Πολιτικη & Οικονομια

Ενοίκια: Πού αυξήθηκαν και πού μειώθηκαν στην πανδημία

Tι συνέβη με τις ζητούμενες τιμές προς πώληση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ακίνητα
Ακίνητα © EUROKINISSI

Τι συνέβη στην αγορά ακινήτων (πώληση και ενοικίαση) κατά την περίοδο της πανδημίας - Οι τιμές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Γενική αύξηση, με μικρές εξαιρέσεις, παρατηρήθηκε το 2020 στις ζητούμενες τιμές ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.  

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον Ιανουάριο η ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων Spitogatos, υπήρξε μεταβολή προς τα πάνω των τιμών σε ζητούμενες τιμές προς πώληση ακινήτων.

Όμως πρέπει ληφθεί ως δεδομένο πως υπήρξε ένας πολύ μικρός αριθμός ολοκληρωμένων συναλλαγών όπου οι τιμές είναι συνήθως έως και κατά 10% χαμηλότερες σε σχέση με τις αρχικά ζητούμενες μέσω αγγελιών προσφοράς.  

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ζητούμενες τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 3,3% στις πωλήσεις και 6,5% στις ενοικιάσεις, ενώ σημαντική μείωση τιμών, ανώτερη του 15%, παρατηρήθηκε σε ελάχιστες περιοχές της επικράτειας.  

 Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων, στην Αττική, οι ζητούμενες τιμές πώλησης ανέβηκαν στο 81,2%, έπεσαν στο 14,5% και έμειναν σταθερές στο 4,3% των περιοχών.

Στη Θεσσαλονίκη οι ζητούμενες τιμές πώλησης επίσης ανέβηκαν στο 82%, έπεσαν στο 14% και έμειναν σταθερές στο 4% των περιοχών. Η μέγιστες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στον Ταύρο Αττικής (+32,3%), καθώς και τη Δόξα (+31%) και την Τριανδρία στη Θεσσαλονίκη (+30,7%).  

Σημαντική πτώση περί του -20% σημειώθηκε κατ' εξαίρεση σε λίγα προάστια, όπως η Δραπετσώνα Αττικής (-20,8%) και η Άσσηρος Θεσσαλονίκης (-19,4%).  

Ενδιαφέρουσα εικόνα παρουσιάζει και η αγορά ακινήτων προς ενοικίαση, όπου οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης στην Αττική αυξήθηκαν στο 71,8%, μειώθηκαν στο 23,9% και έμειναν σταθερές στο 4,3% των περιοχών, ενώ στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν στο 86,8%, μειώθηκαν στο 7,9% και έμειναν σταθερές στο 5,3% των περιοχών. Συγκεκριμένα, στην Αττική, σε πολλά προάστια η αύξηση ξεπέρασε το 20%, όπως στο Σούνιο (+34%), τους Αγίους Αναργύρους (+24,8%), την Νέα Φιλαδέλφεια (+21,6%), τον Ταύρο (+20,8%) και τη Λυκόβρυση (+20%).  

Αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Σφαγεία-Ιχθυόσκαλα παρατηρείται η μέγιστη αύξηση, άνω του 20%, ενώ σημαντική αύξηση τιμών σημειώνεται και σε πολλά άλλα προάστια όπως η Πολίχνη (+16,7%), το Βυζάντιο (+14,6%) και το Φίλυρο (+14,5%).   Βάσει των στοιχείων, μεταξύ των λίγων περιοχών στις οποίες παρατηρήθηκε πτώση στις τιμές ενοικίασης σε σχέση με το 2019 είναι κάποιες περιοχές κοντά στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Ιστορικό Κέντρο (-6,9%), τα Πετράλωνα (-7,6%), η περιοχή Μετς-Καλλιμάρμαρο (-9%) και η Καισαριανή -11,9%, ενώ στη Θεσσαλονίκη, αξιοσημείωτη μείωση στις τιμές ενοικίασης ακινήτων παρατηρείται ουσιαστικά μόνο στο Αγγελοχώρι (-8,7%) και την Κηφισιά (-4,4%).  

Τέλος, όπως αναφέρει το moneyreview, οι υψηλότερες ζητούμενες τιμές ενοικίασης ανά τετραγωνικό μέτρο εξακολουθούν να παρατηρούνται στο Ιστορικό Κέντρο (12,22 ευρώ), το Μετς-Καλλιμάρμαρο (11,03 ευρώ), το Σούνιο (10,32 ευρώ) και τον Άλιμο (10,14 ευρώ), ενώ οι περιοχές της Αττικής με τα χαμηλότερα ενοίκια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που προκύπτουν από τις δημοσιευμένες αγγελίες του Spitogatos είναι οι Άγιοι Ανάργυροι (5,58 ευρώ), το Πέραμα (5,66 ευρώ), η Παλαιά Φώκαια (6,34 ευρώ) και τα Καμίνια (6,52 ευρώ).

Στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές με τα υψηλότερα ενοίκια είναι η περιοχή Σφαγεία-Ιχθυόσκαλα (8,41 ευρώ), ο Βαρδάρης (7,5 ευρώ) και το Βυζάντιο (6,8 ευρώ), ενώ οι περιοχές με τα χαμηλότερα ενοίκια είναι η Μυγδονία (2,92 ευρώ), τα Βασιλικά (3,5 ευρώ) και ο Χορτιάτης (3,72 ευρώ). 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.