Πολιτικη & Οικονομια

Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Μέσα στο 2019, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους

62224-137655.jpg
Newsroom
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χίος - Πρόσφυγες
Χίος - Πρόσφυγες - ΑΡΧΕΙΟY © EUROKINISSI

Τα μηνύματα του πολιτικούν κόσμου εντός κι εκτός Ελλάδος για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων που τιμάται κάθε χρόνο στις 20 Ιουνίου.

Μέσα στο 2019, σχεδόν 80 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους, ενώ παγκοσμίως οι εστίες των συγκρούσεων αυξάνονται. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ) υπολογίζει ότι ένας άνθρωπος στους εκατό έχει ξεριζωθεί από το σπίτι του, όπως αναφέρει ανακοίνωση του οργανισμού για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, στις 20 Ιουνίου, με σύνθημα «Κάθε κίνηση μετράει» και τιμάει τη δύναμη και το κουράγιο εκατομμυρίων συνανθρώπων μας.

H παγκόσμια κρίση υγείας, με αφορμή την πανδημία του Covid-19, εξελίσσεται σε οικονομική κρίση, η οποία με τη σειρά της έχει αποκαλύψει τις πραγματικές κοινωνικές ανισότητες στις κοινωνίες μας, επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία.

Οι φυλετικές διακρίσεις και η μισαλλοδοξία αποτελούν κοινές γενεσιουργές αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεριζωθούν. Από την άλλη, η πανδημία και το αντι-ρατσιστικό κίνημα «μας έχουν κάνει να νιώθουμε ότι συνδεόμαστε με έναν τρόπο που ξεπερνά τα σύνορα. Έχουμε δει πώς οι καθημερινοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και πρόσφυγες, έχουν βγει μπροστά και απλώνουν χέρι βοήθειας. Βλέπουμε επίσης και στην Ελλάδα, πως παρά τα πολλά προβλήματα που παραμένουν, πολίτες, τοπικές κοινωνίες, δήμαρχοι και δημόσιοι υπάλληλοι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άνθρωποι από όλους τους χώρους της κοινωνίας, υποστηρίζουν και υποδέχονται με αλληλεγγύη τους ξεριζωμένους ανθρώπους», τονίζει ο οργανισμός.

Μέσα από τη σελίδα της Παγκόσμας Ημέρας Προσφύγων www.WithRefugees.gr η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τον κόσμο να πάρει μέρος στον διάλογο για έναν πιο συμπεριληπτικό κόσμο μέσα από απλά βήματα όπως τα εξής:

  • Ενώνουμε τη φωνή μας σε ένα ισχυρό βίντεο-μήνυμα αλληλεγγύης με την ηθοποιό Νατάσα Εξηνταβελώνη, τον προγραμματιστή Jean-Didier Totow, τη μαθήτρια Fatima Ahmadi, τον μαθητή Mohamad Barhi, τον τραγουδιστή Μύρωνα Στρατή, την ηθοποιό Μαρία Κωνσταντάκη, τη σεφ Γωγώ Δελογιάννη και μέλη του προσωπικού της ΥΑ.
  • Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον κουβεντιάζοντας, όπως θα κάνουν σήμερα στις 5 μμ σε ένα Facebook live οι σεφ Μανώλης Παπουτσάκης και Ζahir Yawary με αφορμή μια παραδοσιακή αφγανική συνταγή.
  • Καλούμε τις πόλεις μας να συνυπογράψουν τη δήλωση αλληλεγγύης Πόλεις μαζί με τους πρόσφυγες - Cities#WithRefugees και να διασφαλίσουν ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να ζήσει με ασφάλεια, να γίνει αυτάρκης και να προσφέρει στην κοινότητά του.
  • Aκολουθούμε το παράδειγμα του Αθλητικού Συλλόγου ΠΑΟΚ που σχηματίζει τη φράση #EveryActionCounts δείχνοντάς μας πώς μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά στον αθλητισμό και τη ζωή.
  • Ακούμε και μοιραζόμαστε το μήνυμα των μαθητών που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στον μαθητικό διαγωνισμό της ΥΑ «Όσα δεν μπαίνουν στη βαλίτσα».
  • Παρακολουθούμε μια διαδικτυακή ή τοπική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
  • Βοηθούμε τις ομάδες, τους εθελοντές και τους οργανισμούς που σώζουν ζωές στο πεδίο και μάχονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία.

Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά και κάθε κίνηση μετράει για έναν κόσμο με συμπερίληψη, σεβασμό και αξιοπρέπεια για όλους και όλες, καταλήγει η Ύπατη Αρμοστεία.

Μήνυμα Αντ. Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Την ανάγκη να αποκατασταθεί η συνοχή του καθεστώτος διεθνούς προστασίας των προσφύγων και να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, ώστε οι πρόσφυγες και οι χώρες υποδοχής να λαμβάνουν τη στήριξη που χρειάζονται, τονίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Ακόμα πιο σοκαριστικό: 10 εκατομμύρια από αυτούς τράπηκαν σε φυγή μόλις τον τελευταίο χρόνο» αναφέρει εισαγωγικά στο μήνυμά του ο κ. Γκουτέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει τη δέσμευση «να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τερματίσουμε τις συρράξεις και τις διώξεις που οδηγούν σε αυτούς τους τρομακτικούς αριθμούς» και αναγνώρισε τη γενναιοδωρία και την ανθρωπιά των χωρών υποδοχής που συχνά παλεύουν με τις δικές τους ανησυχίες οικονομικές και ασφάλειας», υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε σε αυτές τις χώρες τις ευχαριστίες μας, τη στήριξη μας και τις επενδύσεις μας».

Παραιτέρω επισήμανε πως φέτος η πανδημία COVID-19 συνιστά μία επιπλέον απειλή για τους πρόσφυγες και τους εσωτερικά εκτοπισμένους που είναι από τους πιο ευάλωτους. «Το πρόσφατο Έγγραφο Πολιτικής μου για τον COVID-19 και τα Mετακινούμενα Άτομα καλεί τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις προσπάθειες ανίδρασης και ανάκαμψης» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισμένοι έχουν διακριθεί ανάμεσα σε όσους προσφέρονται για να κάνουν τη διαφορά στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης και σημείωσε ότι από τους καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές μέχρι τα νοσοκομεία της Ευρώπης, οι πρόσφυγες εργάζονται ως νοσηλευτές, γιατροί, επιστήμονες, δάσκαλοι και σε άλλους βασικούς ρόλους, προστατεύοντας τους εαυτούς τους και ανταποδίδοντας στις κοινότητες που τους φιλοξενούν.

Περαιώνοντας το μήνυμά του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ευχαρίστησε τους πρόσφυγες για την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους και να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων γύρω τους και διαμήνυσε πως σήμερα και κάθε μέρα, «είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και αναγνωρίζουμε την βασική μας υποχρέωσή να προστατεύσουμε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις».

Σακελλαροπούλου: Η προστασία και η φροντίδα των παιδιών, των κατατρεγμένων, όσων απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο

Την ανάγκη συνδρομής, αλληλεγγύης και μέριμνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ώστε τα κράτη-μέλη να αποδείξουν ότι είναι σε θέση να αφουγκραστούν και να βοηθήσουν αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, υπογραμμίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Με ανάρτησή της στην προσωπική σελίδα της στο facebook, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψή της σε δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων κοριτσιών στο Ίλιον, κάνοντας λόγο για μια σπάνια και συγκινητική εμπειρία, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι η προστασία και η φροντίδα των παιδιών, των κατατρεγμένων, όσων απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο.

Υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επωμίστηκε και επωμίζεται μεγάλο βάρος, απέδειξε όμως ότι σέβεται το ανθρωπιστικό δίκαιο. Όπως σημειώνει, η χώρα μας, στις πιο αντίξοες συνθήκες, μέσα στην οικονομική κρίση και υπό την συνεχή απειλή της πανδημίας, έθεσε ως ύψιστο ηθικό χρέος την προστασία των ανηλίκων, της πιο ευάλωτης ομάδας ανάμεσα στους ξεριζωμένους που αναζητούν προοπτική ζωής μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες.

