Πολιτικη & Οικονομια

Τουρκικές προκλήσεις: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ στηρίζουν την Ελλάδα

Στα τέλη Αυγούστου η συζήτηση για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα - Το μήνυμα του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Νίκος Δένδιας στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης @GreeceMFA/Twitter

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ ΕΕ για Τουρκία: Στήριξαν Ελλάδα αλλά πήγαν τη συζήτηση για τις κυρώσεις στα τέλη Αυγούστου - Τα ντοκουμέντα που παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας.

Την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 14 Αυγούστου 2020.

Ακολούθησε συνάντηση του Νίκου Δένδια στην Αυστρία όπου βρίσκεται, με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι είναι επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε ότι η σχέση ΗΠΑ και Ελλάδας παραμένει ισχυρή.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την παρουσία του Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και το ενδεχόμενο της επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ωστόσο, το θέμα αυτό θα τεθεί επί τάπητος σε επόμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 28 Αυγούστου 2020 στο Βερολίνο. 

«Απόλυτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ. Και πρόσθεσε: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον διάλογο».

josep-borell-tourkia.jpg

Τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για Τουρκία: Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρουσίασε ο Νίκος Δένδιας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε το έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο με το Oruc Reis και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε μεταξύ άλλων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φωτογραφίες για το συμβάν με την ελληνική και την τουρκική φρεγάτα που προκλήθηκε μετά τους επικίνδυνους ελιγμούς του Τούρκου πλοιάρχου.

Η προβολή των φωτογραφιών έγινε, καθώς ο Νίκος Δένδιας -όπως είχε προαναγγείλει το ΥΠΕΞ μια ημέρα νωρίτερα- ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την τουρκική προπαγάνδα η οποία επιδιώκει να παρουσιάσει μια διαφορετική «εικόνα» από αυτήν που ισχύει στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι σε μια ακατανόητη δήλωσή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τονίσει την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο "Oruc Reis", αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση».

Πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Καθημερινή» είχε κάνει λόγο για «παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο», καθώς σημειώθηκε πρόσκρουση ελληνικής και τουρκικής φρεγάτας στο Αιγαίο, τις προηγούμενες ημέρες.

Το συμβάν προκλήθηκε από λάθος χειρισμούς του κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» που είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί πρόσκρουση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία μετείχε κανονικά στα χθεσινά ελληνογαλλικά γυμνάσια. Τουρκικά δημοσιεύματα είχαν αντίθετη άποψη και υποστήριξαν ότι η φρεγάτα «Λήμνος» υπέστη σοβαρές ζημιές. Πράγματι το ελληνικό πολεμικό πλοίο εμφανίστηκε στις κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Γαλλία, έχοντας ένα μικρό σημάδι στην πλώρη, χωρίς ωστόσο να έχει επηρεαστεί καθόλου το αξιόπλοο και το αξιόμαχό της.

Τηλεδιάσκεψη ΥΠΕΞ ΕΕ για τουρκικές προκλήσεις - Το μήνυμα του Χάικο Μάας

Πριν ξεκινήσει η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, ανέφερε: «Θα μιλήσουμε και για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Οι προκλήσεις πρέπει να σταματήσουν».

Και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια πολιτική λύση μέσω ενός άμεσου διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών».

Συνάντηση Δένδια - Πομπέο: Επί τάπητος οι τουρκικές προκλήσεις

Σημειώνεται ότι μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση στην Αυστρία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο με επίκεντρο των συζητήσεων τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια.

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