Πολιτικη & Οικονομια

Ανδρέας Βαρελάς

«Να αγαπήσουμε περισσότερο την Αθήνα»

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 481
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67410-149959.jpg

Συνέντευξη του Ανδρέα Βαρελά, Αντιδήμαρχου Καθαριότητας & Ανακύκλωσης και υποψηφίου δημοτικού συμβούλου με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη.

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας & Ανακύκλωσης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γ. Καμίνη

Από την πρώτη σας θητεία, ποια στοιχήματα κατορθώσατε να κερδίσετε; Ποια είναι τα έργα στον τομέα σας που βελτιώνουν την κατάσταση στην πόλη;

Αναλάβαμε το δήμο στην πιο δύσκολη οικονομική και κοινωνική στιγμή του από τον εμφύλιο πόλεμο. Κατορθώσαμε να κρατήσουμε την πόλη όρθια, με προφανή βελτίωση των οικονομικών του δήμου (μείωση τραπεζικού δανεισμού, χρεών προς προμηθευτές, αποφυγή πτώχευσης). Καταφέραμε να αποφύγουμε φαινόμενα επισιτιστικής κρίσης, με την προσφορά γεύματος καθημερινά σε 5.500 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, σε 1.100 μαθητές σχολείων ο δήμος καλύπτει τις ανάγκες τους σε ημερήσιο φαγητό, ενώ με τα συσσίτια στον ΚΥΑΔΑ, μαζί με την εκκλησία στο συγκεκριμένο χώρο, μοιράζει περίπου 1.300 μερίδες φαγητό. Τέλος αφού ο δήμος δεν είχε να περιμένει τίποτα περισσότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό παρά μόνο περικοπές, καταφέραμε με επιμονή και συνεχή προσπάθεια να φέρουμε 120 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, όταν η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε φέρει 600 χιλιάδες και στα «χρυσά χρόνια» των Ολυμπιακών αγώνων 60 εκατομμύρια. Με αυτά τα χρήματα σήμερα σε όλη την πόλη γίνονται δεκάδες έργα, όπως το κολυμβητήριο στο Σεράφειο (Πειραιώς & Π. Ράλλη) το οποίο δεν είναι η μακέτα που είχε εγκαινιάσει ο κ. Κακλαμάνης, δημοτικά ιατρεία στην 5η και 6η Δημοτική Κοινότητα, αλλά και μεγάλα έργα στην καθαριότητα της πόλης όπως είναι η βύθιση σε 20 σημεία μεγάλων κοντέινερ που με συμπιεστές θα μειώνουν τον όγκο των απορριμμάτων και θα δίνουν μεγαλύτερη αντοχή στην αποκομιδή τους.

Το 2010 το ιστορικό κέντρο κινδύνευε να χαθεί. Έμοιαζε με εμπόλεμη ζώνη. Αποφύγαμε την καταστροφή; Η Αθήνα απέφυγε την γκετοποίηση, την εγκατάλειψη;

Η εικόνα του κέντρου σήμερα δείχνει να μπορεί να αντιστραφεί, θεωρώ ότι αποφύγαμε την καταστροφή. Δεν το κρύβω ότι το πρωί της 13ης Φεβρουαρίου του 2012 μετά από μία νύχτα πυρκαγιών και καταστροφών θεωρούσα ότι η πόλη είχε δεχτεί το τελικό χτύπημα, όμως δεν ήταν έτσι. Σήμερα έχει δύο όψεις, η μία δύσκολη όψη της είναι αυτή της Πατησίων από το ύψος του Πολυτεχνείου με πορεία προς τη Σταδίου, με περισσότερα κλειστά καταστήματα από ό,τι ανοιχτά, και η δεύτερη όψη της, κάτω από την πλατεία Συντάγματος προς το Μοναστηράκι και τους Αρχαιολογικούς χώρους, γεμάτη ζωή και νέα καταστήματα. Σημάδια ανάκαμψης υπάρχουν και σε άλλα σημεία της πόλης, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στην περιφέρεια, νέα καταστήματα στην Ομόνοια, άνοιγμα κλειστών ξενοδοχείων, καταστήματα υγειονομικού και μη ενδιαφέροντος στο Παγκράτι και αλλού.

