- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Όταν η Γκόλντα κέρδισε τον Μπεν Γκουριόν
Οι εκλογές για την ανάδειξη της 7ης Κνέσσετ θα ήταν οι τελευταίες για τον David Ben-Gurion
Golda Meir: Η γυναίκα που κέρδισε τις εκλογές του 1969 στο Ισραήλ και αποδείχθηκε «ο καλύτερος άντρας στην κυβέρνηση»
Το Φεστιβάλ Ισραηλινού κινηματογράφου online επιστρέφει με πέντε ταινίες απο την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα. Αυτή τη φορά, η διάρκεια προβολής κάθε ταινίας θα είναι 10ήμερη. Με αφορμή την προβολή της ταινίας «Μπεν Γκουριόν - Επίλογος», ένα ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί τον Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτή του κράτους του Ισραήλ και πρωθυπουργό για 14 χρόνια, ο Αριέλ Λεκαδίτης γράφει για την Golda Meir.
[[{"fid":"796684","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Οι εκλογές για την έβδομη Κνέσσετ διεξήχθησαν τον Οκτώβριο του 1969. Ακριβώς πάνω από δύο χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη του 1967, η χώρα κλονίστηκε από την ευφορία της και ο «πόλεμος της Φθοράς» είχε το τίμημά του. Ο «ξεχασμένος πόλεμος» της χώρας θα είχε απώλειες σε ζωές περίπου 1.000 ισραηλινών στρατιωτών σε μόλις τρία χρόνια, που χάθηκαν σε πολλές αποστολές στα πρόσφατα επεκταθέντα σύνορά της με γείτονες που ήταν πάντα αντιμαχόμενοι.
Ενώ η ασφάλεια και η σύγκρουση με αυτούς τους γείτονες ήταν πάντα καυτά θέματα εκλογών, το 1969 σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι πολιτικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις αυτών των διευρυμένων συνόρων έγιναν θέματα εκστρατείας, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα.
Οι εκλογές του 1969 ήρθαν μετά τον θάνατο του Levi Eshkol. Η Golda Meir, η οποία βγήκε από την απομόνωση για να αντικαταστήσει τον Eshkol, ηγήθηκε της χώρας για περισσότερο από έξι μήνες, παρόλο που δεν είχε εκλεγεί άμεσα από τον λαό. Η Golda Meir και η παράταξη HaMa'arakh (Η ευθυγράμμιση) θα κερδίσουν τις εκλογές του '69, εξασφαλίζοντας σχεδόν την πλειοψηφία της Κνέσσετ με 56 έδρες − ένα επίτευγμα που δεν μπορεί να φανταστεί κανείς στη σημερινή πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Ακόμα πιο αδιανόητο είναι το γεγονός ότι η παράταξη που ηγήθηκε πριν από τις εκλογές είχε ακόμη περισσότερες έδρες. Η Golda θα παραμείνει πρωθυπουργός για άλλα πέντε χρόνια, κερδίζοντας επανεκλογή αμέσως μετά τον πόλεμο του Yom Kippur, μόνο για να παραιτηθεί τελικά λίγους μήνες αργότερα, όταν έγινε σαφές ότι είχε χάσει την εμπιστοσύνη τόσο του κόμματός της όσο και του ισραηλινού λαού.
Οι εκλογές για την ανάδειξη της 7ης Κνέσσετ θα ήταν οι τελευταίες για τον David Ben-Gurion, ο οποίος ήταν γνωστό ότι αποκαλούσε τη Golda «τον καλύτερο άντρα στην κυβέρνηση». Αυτό βέβαια δεν αποτελούσε προσβολή για την Golda. Αφού υπηρέτησε ως πρωθυπουργός τις πρώτες δύο δεκαετίες, ο «Γέρος» αρνήθηκε να συμμετάσχει στο The Alignment ως μέρος του κόμματος του Ράφι που είχε ιδρύσει τέσσερα χρόνια πριν. Αντ' αυτού ξεκίνησε ένα ακόμη νέο κόμμα, το HaReshima Hamamlakhtit (Η εθνική λίστα), με τον πρώην επικεφαλής της Mossad Isser Harel. Εξασφάλισαν 4 έδρες στην Κνέσσετ στις εκλογές του 1969 και ο Ben-Gurion αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή τον επόμενο χρόνο. Παραδόξως αυτό που έμεινε από την Εθνική Λίστα θα γινόταν το ιδρυτικό τμήμα του κόμματος Likud του Menachem Begin όπου ηγείται ακόμα και σήμερα με πρόεδρο τον Benjamin Netanyahu.
Μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου 1969, η Golda Meir ξεκίνησε να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν και η Εθνική Λίστα του Ben Gurion κάθισε στην αντιπολίτευση, η Golda και ο Begin ένωσαν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό και σχηματίστηκε ένας ισχυρός συνδυασμός με 102 βουλευτές, ο οποίος είχε δεξιό και αριστερό προσανατολισμό καθώς συμμετείχαν κοσμικοί, θρησκευόμενοι και παραδοσιακοί εβραίοι.
Ίσως είναι δύσκολο σε κάποιους να μπουν στο πνεύμα τέτοιων συνεργασιών για εκείνη την εποχή, αλλά το Ισραήλ δεν μπορούσε να στέκεται σε βατήρες ιδεολογιών όταν τα αραβικά κράτη συνέχιζαν τους πολέμους με σκοπό να περικυκλώσουν και να πάρουν εδάφη από το Ισραήλ.
Για να δείτε την ταινία «Μπεν Γκουριόν - Επίλογος»
Kάνετε κλικ στον σύνδεσμο: https://vimeo.com/412323117
Xρησιμοποιήστε τον κωδικό πρόσβασης: BGgreek2020
Η ταινία θα είναι διαθέσιμη έως την Πέμπτη 23 Ιουλίου, ώρα 19:00. Η προβολή περιορίζεται σε 1.000 θεάσεις.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο, η στάση της κυβέρνησης και η μετατόπιση της κοινής γνώμης επαναφέρουν το δίλημμα της κυβερνησιμότητας στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής
«Δεν είχαμε ενημέρωση των Ισραηλινών και Αμερικανών για το Ιράν», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ
Ιδιωτική δωρεά καλύπτει μηνιαία ενίσχυση για γιατρούς σε 47 νησιά έως 4.000 κατοίκους
«Δύσκολα θα υπάρξει αντίρρηση», ανέφερε σε συνέδριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Λεμεσού
Τέσσερα F-16, ATR-72, CN-235 και UAV πέταξαν στο Αιγαίο – Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά
Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Αιγύπτου και συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητά συμπλήρωση υπογραφών και γνωμοδότηση του ΝΣΚ για να προχωρήσει θεσμικά η διαδικασία
«Η επίθεση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της καλώς εννοούμενης κριτικής» δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Επικοινωνία με τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των ΗΑΕ για εξελίξεις και επαναπατρισμό Ελλήνων
Παρέμβαση για Κύπρο, επαναπατρισμό Ευρωπαίων και ανάγκη διπλωματίας με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο
Ο Κ. Βελόπουλος με επιστολή του ζητά παραπομπή Φλώρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής - Ο ανεξάρτητος βουλευτής απαντά με δική του εκδοχή
Τέσσερα drones κατευθύνθηκαν προς Κύπρο και Ελλάδα – Η κυβέρνηση παραπέμπει στον Δένδια
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο πρόεδρο για την αμυντική συνδρομή που παρέχει η Ελλάδα στην Kύπρο
Απτόητος απάντησε ότι «δεν έχουμε συνηθίσει να γλείφουμε σόλες παπουτσιών και γόβες πρεσβευτών»
Τι αναφέρουν τα πορίσματα των κομμάτων
Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας στις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Μια χαμηλού κόστους αλλά υψηλής απόδοσης μεταρρύθμιση που μπορεί να αλλάξει το τοπίο της έρευνας
Η στάση του Ισπανού πρωθυπουργού στην επίθεση των ΗΠΑ - Ισραήλ εναντίον Ιράν μπορεί να είναι «σωστή» ή «λάθος» αναλόγως του αποτελέσματος. Όμως αυτό δεν σημαίνει κάτι για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Η μηνιαία έκθεση HEPI δείχνει ότι Ελλάδα και νοικοκυριά πληρώνουν χαμηλότερες λιανικές τιμές
Προσωπική επίθεση και στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.