Αναλυτικά στην ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρει:

«Ήταν σπάνια και συγκινητική εμπειρία η πρόσφατη επίσκεψή μου στο κέντρο φιλοξενίας των ασυνόδευτων κοριτσιών στο Ίλιον. Γύρω μου, κορίτσια από δώδεκα ως δεκαοκτώ ετών. Κορίτσια από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, το Κονγκό. Κορίτσια με την προσδοκία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Βλέμματα ζωηρά, ζωντανεμένα από την ελπίδα να ξανασμίξουν μια μέρα με τους δικούς τους, αλλά και βλέμματα αποθαρρυμένα και ανήσυχα. Είδα την αισιοδοξία και τη δύναμή τους. Είδα όμως και τον πόνο, την απορία, την ψυχική κόπωση. Είδα την ανάγκη τους για ένα σπίτι, επιτέλους, για μια πατρίδα.

Ήταν η Μάσα από το Ιράν που περιμένει με αγωνία να συναντήσει τη μητέρα της στη Γερμανία, ελπίζοντας να προλάβει να γιορτάσει μαζί της τα γενέθλια των 18 της χρόνων· η Ζαχρά από το Αφγανιστάν που θέλει να γίνει δημοσιογράφος και πρόσφατα, στην εφημερίδα του δικτύου για τα δικαιώματα του παιδιού, παρουσίασε ένα αντιπολεμικό βιβλίο για εφήβους, επειδή, καθώς γράφει, «όλοι έχουμε γνωρίσει τον πόλεμο και τον καταλαβαίνουμε πολύ καλά»· είναι η 'Ασμα, η Νέντα, η Ρόκεν που μου χάρισαν σκίτσα τους, η 'Αγια, η Σίμα, η Γιασμίν. Όλα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια τις εστίες τους· όλα, προστατευμένα για την ώρα στο σταθερό και ασφαλές περιβάλλον της δομής, αναζητούν ένα πιο φωτεινό αύριο. 'Αλλα περιμένουν να φύγουν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, άλλα θα μείνουν εδώ. Η προσπάθεια δομών όπως αυτή στο Ίλιον είναι όχι απλώς να στεγάσουν αυτά τα παιδιά, αλλά και να τα βοηθήσουν να ενταχθούν, όσο γίνεται πιο λειτουργικά, στην κοινωνία υποδοχής τους. Να πάνε σχολείο, να δημιουργήσουν φιλίες, να εξοικειωθούν με την πόλη τους.

Η προστασία και η φροντίδα των παιδιών, των κατατρεγμένων, όσων απειλείται η ζωή και η ελευθερία τους είναι υποχρέωση κάθε κοινωνίας που θέτει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Η Ελλάδα, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επωμίστηκε και επωμίζεται μεγάλο βάρος, απέδειξε όμως ότι σέβεται το ανθρωπιστικό δίκαιο. Στις πιο αντίξοες συνθήκες, μέσα στην οικονομική κρίση και υπό την συνεχή απειλή της πανδημίας, έθεσε ως ύψιστο ηθικό χρέος των προστασία των ανηλίκων, της πιο ευάλωτης ομάδας ανάμεσα στους ξεριζωμένους που αναζητούν προοπτική ζωής μακριά από τις πατρογονικές τους εστίες.

Επιτελούμε το καθήκον μας, προσπαθώντας να δώσουμε στα παιδιά αυτά που ξέφυγαν από τη φρίκη τη δυνατότητα να επουλώσουν τις πληγές τους, την ευκαιρία να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους. Στην προσπάθεια αυτή, ωστόσο, απαιτείται και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αλληλεγγύη και η μέριμνά της. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την υποδοχή και προστασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων, τα κράτη μέλη θα αποδείξουν ότι είναι σε θέση να αφουγκραστούν και να βοηθήσουν αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη».

