Τα νούμερα της εβδομάδας | 17-23.09.2020
87 ετών ήταν η Ruth Bader Ginsburg, η εμβληματική δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία απεβίωσε την Πέμπτη
Τα νέα της εβδομάδας, 17-23 Σεπτεμβρίου 2020. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.
2.500 έγγραφα εμπλέκουν τους τραπεζικούς κολοσσούς JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon σε σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες πραγματοποίησαν σχετική έρευνα για λογαριασμό της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων μετά από χιλιάδες «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, το FinCen, από τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο.
2 τρισ. δολάρια φαίνεται πως διακινήθηκαν από τους τραπεζικούς κολοσσούς μεταξύ 1999 και 2017. Οι εμπλεκόμενες τράπεζες κατηγορούνται ότι συνέχισαν τη διακίνηση κεφαλαίων για λογαριασμό υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα. Άλλωστε τράπεζες τέτοιου μεγέθους είθισται να κερδίζουν πολύ περισσότερα από τέτοιες συναλλαγές σε σύγκριση με τα πρόστιμα που ενδέχεται να τους επιβληθούν.
51% της συνολικής ζήτησης για ενέργεια στη χώρα καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές στις 14 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών για μια χώρα που μέχρι και πρότινος υποστήριζε αλλά και επένδυε στα ορυκτά καύσιμα.
80% της πράσινης ενέργειας παρήχθη από τις επάρατες ανεμογεννήτριες. Αυτές που δεν θέλουν οι κάτοικοι στα νησιά τους και που υφίστανται σαμποτάζ στα τιμημένα Άγραφα.
150.000 λίρες Αγγλίας «μικτά» είναι ο μισθός του βρετανού πρωθυπουργού Boris Johnson, ποσό που δεν του αρκεί ώστε να παρέχει διατροφή για τα 4 από τα 6 παιδιά του ή να προσλάβει μια νταντά, σύμφωνα με σχετικό άρθρο των Times.
275.000 λίρες ήταν ο «μισθός» του προηγουμένως –ως αρθρογράφου της Daily Telegraph– ενώ οι αμοιβές για τις ομιλίες του εκτόξευαν τα εισοδήματά του στις 350.000 λίρες τον χρόνο.
85.000 ευρώ ετησίως είναι ο μισθός του έλληνα πρωθυπουργού. Σε αντίθεση όμως με τον βρετανό ομόλογό του, δεν πληρώνει για τις υπηρεσίες τις οποίες χρησιμοποιεί, όπως π.χ. το ενοίκιο για την Downing Street.
716 εκατ. δολάρια έχασε το Corwn Estate, ένας οργανισμός που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της βασίλισσας Ελισσάβετ και της βρετανικής κυβέρνησης, μετά το απαγορευτικό (lockdown) που επιβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Η περιουσία δεν ανήκει προσωπικά στη βασίλισσα, αλλά στο βρετανικό κράτος. Η διοίκηση του Crown Estate αποφάσισε να αναβάλει την καταβολή bonus αλλά και να μειώσει τους μισθούς κατά 20%.
500 εκατ. δολάρια ήταν η προσωπική περιουσία της βασίλισσας, σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes το 2019.
6.105.671 επισκέψεις έχει δεχθεί το gov.gr κατά τους 6 πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Για τους πολίτες που γαλουχήθηκαν με τις ατέρμονες διαδοχικές ουρές, λογικά πρέπει να είναι το σημαντικότερο έργο της μεταπολίτευσης…
781.414 υπεύθυνες, 358.419 εξουσιοδοτήσεις και 431.910 δημοτολογικά και ληξιαρχικά πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί στο ίδιο διάστημα. Σκεφτείτε μόνο ότι για κάθε ένα από αυτά τα έγγραφα, χρειαζόταν χαρτί, μελάνι αλλά και τουλάχιστον ένας υπάλληλος που θα ασχολούνταν για μερικά λεπτά με το κάθε ένα. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη σπατάλη εργατοωρών από συστάσεως ελληνικού κράτους.
556.235 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και έχουν εκδοθεί 3.788.421 άυλες συνταγές. Σκεφτείτε πόσες επιπλέον εργατοώρες ασφαλισμένων γλιτώσαμε από τις επισκέψεις σε γιατρούς, μόνο και μόνο για να γράψουν τα φάρμακα. Δεν υπολογίζω και το πόσο πιο εύκολος είναι ο έλεγχος της υπερσυνταγογράφησης.
87 ετών ήταν η Ruth Bader Ginsburg, η εμβληματική δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, η οποία απεβίωσε την Πέμπτη από μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος. Υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα, εξαιρετική νομικός, αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και τις ατομικές ελευθερίες και κυρίως εξέφραζε την παραδοσιακή φιλελεύθερη Αμερική στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η εμβληματική φράση της «I dissent» θα μείνει στην ιστορία.
