- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Δένδιας: Δεν θα συζητήσουμε με κανέναν υπό καθεστώς απειλών
«Η Τουρκία αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας»
Για την τουρκική προκλητικότητα αλλά και την πρόθεση της Ελλάδας να βρει λύση στα προβλήματα κακής γειτονίας μίλησε ο Νίκος Δένδιας.
Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο φυλάκιο 1 στις Καστανιές Έβρου με τον Ζοζέπ Μπαρέλ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκος Δένδιας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως «η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας» και πρόσθεσε πως:
«Στο μέρος αυτό, πριν από λιγότερο από 4 μήνες, Έλληνες, Ευρωπαίοι και η διεθνής κοινότητα έγιναν μάρτυρες μιας αδιανόητης κατάστασης: της εκμετάλλευσης από την Τουρκία της ελπίδας χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή.
»Εκμετάλλευσης ανθρώπων που είχαν ενεργά καθοδηγηθεί εδώ, προκειμένου να διέλθουν τα σύνορα, παραπλανημένοι από εκστρατείες παραπληροφόρησης που είχαν ενορχηστρωθεί από Τούρκους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι τα σύνορα αυτά ήταν ανοικτά και ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τα είχαν διασχίσει μεταβαίνοντας στην Ελλάδα και την ΕΕ. Αυτή η θλιβερή απόπειρα εκβιασμού της ΕΕ για απόσπαση παραχωρήσεων απέτυχε»
Αναφερόμενος στην επίσκεψη στο Φυλάκιο μαζί με τον κ. Μπορέλ υπογράμμισε ότι «σήμερα, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, εξ αιτίας της πανδημίας, η Τουρκία δήλωσε εκ νέου ότι τα χερσαία σύνορά της με την Ευρώπη είναι ανοικτά, η ακτοφυλακή της συνοδεύει σκάφη γεμάτα μετανάστες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά και εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα, ο ίδιος επικαλέστηκε σειρά περιστατικών από πλευράς Τουρκίας τονίζοντας πως «αγνοεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Η Τουρκία έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της. Παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές εδώ στον Έβρο και το Αιγαίο με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη.
»Στην Κύπρο, για έκτη συνεχή φορά στο διάστημα ενός έτους, πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στη Λιβύη, περιφρονώντας και πάλι τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να επιτύχει τις νέο-οθωμανικές της βλέψεις. Βασιζόμενη σε ένα παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τη διοίκηση της Τρίπολης, αποσκοπεί στο να αποστερήσει την Ευρώπη από τις θαλάσσιες ζώνες της, σφετεριζόμενη περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος» και πρόσθεσε στη συνέχεια:
«Η Ελλάδα έχει επιδείξει έμπρακτα τη βούλησή της και την ικανότητά της να επιλύει μακροχρόνιες διαφορές με τους γείτονές της, με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Προϋποθέσεις sine qua non για κάθε μέλος της ΕΕ, αλλά και για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας».
Αναφερόμενος μάλιστα στην ΑΟΖ και τις θαλάσσιες ζώνες, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή της να συζητήσει καλή τη πίστη το ζήτημα αυτό με την Τουρκία και παραμένει έτοιμη να το κάνει. Όμως, αυστηρά εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να εξεταστεί μόνον αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες και επιστροφή στη νομιμότητα».
FM @NikosDendias & #EU #HRVP @JosepBorrellF in Evros – 🇬🇷 borders are 🇪🇺 borders & #Greece is successfully protecting them / O ΥΠΕΞ Ν.Δένδιας& ο Ύπατος Εκπρόσωπος ΕΕ J.Borrell στον Έβρο - τα 🇬🇷 σύνορα είναι τα σύνορα της ΕΕ & οι ελληνικές Αρχές τα προστατεύουν αποτελεσματικά pic.twitter.com/Kdza69mjnz
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) June 24, 2020
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
«Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους», δήλωσε
«Πρόκειται για ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στα 28.970 ευρώ ανά κάτοικο οι καθαρές χρηματοοικονομικές αποταμιεύσεις
Η αμερικανική διπλωματία ανιχνεύει τις προθέσεις της Αθήνας, ενώ η γεωπολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει τις εξελίξεις.
«Αν το έλεγα εγώ, θα με κατηγορούσατε για σεξιστή», απάντησε o βουλευτής
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διευρύνει την παρουσία του στο εξωτερικό, με νέες διοργανώσεις και συνεργασίες με μεγάλα διεθνή fora και think tanks
Το σύνολο των παραβάσεων αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 1% των γιατρών στην Ελλάδα
Στις εργασίες της Πολιτικής Συνέλευσης του ΕΛΚ στην Τουλούζη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με 163 ψήφους εγκρίθηκε η άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και με 159 του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «το τεκμήριο της αθωότητας»
«Η έρευνα διαμορφώνει το μέλλον», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης
Σε ομιλία του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal
Μερικά από τα προβλήματα που έχει στην πλάτη της η παρούσα κυβέρνηση, η οποία αλλού τόλμησε και αλλού όχι να επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην ελληνική κοινωνία και το κράτος
«Δεν ορίζουμε τον ενεργειακό μας χάρτη με βάση τις όποιες παραισθήσεις έχει ο καθένας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
«Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι λένε παραγωγοί και εκπρόσωποι της αγοράς
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο για τα Τέμπη
Στις 14 Οκτωβρίου η ανακοίνωση των νέων μέτρων
Στα 2,83 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.