«Ημέρα μνήμης και επαγρύπνησης» σημειώνει σε μήνυμά του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Η 20η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, «αποτελεί ταυτόχρονα μια ημέρα μνήμης, αλλά και επαγρύπνησης για την ουσιαστική αποστολή που καλείται η χώρα μας, ως άγρυπνος φρουρός των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης να φέρνει καθημερινά εις πέρας», σημειώνει σε μήνυμά του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Το ελληνικό σύστημα υποδοχής και τα αποθέματα ανθρωπισμού του ελληνικού λαού δοκιμάστηκαν και άντεξαν», υπενθυμίζει το υπουργείο και τονίζει: «Η χώρα μας τηρεί, διαχρονικά, με συνέπεια τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και "μπολιάζει" στις μεταναστευτικές ροές τον σπόρο της φιλοξενίας και της αξιοπρέπειας. Διασφαλίζει τα δικαιώματα των πραγματικά κατατρεγμένων. Μα, πάνω απ' όλα, λειτουργεί ως ασπίδα αλληλεγγύης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ωστόσο, προσθέτει, «πέραν των υποχρεώσεων, η χώρα μας έχει και δικαιώματα. Να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα σύνορα της. Να ορθώνει τείχος ανθρωπιάς απέναντι στην εργαλειοποίηση του πόνου και της δυστυχίας. Να μη δρα με τη λογική του κυνηγημένου, αλλά του ισότιμου συνομιλητή στα διεθνή φόρα».

Σε μια περίοδο διαπραγμάτευσης για τη νέα Ευρωπαϊκή Χάρτα Μετανάστευσης και για την αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, υπογραμμίζει το υπουργείο, «αυτά θα είναι την επαύριον τα εχέγγυα που θα έχει η χώρα στα χέρια της, προκειμένου να προχωρά ταχύτατα σε διαδικασίες ουσιαστικού διαχωρισμού προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Προσφέροντας στους πρώτους διεθνή προστασία από τον πόλεμο και τις διώξεις και ένα ασφαλές περιβάλλον, και παράλληλα δείχνοντας στους δεύτερους τον δρόμο της ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιστροφής προς τις χώρες τους. Μια ισορροπημένη, δηλαδή, πολιτική που θωρακίζει θεσμικά το προσφυγικό καθεστώς, αναβαθμίζει τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και εκπέμπει διεθνώς την εικόνα μιας χώρας και κατ' επέκταση μιας Ευρώπης γενναιόδωρης και προσβάσιμης για όσους την έχουν πραγματικά ανάγκη».

Κουμουτσάκος: Η Ελλάδα κάνει το καθήκον της με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική της ασφάλεια

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων «τονίζει την υποχρέωση διεθνούς αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που εξαναγκάζονται να ξεριζωθούν από τις εστίες και τις χώρες τους», επισημαίνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτει ότι «η Ελλάδα, σύνορο της Ευρώπης, κάνει το καθήκον της με σεβασμό στο δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την εθνική της ασφάλεια».

Τσίπρας: Αλληλεγγύη, στήριξη, προσφορά-τα αντισώματα στο δηλητήριο του ρατσισμού

Η αλληλεγγύη, η στήριξη στο συνάνθρωπο, η προσφορά «είναι τα συλλογικά μας αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που διαβρώνει τις κοινωνίες μας», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ότι «πρόσφατα μείναμε σπίτια μας για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Κάποιοι άλλοι όμως, εγκαταλείπουν σπίτια, πόλεις και πατρίδα ακριβώς για τον ίδιο λόγο». «Γιατί», σημειώνει, «ο κίνδυνος γεννά τις στιγμές που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε θυσία. Να διασχίσεις θάλασσες και βουνά. Να περπατήσεις δεκάδες χιλιόμετρα με ένα μωρό στα χέρια. Για να προσφέρεις ασφάλεια και ελπίδα σε αυτούς που αγαπάς».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι «στη μάχη απέναντι στην πανδημία, έχουμε όπλο μας την επιστήμη, την εξέλιξη και την τεχνολογία και θα νικήσουμε τον ιό», «έχουμε στο πλευρό μας τα φωτεινότερα μυαλά του πλανήτη, που σε κάποιο εργαστήριο σε κάποια γωνιά του κόσμου, θα μας δώσουν τη λύση στο συλλογικό μας πρόβλημα». Όμως, υπογραμμίζει, «γι' αυτούς που ξεριζώνονται από τον τόπο τους, η απάντηση στο πρόβλημά τους δεν βρίσκεται σε κανένα εργαστήριο».

