Πολιτικη & Οικονομια

Βενιζέλος: Πρέπει να πάμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία

«Εάν καθυστερούμε περιμένοντας να λυθεί κάτι από μόνο του με την πάροδο του χρόνου, απλώς θα χάσει την αξία του»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανάγκη διαπραγμάτευσης με την Τουρκία υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος - Τι σημείωσε για την συμφωνία με την Ιταλία.

Για την ιστορική συμφωνία με την Ιταλία, τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο αλλά και τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Συγκεκριμένα, για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «με την Ιταλία, η Ελλάδα είχε ήδη από το 1977, επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή, μία σύμβαση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο  χωρών. Το 1977, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επεδίωξε να γίνει αυτή η  οριοθέτηση και η Ιταλία τότε, το ήθελε αυτό γιατί έκανε οριοθετήσεις με όλες τις γειτονικές της χώρες, για να δώσει ένα παράδειγμα ειρηνικής, ευρωπαϊκής και πολιτισμένης οριοθέτησης, γιατί είχε προηγηθεί η πρώτη μεταπολιτευτική σύγκρουση με την Τουρκία, του 1976. Χαιρετίζω τη συμφωνία αυτή, η οποία έγινε πάνω στο ίχνος της συμφωνίας του 1977, άρα με τις παραχωρήσεις και τους συμβιβασμούς του 1977.

»Σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει με τις γειτονικές χώρες, είναι διατεθειμένη να  διαπραγματευτεί, γιατί χωρίς διαπραγμάτευση, κατά το Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και χωρίς οριοθέτηση δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τις θαλάσσιες ζώνες, ούτε το υπέδαφος, ούτε τον ορυκτό πλούτο, ούτε τη δύναμη των κυμάτων, ούτε τον αέρα με ανανεώσιμες πηγές στη θάλασσα, άρα, λοιπόν, είναι 
μία κίνηση που τα σηματοδοτεί όλα αυτά.

»Θα ήθελα να λέει η συμφωνία μέσα ότι εμείς αποδεχόμαστε την οριογραμμή του 1977, διότι αυτή ισχύει, pacta sunt servanda, διότι είμαστε καλόπιστοι, διότι είμαστε δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και επιμένουμε ότι, ως γενική αρχή, εμείς αποδεχόμαστε και τη μέση γραμμή και την πλήρη επήρεια των νησιών».

Όσο για την διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως «με την Αίγυπτο, έχουμε επίσης μία μακρά διαπραγμάτευση.  Η Αίγυπτος όμως βρίσκεται στην εξής θέση, πολιτικά και διπλωματικά, για να μιλάμε απλά και καθαρά. Δεν θέλει να λύσει αυτή την Ελληνοτουρκική διαφορά σε σχέση με την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Δεν θέλει να πάρει μία οριστική, τελική θέση υπέρ της Ελλάδος κι εναντίον της Τουρκίας. Το να λέει κανείς απλουστευτικά, πάση θυσία μία συμφωνία, δεν ξέρω εάν μας οδηγεί κάπου σε σχέση με την προοπτική που έχουμε».

Τέλος για το ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, υπογράμμισε πως «η οριοθέτηση είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να 
αξιοποιήσουμε πλουτοπαραγωγικές πηγές. Ο χρόνος στενεύει, γιατί τα ορυκτά καύσιμα της Ανατολικής Μεσογείου χάνουν την αξία τους,  γιατί αλλάζει η ενεργειακή πολιτική παγκόσμια. Εάν καθυστερούμε περιμένοντας να λυθεί κάτι από μόνο του με την πάροδο του χρόνου, απλώς θα χάσει την αξία του. Εμείς μιλάμε πρακτικά, υπεύθυνα, στην εξωτερική πολιτική, χωρίς να παρασυρόμαστε σε ρητορικές πλειοδοσίες εσωτερικής κατανάλωσης όπως κάνει η Τουρκία. 

»Πρέπει να πάμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, δεν θα βρούμε έμμεση λύση με άλλες χώρες. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική που λέει ότι είμαστε πάρα πολύ ευέλικτοι με οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά πάρα πολύ σκληροί με την Τουρκία. Εμείς πρέπει να πούμε σε όλες τις χώρες με τις οποίες έχουμε ανάγκη οριοθέτησης, ότι σας καλούμε σε διαπραγμάτευση για να συμφωνήσουμε ή εάν διαφωνήσουμε να πάμε στο δικαστήριο».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.