για την υπόθεση Λιγνάδη με ανάρτησή της στο Facebook. Λίγα 24ωρα αργότερα, όμως, άλλαξε γνώμη και κατέβασε την ανάρτηση. Μετά από αυτό τον λεπτό νομικό χειρισμό, ο εισαγγελέας την άφησε στην ησυχία της, αποδεικνύοντας τον νομικό πολιτισμό της χώρας και πιστοποιώντας ότι το scripta manent δεν συμπεριλαμβάνει το Facebook.

Σπύρος Μπιμπίλας
«Λυπάμαι Δημήτρη, σε γνώρισα στα Στρουμφάκια, 40 χρόνια δεν συναντηθήκαμε στη δουλειά». Η πιο επική απάντηση στην αμετροέπεια και την επιθετικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη δόθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΗ. Παρά την απρεπή επίθεση που δέχθηκε από τον Λιγνάδη ο οποίος τον χαρακτήρισε «μέτριο ηθοποιό», ο Μπιμπίλας δίδαξε ήθος και μας άφησε να καταλάβουμε ποιος είναι τιτάνας και ποιος «στρουμφάκι».

Ραχήλ Μακρή
«Τελικά δεν περνάει μέρα χωρίς νέες επιθέσεις ενός πανικόβλητου κατοχικού καθεστώτος στα πιο στοιχειώδη ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών». Η ιέρεια της καγκελόπορτας της ΕΡΤ επανέρχεται δυναμικά στο πολιτικό προσκήνιο και σαν να μην πέρασε μια μέρα (ξανα)καταγγέλλει κατοχικό καθεστώς με αφορμή τους «κυπατζήδες» έξω από το σπίτι του Γιώργου Τράγκα. Στο κόμμα του οποίου, άλλωστε, πήρε μεταγραφή.

Άνγκελα Μέρκελ
«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού». Η Γερμανίδα καγκελάριος συμφωνεί τώρα με το πιστοποιητικό ενώ προηγουμένως ξίνιζε και μόνο στο άκουσμά του. Τι μεσολάβησε; Μα το αόρατο χέρι της αγοράς, που δεν θα περίμενε τη Μέρκελ για να πράξει το αυτονόητο. Έτσι, όταν Google και Facebook ανακοίνωσαν ότι θα υποκαταστήσουν τις ευρωπαϊκές αρχές, η Μέρκελ εμφανίστηκε ως υπέρμαχος της πρότασης Μητσοτάκη. Έξι στους 10 Γερμανούς άλλωστε θέλουν το συγκεκριμένο πιστοποιητικό. Να δεις που θα αρχίσει να βάζει και χέρι στους υπόλοιπους ηγέτες για κωλυσιεργία…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