Αντίθετα, σημειώνει, «βρίσκεται μέσα στην καθεμία και τον καθένα από 'μας». «Η αλληλεγγύη, η στήριξη στο συνάνθρωπο, η προσφορά ακόμα και από το υστέρημά σου σε όποιον το έχει ανάγκη, δεν είναι απλά όμορφες λέξεις», τονίζει, «είναι τα συλλογικά μας αντισώματα απέναντι στο δηλητήριο του μίσους και του ρατσισμού που διαβρώνει τις κοινωνίες μας», «είναι ο πλούτος ενός λαού που ξέρει τι θα πει ξεριζωμός». Ενός λαού, καταλήγει, «που δεν ξεχνά ότι κάποτε οι κραυγές από τις βάρκες των κυνηγημένων στο Αιγαίο δεν ακούγονταν στα αραβικά ή τα αγγλικά. Αλλά στη γλώσσα τη δική μας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

«Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων έχει ιδιαίτερη σημασία  για το λαό μας, που έχει ζήσει την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Σε μια περίοδο που πάσχιζαν να κρατηθούν όρθιοι εν μέσω μιας μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, οι συμπατριώτες μας ανταποκρίθηκαν στην ιστορική τους μνήμη και συμπαραστάθηκαν στο 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες που πέρασαν από τον τόπο μας». Αυτό τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, αναφέρει πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση το Προσφυγικό, επικρίνει τη σημερινή κυβέρνηση για «αδράνεια, αναποτελεσματικότητα» και «προσπάθεια να δηλητηριάσει με ξενοφοβικά αντανακλαστικά τη συλλογική συνείδηση του λαού μας», ενώ σημειώνει πως το κρίσιμο είναι η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

Ειδικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει ότι «την αλληλεγγύη χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, από το 2015 έως το 2019, να τη μετουσιώσει σε κυβερνητική πολιτική». Προσθέτει ότι διαχειρίστηκε το προσφυγικό «με αποτελεσματικότητα, σεβόμενοι τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και το Διεθνές Δίκαιο αλλά κυρίως δείξαμε ότι τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δεν είναι κενές λέξεις».

Αντίθετα, τονίζει, «η σημερινή κυβέρνηση, με την αδράνεια, την αναποτελεσματικότητα, τις διαρκείς παλινωδίες και τις ακροδεξιές της ιδεοληψίες της, μέσα σε λίγους μήνες οδήγησε την κατάσταση σε αδιέξοδο και δημιούργησε εκρηκτικές συνθήκες διαβίωσης, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τις τοπικές κοινωνίες». Την κατηγορεί επίσης ότι «καταβάλει μια συνεχή προσπάθεια να δηλητηριάσει με ξενοφοβικά αντανακλαστικά τη συλλογική συνείδηση του λαού μας».

«Όμως», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η  ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι βαθιά χαραγμένες στην πολιτισμική μας ταυτότητα επειδή κι εμείς κάποτε αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τον τόπο μας». Συμπληρώνει πως «η χώρα μας αποτελεί εδώ και αιώνες ένα σταυροδρόμι που συναντιούνται διαφορετικοί πολιτισμοί και δεν θα μετατραπεί, όσο και αν το επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την πολιτική της, από χώρα που διδάσκει την ανθρωπιά, σε χώρα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, τέλος, πως το κρίσιμο όμως είναι «η Ευρώπη να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που της αναλογούν στη διαχείριση του προσφυγικού και απέναντι στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν ξεριζωμένοι». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «πρέπει άμεσα να συμπεριλάβει και να εμπεδώσει στο ευρωπαϊκό δίκαιο το τρίπτυχο αξιών που αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης: Σταματήστε τις επαναπροωθήσεις. Προστατέψτε τους Πρόσφυγες. Σεβαστείτε τα Δικαιώματά τους».

