- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αστυνόμευση, επιτάξεις και πατέντες
Ενώ η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, τα ραντάρ της αντιπολίτευσης δεν την πιάνουν, ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης
Ο Σπύρος Βλέτσας σχολιάζει την τήρηση των μέτρων για την πανδημία στην Ελλάδα, τις ευθύνες της κυβέρνησης και τη στάση της αντιπολίτευσης.
Στην οδό Ηρώδου του Αττικού, έξω από το μέγαρο Μαξίμου, αρκετοί αστυνομικοί δεν φορούν μάσκες. Δεν πρόκειται για μια στιγμιαία αβλεψία, αλλά για επαναλαμβανόμενο παράπτωμα. Λίγο πιο πάνω, στην πλατεία Κολωνακίου, δεκάδες θαμώνες συνωστίζονται έξω από καφέ που λειτουργούν με το σύστημα take awey, χωρίς μάσκες και χωρίς να κρατούν τις αποστάσεις που τηρούνταν όταν τα μαγαζιά είχαν τραπέζια. Τις μέρες των εορτών το φαινόμενο είχε πάρει εξωφρενικές διαστάσεις. Δεν μιλάμε για ένα απομονωμένο χωριό, αλλά για το κέντρο της Αθήνας, όπου η παρουσία της αστυνομίας είναι έντονη.
Η ελλιπής αστυνόμευση των μέτρων που προβλέπονται για τον κορωνοϊό έχει σημαντικές συνέπειες. Πρώτα πρώτα τη μετάδοση της ασθένειας. Έπειτα την αίσθηση ότι όσοι τηρούν τα μέτρα και περιορίζονται είναι κορόιδα. Από τη μία απαγορεύτηκε στα καταστήματα ακόμη και η παράδοση των εμπορευμάτων στον εξωτερικό χώρο και από την άλλη έχουμε τόσο απροκάλυπτη παράβαση των μέτρων. Η οικονομική παράμετρος δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Για να περιοριστεί η ασθένεια κλείνουν επιχειρήσεις με τεράστιο κόστος και η κυβερνητική ασυνέπεια στην επιβολή των μέτρων παρατείνει το υγειονομικό πρόβλημα, το οποίο με τη σειρά του πολλαπλασιάζει το οικονομικό.
Και ενώ η χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, τα ραντάρ της αντιπολίτευσης δεν την πιάνουν, ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης. Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση η αστυνόμευση είναι ένα θέμα ταμπού. Αποφεύγει να δει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια ως σημαντικό δημόσιο αγαθό που έχει συνέπειες στη ζωή των πολιτών και στην ατομική και συλλογική ευημερία.
Ενώ τα προβλήματα στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πολλά, η αξιωματική αντιπολίτευση διαλέγει να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση κυρίως σε δευτερεύοντα ή ανύπαρκτα ζητήματα. Από τον Μάρτιο και για μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε καθημερινά την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών. Όμως τότε τα κρούσματα ήταν λίγα και αντιμετωπίζονταν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αν η κυβέρνηση είχε επιτάξει από τότε τις ιδιωτικές κλινικές, θα είχε ξοδέψει χωρίς λόγο μεγάλα ποσά, μόνο και μόνο για να έρθουν για λίγο οι κρατικοποιήσεις από το παράθυρο.
Εξίσου άστοχη είναι και η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των εμβολίων. Ο εμβολιασμός των πολιτών είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και η κυβέρνηση θα κριθεί για τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού. Όμως τι νόημα είχαν οι δηλώσεις του Αλέκη Τσίπρα (2/11/2020) ότι «η κυβέρνηση υπόσχεται ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί»;
Όταν το εμβόλιο έφθανε (17/12/2020), ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος δήλωνε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για 2 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στον Γενάρη. Χθες ανακοίνωσε ότι τελικά θα είναι μόλις 300 χιλιάδες.
Η επιμονή της κυβέρνησης να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι εγκληματική.» Όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι οι μειωμένες ποσότητες εμβολίων αφορούν ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο συνδυασμός της ποσότητας με τις δαπάνες για την υγεία αποτελεί απόπειρα παραπληροφόρησης όσων πολιτών δεν είχαν σαφή εικόνα, για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα προμηθεύεται λιγότερα εμβόλια επειδή η κυβέρνηση περικόπτει τις δαπάνες για την υγεία.
Στις 8 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι «Το πιο σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται στην αδυναμία των φαρμακευτικών εταιρειών να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση εμβολίων διεθνώς» και πρότεινε «να αναλάβει η χώρα πρωτοβουλία στην ΕΕ ώστε να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων των εταιριών και να μπορέσουν να παρασκευαστούν οι δόσεις από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες»
Πώς όμως μπορούν να εξασφαλιστούν οι πατέντες; Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος είχε προτείνει την εξαγορά τους από την ΕΕ, πρόταση που υποστήριξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όμως ο Τσίπρας δεν μιλάει για εξαγορά. Μήπως εννοεί ότι μπορεί να γίνει επίταξη;
Ακόμη και αν αποκτηθούν οι πατέντες σήμερα η μαζικότερη παραγωγή των εμβολίων δεν είναι εφικτή. Αν ήταν, οι ίδιες οι εταιρίες θα ανέθεταν την παραγωγή σε άλλες φαρμακοβιομηχανίες. Ο καθηγητής φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης σχολίασε ότι «η μαζική παραγωγή στη χώρα μας των εμβολίων νέων τεχνολογιών (mRNA, cDNA/vector), εάν “ελευθερωθούν” οι πατέντες, απαιτεί υψηλότατου επιπέδου τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και δυσεύρετες στη σημερινή συγκυρία πρώτες ύλες, που μας λείπουν και που χρειαζόμαστε αρκετό χρόνο να αποκτήσουμε. (Facebook 13/1/2021).
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων δήλωσε: «Το βασικό κομμάτι είναι η πρώτη ύλη, και την πρώτη ύλη την έχει μόνο η εταιρία που είναι παραγωγός. Δηλαδή και την πατέντα να δώσει και τη φόρμουλα, το θέμα είναι ποιος θα έχει την πρώτη ύλη. Άρα αν πάρουμε την πρώτη ύλη τώρα θέλουμε τουλάχιστον 8 με 10 μήνες για την επόμενη διαδικασία και ίσως και παραπάνω, διότι χρειάζονται κάποια εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία είναι πολύ πιθανό με τη ζήτηση που υπάρχει τώρα να μην υπάρχουν» (Action 24, 8/1/2021).
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να είναι πιο προσεκτικός. Γιατί και για τα εμβόλια αναπαράγει την αντίληψη του «θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν» και του «θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν». Μερικοί υποστηρίζουν ότι τον ωρίμασαν η εξουσία και οι περιπέτειες που είχαμε. Αλλά οι δηλώσεις του δείχνουν ότι κατέχει την πατέντα την εύκολης δημαγωγίας και είναι δύσκολο να την αποχωριστεί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος» σημειώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Αναμένεται αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
«Βλέπουμε τι εννοεί η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.