- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Σταϊκούρας σε ΔΝΤ: Πήραμε «έξυπνα» μέτρα στήριξης της οικονομίας
Ποιες κινήσεις έχουν γίνει για να στηριχτούν επιχειρήσεις και πολίτες εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού
Ο Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε στο ΔΝΤ για τα «έξυπνα» μέτρα στήριξης του εισοδήματος εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού που πλήττει επιχειρήσεις και πολίτες.
Για τα «έξυπνα» μέτρα στήριξης της οικονομίας εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, τοποθετήθηκε σε κλειστή διαδικτυακή συζήτηση, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Μεταξύ άλλων ανέδειξε τις σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν όλες οι οικονομίες κατά τη μετάβαση από την περίοδο των έκτακτων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, στην περίοδο της ενίσχυσης της ανάκαμψης.
O Έλληνας υπουργός υπογράμμισε ότι για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, η κυβέρνηση έχει λάβει «έξυπνα» μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, προσανατολισμένα στην ανάκαμψη, και τα οποία έχουν επίσης θετικά αποτελέσματα για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.
Επιπλέον, τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης του προγράμματος Next Generation EU για την ανάκαμψη, μέσω, κυρίως, της κατάλληλης και αποτελεσματικής χρήσης των επιχορηγήσεων από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). «Είναι κρίσιμο να επιτευχθεί ο βέλτιστος σχεδιασμός και η ταχεία εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.
Παράλληλα, ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη επιτυχούς αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανισότητας, μέσω παρεμβάσεων όπως:
- Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της εργασίας,
- η λήψη πρόσθετων μέτρων αύξησης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδίως για κοινωνικές ομάδες με μικρότερη συμμετοχή, όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες και οι νέοι,
- η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα συμβάλουν στη γεφύρωση του «ψηφιακού χάσματος»,
- μια αποτελεσματική κοινωνική πολιτική, που θα διασφαλίζει όχι μόνο ότι το «δίχτυ» κοινωνικής προστασίας είναι όσο ισχυρό και ευρύ απαιτείται, αλλά και ότι αποτρέπει «παγίδες φτώχειας» που θα διαιωνίσουν την άνιση κατανομή εισοδήματος,
- η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για τη δημιουργία ισχυρής οικονομίας, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς.
Στη συζήτηση με θέμα τη δημοσιονομική πολιτική στις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρώπης, ο κ. Σταϊκούρας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίνα Γκεοργκίεβα, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχου, καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, της Σουηδίας, Μαγκνταλένα 'Αντερσον, της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνιο, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Ιταλίας, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, της Νορβηγίας, Ζαν Τόρε Σάννερ, του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ και της Ελβετίας, Ουέλι Μάουρερ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συμμετείχε επίσης σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις εργασίες της Συμμαχίας υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου. Στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι «για την Ελλάδα, η ευθυγράμμιση της οικονομικής ανάπτυξης με τους φιλόδοξους στόχους μας για την αειφορία και το κλίμα, αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας» και πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Μεταρρυθμίσεων, που θα υποβληθεί στο πλαίσιο του Next Generation EU, θα περιλαμβάνει πολλές "πράσινες" πολιτικές», με στόχο τη διατηρήσιμη, φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη χθεσινή του ομιλία σε εκδήλωση
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.