Πολιτικη & Οικονομια

Σακελλαροπούλου για τη Μονή της Χώρας που γίνεται τζαμί

«Μία ακόμη πρόκληση από την Τουρκία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου/© EUROKINISSI/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Κριτική στην Τουρκία για την απόφασή της να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε τζαμί - Το μήνυμα της ΠτΔ στο Twitter.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τοποθετήθηκε για την απόφαση της Τουρκίας να κάνει τζαμί τη Μονή της Χώρας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έκανε ανάρτηση στο Twitter για τη Μονή της Χώρας που γίνεται τζαμί με απόφαση των τουρκικών αρχών.

Όπως γράφει, «μετά την Αγία Σοφία, η τουρκική ηγεσία προχωρά σε μία ακόμη πρόκληση, μετατρέποντας σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας». Σύμφωνα με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πρόκειται για «ενέργεια που προσβάλλει τον χαρακτήρα ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της @UNESCO». Η νέα προκλητική ενέργεια από την Τουρκία «πλήττει τον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο» σχολίασε επίσης η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Ανακοίνωση για τη Μονή της Χώρας, το ιστορικό μνημείο της UNESCO, που γίνεται τζαμί εξέδωσε και η Κομισιόν, η οποία καταδίκασε τη συγκεκριμένη απόφαση της Τουρκίας που έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.

ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας για τη Μονή της Χώρας που γίνεται τζαμί

Ανακοίνωση για τη Μονή της Χώρας που γίνεται τζαμί εξέδωσε νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σε αυτήν κάνει λόγο για «μια ακόμη πρόκληση εις βάρος των απανταχού θρησκευόμενων ανθρώπων και της διεθνούς κοινότητας που σέβεται τα μνημεία του ανθρώπινου πολιτισμού». Και προσθέτει: «Ύστερα από την Αγία Σοφία και παρά τις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε, προσβάλλεται βάναυσα ο χαρακτήρας ενός ακόμη μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που ευρίσκεται στην επικράτεια της Τουρκίας».

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ επισημαίνεται επίσης: «Παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της κοινωνίας της, η Τουρκία παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της έναντι των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της».

Και το ΥΠΕΞ καταλήγει για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας, υπογραμμίζοντας: «Η σημερινή απόφαση των τουρκικών Αρχών εκθέτει εκ νέου την Τουρκία στη διεθνή κοινότητα. Είναι απολύτως καταδικαστέα. Καλούμε τη χώρα αυτή να συμβαδίσει με το διεθνές γίγνεσθαι στο πεδίο της προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Την καλούμε να επιστρέψει στον 21ο αιώνα, του αμοιβαίου σεβασμού, του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των πολιτισμών».

Το μήνυμα που έγραψε στο Twitter η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για τη Μονή της Χώρας που γίνεται τζαμί, είναι γραμμένο και στα αγγλικά.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