Κοσμος

Τσαβούσογλου για Ελλάδα: Την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεβλούτ Τσαβούσογλου
Μεβλούτ Τσαβούσογλου/ © EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Νέες απειλές από Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας: «Αυτή τη φορά θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και δεν θα είναι ατύχημα» - Τι απάντησε ο Χάικο Μάας.

Ευθεία απειλή κατά της Ελλάδας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι υπεύθυνη για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα που συνεχίζει να προκαλεί και να κρύβεται πίσω από την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Χάικο Μάας, ο οποίος είχε επισκεφτεί νωρίτερα την Αθήνα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν δίστασε να απειλήσει ανοικτά την Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα και μια έμμεση αναφορά στα όσα εκτυλίχθηκαν μεταξύ της φρεγάτας Κεμάλ Ρέις και του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Λήμνος» (σ.σ. το «Λήμνος» προκάλεσε ρήγμα στο τουρκικό πλοίο, στέλνοντάς το για επισκευές).

«Εγκαταλείψτε αυτήν την λογική. Πρέπει να καταλάβετε πως δεν θα οδηγηθείτε πουθενά χωρίς την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε. Και συνέχισε, προειδοποιώντας: «Αν συνεχίσετε με δηλώσεις περί "υπεράσπισης των δικαιωμάτων" και εξακολουθήσετε τις στρατιωτικές ασκήσεις, την επόμενη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έκανε επίσης αναφορά στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και υποστήριξε ότι η Ελλάδα προωθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, ενώ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του χαρακτήρισε Ελλάδα και Κύπρο «κακομαθημένες χώρες της ΕΕ».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, υποδέχτηκε στην Άγκυρα τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, υποδέχτηκε στην Άγκυρα τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας © EPA/FATIH AKTAS /Turkish Foreign Ministry Press Office

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε δύο φορές την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας για τις προσπάθειες που κάνουν ώστε να υπάρξει διάλογος.

Χάικο Μάας για τουρκικές προκλήσεις: Δεν θα είναι εύκολος ο διάλογος

Από τη μεριά του ο Χάικο Μάας είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος, αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Αγκυρα μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα το μεσημέρι της Τρίτης 25 Αυγούστου 2020, ανέφερε ότι η κλιμάκωση δημιουργεί στη Γερμανία και στους Ευρωπαίους μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και βούληση για διάλογο» τόνισε μεταξύ άλλων, ενώ χαρακτήρισε «παιχνίδι με τη φωτιά» ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, εκτιμώντας πως μια σπίθα μπορεί να φέρει τη ζημιά.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