Αν εκλεγείτε πάλι, ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες;

Αν εκλεγούμε πάλι πρώτος στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας μέσω των έργων του, αλλά και με τη συνεχή προσπάθειά του για τη μετατροπή της Αθήνας σε τουριστικό προορισμό. Θα πρέπει να υιοθετήσει κάθε καινοτόμα πρόταση κυρίως από νέους επιχειρηματίες, να γίνει δημιουργός εκδηλώσεων, κυρίως πολιτιστικών, αξιοποιώντας τον αρχαιολογικό πλούτο της πόλης. Σταθερή κατεύθυνσή του θα πρέπει να είναι η  Αθήνα των συνεδρίων, του τουριστικού Σ/Κ, η Αθήνα της γαστρονομίας και της ποιότητας. Με τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 20% μέχρι το 2018, θα μπορεί να συνεισφέρει και με αυτό τον τρόπο σε αυτή την πορεία ανάκαμψης. Τέλος θα πρέπει αποφασιστικά να λύσει με τους υπόλοιπους φορείς το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, για ό,τι υπάρχει μέσα στην πρωτεύουσα αρμόδιος πρέπει να είναι ο δήμος, και κατά συνέπεια υπεύθυνος, είναι άδικο να τα ακούμε για την καθαριότητα του Πεδίου του Άρεως όταν αρμόδια είναι η Περιφέρεια Αττικής.

Τι χαρακτηρίζει τελικά αυτή την περίεργη «ήρεμη δύναμη» της δημαρχίας Καμίνη;

Νομίζω ότι αυτά που κυρίως χαρακτηρίζουν τη θητεία μας είναι η σοβαρότητα, η παντελής έλλειψη λαικισμού και ευθυνοφοβίας, όπου κάναμε λάθη τα αναγνωρίσαμε και προσπαθήσαμε να τα διορθώσουμε. Η συνεχής δουλειά από το δήμαρχο μέχρι τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο και τέλος η αταλάντευτη στάση μας στα ζητήματα δημοκρατίας και διαφάνειας στη λειτουργία του δήμου.

Ποια ξένη πρωτεύουσα ζηλεύετε;

Ζηλεύω τη Βιέννη! Θεωρώ ότι είναι η κορυφαία πρωτεύουσα στην Ευρώπη σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καινοτόμων δράσεων και συμμετοχής των δημοτών της στα τεκταινόμενα της πόλης. Να σας αναφέρω ένα παράδειγμα που δείχνει πόσο μπροστά είναι, όταν στο μετρό της πόλης φρενάρει ένας συρμός παράγεται ενέργεια, στο συρμό μέσα υπάρχουν συσσωρευτές που συγκεντρώνουν αυτή την ενέργεια, μετά οι συσσωρευτές αυτοί τοποθετούνται σε 22 δημοτικά λεωφορεία με μηδενικό κόστος καυσίμων και ρύπων για την πόλη, υπάρχει κανείς που δεν θα το ζήλευε αυτό;

Πώς ονειρεύεστε την Αθήνα μετά από 5 χρόνια;

Ονειρεύομαι την Αθήνα μετά από 5 χρόνια σαν τον απόλυτο τουριστικό προορισμό είτε για μόνιμη παραμονή διακοπών ή για διακοπές του Σ/Κ. Μία πόλη με σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγει, με πολύ λιγότερη ανεργία, χωρίς άστεγους και τοξικοεξαρτημένους στους δρόμους, μία πόλη που αν δεν είναι μητροπολιτικός δήμος να έχει όμως μητροπολιτικές αρμοδιότητες.

Τι θα ζητούσατε εσείς από τους Αθηναίους να κάνουν ως πολίτες;

Θα ήθελα οι Αθηναίοι είτε είναι δημότες είτε είναι μόνο κάτοικοί της, αλλά ακόμη και οι επισκέπτες της, να την αγαπήσουν περισσότερο. Να καταλάβει ο καθένας μας ότι δεν είναι δικιά μας αυτή η πόλη αλλά την έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και πρέπει να τους την παραδώσουμε καλύτερη από ό,τι την παραλάβαμε. Πρέπει να συμμετέχουν λοιπόν παντού, στη λήψη των αποφάσεων, στην καθημερινότητα, στην καθαριότητά της, στη βελτίωση του πρασίνου της, στη συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα (όχι στάθμευση στις ράμπες των ΑΜΕΑ). Θέλω όταν τους ρωτάει κάποιος να μη λένε τον τόπο καταγωγής τους μόνο, αλλά με υπερηφάνεια να λένε μένω στην Αθήνα!

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.