Πολιτικη & Οικονομια

Πότε έρχεται έκτακτη ρύθμιση χρεών της πανδημίας - Ποιοι υπάγονται

Ποιοι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εντάσσονται στη ρύθμιση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ευρώ
ευρώ © pixabay.com

Όλα τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Φόροι, δόσεις ρυθμίσεων και ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ που δεν πλήρωσαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Μάρτιο, όταν ξέσπασε η πανδημία, θα μπορούν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2021 σε 12 άτοκες ή 24 χαμηλότοκες μηνιαίες δόσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Οι οφειλές αυτές έχουν παγώσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο και θα παραμείνουν παγωμένες έως το τέλος του έτους, καθώς η νέα έκτακτη ρύθμιση που έρχεται να καλύψει τις πληγές που άνοιξε η υγειονομική κρίση θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του επόμενου έτους. Όλα τα χρέη και οι φορολογικές υποχρεώσεις που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού θα αρχίσουν να εξοφλούνται σε δόσεις από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους με τις δόσεις να απλώνονται μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 ή του 2022, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν οι φορολογούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίες ο οποίος έχει για παράδειγμα αναστείλει πληρωμές φόρων (ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων) ύψους 3.000 ευρώ έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις σε 12 άτοκες δόσεις από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2021 πληρώνοντας 250 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο μοντέλο θα εφαρμοστεί και για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών οι οποίες έχουν ανασταλεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η έκτακτη ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιουλίου και θα ενσωματώνει το πακέτο μέτρων της τρίτης φάσης για τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις που αφήνει πίσω της η πανδημία. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν η μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν υποστεί μείωση τζίρου, καθώς και οι αυξημένες δόσεις για την εξόφληση του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ αλλά και η έκπτωση φόρου 2% που θα χορηγείται σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Η έκτακτη ρύθμιση

Με την ειδική ρύθμιση η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει το τσουνάμι των οφειλών που απειλεί να πνίξει ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους, επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες ακινήτων. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

1. Ποιοι υπάγονται: Στην ειδική ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:

– Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.

– Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

– Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.

– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

2. Οφειλές που ρυθμίζονται: Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς κ.λπ.) των οποίων η προθεσμία καταβολής έληξε από 11 Μαρτίου 2020 έως και την 31η Μαΐου 2020 και οι οποίες έχουν ανασταλεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020. Η ρύθμιση αφορά και τις δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

3. Οι δόσεις: Ολες οι υποχρεώσεις που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού θα μπορούν να εξοφληθούν είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πάρουν μολύβι, χαρτί και κομπιουτεράκι και να υπολογίσουν ποιο σχήμα θα ακολουθήσουν λαμβάνοντας υπόψη και τις υπόλοιπες τρέχουσες οφειλές τους προς την Εφορία, τον ΕΦΚΑ ή και τις τράπεζες.

4. Το επιτόκιο: Η εξόφληση των χρεών του κορωνοϊού σε 24 δόσεις θα επιβαρύνεται με επιτόκιο, το οποίο θα είναι χαμηλό, πιο χαμηλό από το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης οφειλών που ισχύει σήμερα και θα κινηθεί κάτω από 5% ενδεχομένως στην περιοχή του 3%.

5. Οροι και προϋποθέσεις: Η έκτακτη ρύθμιση θα συνοδεύεται με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους που θα πρέπει να πληρούνται από τους φορολογουμένους προκειμένου να ενταχθούν στο νέο σχήμα αλλά και για να μη βρεθούν αυτόματα εκτός ρύθμισης.

6. Ηλεκτρονική πλατφόρμα: Σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έως τις αρχές του 2021 οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που «πάγωσαν» λόγω του κορωνοϊού, είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