ΚΚΕ  Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων, η ζωντανή απόδειξη της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

«Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων που κάθε χρόνο προστίθενται στον τραγικό αριθμό των προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων παγκόσμια και που στα τέλη του 2019 έφτασαν τα 79,5 εκατ., εκ των οποίων πάνω από 30 εκατ. παιδιά, είναι η ζωντανή απόδειξη της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα πληθαίνουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, που δεινοπαθούν στα άθλια hotspots, στους καταυλισμούς, στις ουρές της Υπηρεσίας Ασύλου, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από τις δομές και τα προγράμματα στέγασης, που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα και αφήνονται αβοήθητοι» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αντιδραστικό, επικίνδυνο αλλά και αδιέξοδο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε εφαρμογή και της πολιτικής της ΕΕ, διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερη καταστολή, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και της Συνθήκης της Γενεύης, ενώ αναβαθμίζει τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή και έχουν γιγαντώσει το προσφυγικό πρόβλημα.

Βαφτίζουν τους περισσότερους αιτούντες άσυλο «μετανάστες». Μιλάνε επίσημα για «ρήτρα ευελιξίας και παρέκκλισης» από το διεθνές δίκαιο, δηλαδή για καταπάτησή του. Προχωρούν σε μαζικές απορρίψεις αιτήσεων ασύλου, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές σε «εισβολή» και «λαθρομετανάστες». Έχουν μεγάλες ευθύνες για την καταγεγραμμένη αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων και συμπεριφορών. Αυτή η πολιτική όχι μόνο είναι απάνθρωπη, αλλά οξύνει και γιγαντώνει τα προβλήματα τόσο των προσφύγων όσο και των λαών στις χώρες υποδοχής» προσθέτει η ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ τονίζει οτι «η κυβέρνηση επικαλείται την εργαλειοποίηση του προσφυγικού-μεταναστευτικού από την τουρκική κυβέρνηση, αλλά αποκρύπτει ότι οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, χτες του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα της ΝΔ, συναίνεσαν και συνέβαλαν σε αυτή την εργαλειοποίηση, με τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τα συνεχή παζάρια με την τουρκική κυβέρνηση, στις πλάτες των προσφύγων».

Σημειώνει ακόμα ότι «ο κ. Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ισραήλ, δε βρήκε λέξη να πει για το δράμα του παλαιστινιακού λαού από την παράνομη κατοχή εδαφών της χώρας από το κράτος-δολοφόνο, τη στιγμή που οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες παγκόσμια έχουν φτάσει τα 5,6 εκατομμύρια».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αναβαθμίζει τη συμμετοχή του Frontex και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για το 'Ασυλο (EASO) στη διαχείριση του προσφυγικού, με την πλήρη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, στο όνομα της, δήθεν, αλληλεγγύης της ΕΕ. Αποσιωπούν ότι πρόκειται για προπέτασμα καπνού για να συνεχίσει η Ελλάδα να είναι η φυλακή, το σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες» επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Το ΚΚΕ, μαζί με την ταξική αλληλεγγύη του απέναντι στους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες, απευθύνει κάλεσμα για κοινή πάλη Ελλήνων εργαζομένων, προσφύγων και μεταναστών για:

  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι αποφάσεις που καταπατούν τα δικαιώματα των προσφύγων και αιτούντων άσυλο, έτσι όπως προβλέπονται στη Συνθήκη της Γενεύης.
  • Κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
  • Κλείσιμο όλων των hotspots των νησιών, με μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα και στις χώρες προορισμού τους. Διευκόλυνση όλων των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα προσφύγων και μεταναστών για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.
  • Να στελεχωθεί η Υπηρεσία Ασύλου με το αναγκαίο προσωπικό, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, να διασφαλιστούν γρήγορες και σύμφωνες με τη Συνθήκη της Γενεύης διαδικασίες ασύλου για όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.
  • Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και απευθείας μετακίνησής τους στις χώρες προορισμού τους.
  • Να ανακληθούν άμεσα οι αποφάσεις για την έξωση των προσφύγων από τις δομές. Να βρεθεί άμεσα στέγη, με την αξιοποίηση διαμερισμάτων, κλειστών ξενοδοχείων και κτιρίων που ανήκουν στο δημόσιο.
  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή σε ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο, σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία για όσο διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα, με εξασφάλιση των απαραίτητων όρων υγείας και υγιεινής.
  • Να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής και εξατομικευμένης στήριξης και ένταξης στην κοινωνία των προσφύγων.
  • Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες πράξεις και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα και επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό της πάλης του ελληνικού λαού» καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος.

Περισσότερα σε λίγο...

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.