34 εισηγμένες εταιρείες συμμετείχαν στο 15ο ετήσιο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο και πραγματοποίησαν περισσότερες από 700 συναντήσεις με 150 θεσμικούς επενδυτές. Πόσες εξ αυτών ήταν παραγωγικές και θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα θα το δούμε μόνο εν καιρώ στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.
13% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει αγοράσει το 51% των αναμενόμενων δόσεων εμβολίων για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με έρευνα της ΜΚΟ Oxfam International.
61% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο τουλάχιστον μέχρι το 2022. Στην καλομαθημένη Ελλάδα, πρόσφατη έρευνα της Marc έδειξε ότι 26,9% δεν προτίθενται να εμβολιαστούν.
1% των Ελλήνων, πάντως, διαθέτει αντισώματα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
1 στους 3 Έλληνες που είναι θετικοί στον ιό είναι εντελώς ασυμπτωματικοί, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.
11 μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί στην οικονομία ο κορωνοϊός «για μια ζωή με ασφάλεια» παρουσίασε στη ΔΕΘ (που δεν έγινε) ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται αναμφίβολα για το Programma Thessalonikis version2.0, καθώς περιλαμβάνει προσλήψεις, καταργήσεις φόρων αλλά και ενός είδους σεισάχθεια.
11 δισ. ευρώ κοστολόγησε τα συγκεκριμένα μέτρα ο τέως πρωθυπουργός, ίσος για να είναι ασορτί με τα 11 μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο είχε παρουσιάσει το #MenoumeOrthioi με 26,3 δισ. ευρώ κόστος. Τότε έλεγε ότι πρέπει να ρίξουμε τα χρήματα «εμπροσθοβαρώς» στην οικονομία.
50,62% των συνολικών εξαγωγών αυτοκινήτων της Τουρκίας απορροφούν 5 ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που μαζί με άλλα τέτοια εμπορικά στοιχεία εξηγούν τους «δισταγμούς» των Ευρωπαίων στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη γειτονική χώρα.
5 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν η αξία των συναλλαγών μόνο τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020. Kαι εν μέσω Covid.
8 κρούσματα κορωνοϊού σε μονή του Αγίου Όρους επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα. Ή τελικά δεν ισχύει η άποψη πολλών ιερέων ότι «μέσα στην εκκλησία δεν κολλάει» ή θα πρέπει να υποστηρίξουν ότι οι συγκεκριμένοι μοναχοί δεν ήταν αρκούντως ενάρετοι.
40% των εργαζομένων στην Αττική στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα εργάζονται υποχρεωτικά από το σπίτι μετά από σχετική τροπολογία της Κυβέρνησης. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.
Νούμερα με πολλά μηδενικά
Ευάγγελος Αντώναρος
«Σήμερα δέχτηκα ατομικά τηλεφωνήματα από τέσσερις βουλευτές της ΝΔ με σημαντική διαδρομή που μου είπαν σχεδόν αυτολεξεί “ότι η κατάσταση έτσι δεν πάει άλλο”. Τους είπα ότι συμφωνώ. Αλλά το ποσό θα πάει εξαρτάται περισσότερο από τους ίδιους και λιγότερο από μένα». Η σχέση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου (!!) με τον κορέκτορα επιδεινώνεται διαρκώς αλλά το ολίσθημα με το «ποσό» αντί για «πόσο» προκάλεσε διάφορα κακεντρεχή σχόλια. Τουλάχιστον μάθαμε για τα ατομικά τηλεφωνήματα, όπως οι ατομικές πίτσες. Κόντρα στο συρμό των τηλεδιασκέψεων, να υποθέσουμε…
Φωτεινή Μπακαδήμα
«Είμαστε κατά της στράτευσης γενικότερα, είμαστε υπέρ της κατάργησης. Θα πρέπει να είμαστε από τη μία ψύχραιμοι και από την άλλη έτοιμοι, φυσικά, αν προκύψει οποιοδήποτε επεισόδιο που κλιμακωθεί, να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε». Σαφής και ξεκάθαρη τοποθέτηση της βουλεύτριας (sic) του ΜΕΡΑ25 σε σχέση με την ελληνοτουρκική ένταση. Και εγώ άλλωστε είμαι κατά των αντικουνουπικών (ταμπλέτες, φιδάκια, σπρέι, μυγοσκοτώστρες, σαγιονάρες) αλλά αν έρχονται τίποτε κουνούπια είμαι σε εγρήγορση για να αντιδράσω. Αυτό ακριβώς, τίποτ’ άλλο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς υπολογίζεται το ποσό
«Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον διάλογο» είπε ο πρωθυπουργός
Η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά την ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων, αλλά την ανάγκη για θεσμικά κόμματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύονται σε επεξεργασμένο πρόγραμμα και πολιτικές αρχές
Μια συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα του βιβλίου του «Η Μεγάλη Επιστροφή»: την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις της, τα λάθη που προηγήθηκαν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», του Ιάσονα Πιπίνη
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.