Κοσμος

Στην Ελλάδα την ερχόμενη Τρίτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Η συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα ο Χάικο Μάας με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια - Επί τάπητος οι προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας
O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας έρχεται Ελλάδα την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020 - Η συνάντηση με τον Νίκο Δένδια για Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Ελλάδα μεταβαίνει την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020 ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας θα έχει συνάντηση στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στην Κυανή Ακτή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να ανεχθεί απειλές κατά της κυριαρχίας κρατών - μελών της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφθεί και την Τουρκία, στο πλαίσιο της μεσολαβητικής προσπάθειας της Γερμανίας για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, έρχεται στην Αθήνα την Τρίτη 25 Αυγούστου και στις 12.00 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Οι συζητήσεις θα περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Τουρκία δεν σταματά τις προκλήσεις, τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και την κατάσταση στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι στη Λιβύη την Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020 οι αντιμαχόμενες πλευρές ανακοίνωσαν κατάπαυση του πυρός και σχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών το επόμενο χρονικό διάστημα. Οι δύο πλευρές (Φάγεζ αλ-Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που έχει έδρα την Τρίπολη και ο Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρος του αιρετού κοινοβουλίου με  έδρα στην ανατολική Λιβύη) διέταξαν όλα τα μέρη να τηρήσουν «άμεση κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν όλες τις μάχες σε όλη τη λιβυκή επικράτεια». Tην κατάπαυση του πυρός χαιρέτισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Φατάχ Αλ Σίσι, κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα προς την οδό της πολιτικής λύσης».

Το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Χάικο Μάας στην Αθήνα γίνεται εν όψει της άτυπης συνάντησης «Gymnich» των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου 2020. Με το πέρας των συνομιλιών θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