Πολιτικη & Οικονομια

Sorry seems to be the hardest word

Ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται πεισματικά να ζητήσει συγνώμη για την άθλια διαχείρηση της επιδημίας του κορωνοιού

myrto_polymili.jpg
Μυρτώ Πολυμίλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-1219070669.jpg
© Dan Kitwood / Getty Images / Ideal Image

«O τελικός αριθμός των νεκρών (εξαιτίας του κορωνοϊού) θα είχε μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, αν το lockdown είχε εφαρμοστεί μια εβδομάδα νωρίτερα»

Με τα «αχυρένια»του μαλλιά επιμελώς ατημέλητα, τη γραβάτα του ελαφρώς στραβή και το κουστούμι μισοτσαλακωμένο, ο Boris Johnson πλησιάζει την εξέδρα για την αναγκαστική εβδομαδιαία εξόρμησή του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Δώδεκα εβδομάδες έχουν περάσει από τότε που διαβεβαίωσε τον Βρετανικό λαό, ότι μέσα σ’ αυτό το διάστημα η χώρα μπορεί να γυρίσει σελίδα από τον COVID-19 και «να τον έχει διαολοστήλει».

Παρά την αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό του Βρετανού πρωθυπουργού για την δυνατότητα της χώρας να ξεφύγει από τα νύχια της πανδημίας χάρη στα «εκπληκτικά» και «πρωτοπόρα» συστήματα που θα δημιουργούσε η κυβέρνησή του, το Ηνωμένο Βασίλειο μετράει πάνω από 41.000 επιβεβαιωμένους νεκρούς από κορονοϊό, καθώς και χιλιάδες άλλους ανεπιβεβαίωτους σε οίκους ευγηρίας και ιδρύματα[1].

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εβδομαδιαίων γυμνασίων υπεκφυγής του κ. Johnson στο πόντιουμ της Downing Street, ο καθηγητής Neil Ferguson, ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του lockdown στη Βρετανία, ενημέρωνε διαδικτυακά την επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Βουλή των Λόρδων. Το πρώην μέλος της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής SAGE[2], επεσήμανε με αυτοκριτική διάθεση ότι «είχαμε υποτιμήσει την εξάπλωση του κορονοϊου στη Βρετανία». Παραδέχτηκε ότι με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν πλέον «ο τελικός αριθμός των νεκρών θα είχε μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, αν το lockdown είχε εφαρμοστεί μια εβδομάδα νωρίτερα». Ίσως η πιο δραματική «αποκάλυψή» του αφορούσε τους οίκους ευγηρίας και τα ιδρύματα. «Όλοι εργαζόμασταν υποθέτοντας  ότι η πολιτική της κυβέρνησης την περίοδο εκείνη ήταν να προστατεύονται τα ιδρύματα πρόνοιας (οίκοι ευγηρίας) από την εξάπλωση του ιού. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι ότι τα ποσοστά μολύνσεων ήταν τέσσερις φορές μεγαλύτερα γι’ αυτούς τους ευάλωτους πολίτες συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό».

Όταν πλέον ο κ. Johnson βρέθηκε αντιμέτωπος με τους δημοσιογράφους λίγες ώρες μετά, παρά τη γνωστή του ευφράδεια, δεν είχε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής να αρθρώσει.  

Όχι, δεν γνωρίζει αν η Βρετανία βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τους περισσότερους θανάτους από COVID καθώς «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κάνουμε συγκρίσεις».

Όχι, δεν θα εκφράσει τη λύπη του για οποιαδήποτε από τις αποφάσεις που έλαβε «γιατί είναι πρώιμο να κρίνουμε ποιες ήταν σωστές και ποιες λάθος καθώς ακόμα δεν έχουμε αρκετά στοιχεία».

‘Οχι, «η κυβέρνηση έλαβε τα σωστά μέτρα τη σωστή στιγμή, ακολουθώντας πάντα τις συμβουλές των επιστημόνων».

Όχι, τα σχολεία δεν θα ανοίξουν μέχρι το Σεπτέμβριο, παρόλο που ένα μήνα πριν είχε μιλήσει για το «πρωτοποριακό» πλάνο της κυβέρνησης που θα επέτρεπε να γίνει κάτι τέτοιο.  Θα μπορούν όμως τα παιδιά να πάνε στο ζωολογικό κήπο. Ποιος χρειάζεται αλήθεια να μάθει μαθηματικά και φυσική ή ακόμα χειρότερα ιστορία;

Ευτυχώς πάντως τις τελευταίες μέρες, βρήκε χρόνο για να συνδράμει στη μάχη των αγαλμάτων και να υπερασπιστεί τον ήρωά του, Winston Churchil, σε μια σειρά από tweets[3]. Περιέργως.... δεν είχε τίποτα να πει για το γεγονός ότι η θνησιμότητα από COVID-19 είναι διπλάσια σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αγγλίας συγκριτικά με τις πιο εύπορες.  Ούτε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας του οργανισμού Public Health England (κομμάτι του Υπουργείου Υγείας), η οποία επιβεβαίωσε το γεγονός ότι οι μαύροι, οι ασιατικής καταγωγής και άλλες εθνικές μειονότητες που ζουν στη Βρετανία αντιμετωπίζουν 10 με 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κορονοϊό συγκριτικά με τους λευκούς Βρετανούς. Όσον αφορά την πιο πρόσφατη αποκάλυψη από την Εθνική Ελεγκτική Αρχή ότι δόθηκε εξιτήριο σε 25.000 ασθενείς, οι οποίοι και επέστρεψαν στα ιδρύματα/οίκους ευγηρίας που διέμειναν χωρίς να ελεγχθούν για κορονοϊο, ούτε αυτή χρήζει κάποιας συγγνώμης φαντάζομαι.

Ο Max Hastings, γνωστός δημοσιογράφος και πρώην αφεντικό του βρετανού πρωθυπουργού στην εφημερίδα Daily Telegraph, έγραφε λίγες μέρες πριν την ανάδειξη του κ. Johnson σε ηγέτη των Συντηρητικών: «Η αξιοπρέπεια εξακολουθεί να παραμένει σημαντικό χαρακτηριστικό για όσους αναλαμβάνουν δημόσια αξιώματα, και ο Johnson ποτέ δε τη διέθετε». Παρά τις προειδοποιήσεις του, τόσο οι Τόρηδες όσο και οι Βρετανοί αποφάσισαν να στηρίξουν μαζικά τον πομπώδη και υπεραισιόδοξο Boris Johnson, ένα πρωθυπουργό-μαζορέτα που θα τους οδηγούσε στην αντίπερα όχθη του Brexit, κραδαίνοντας το κέρατο της Αμάλθειας και απαγγέλοντας τους Όμηρο[4].

Εξι μήνες μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο κ. Johnson, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές του να αποφύγει την ανάληψη οποιαδήποτε ευθύνης, φαίνεται να έχει προσκρούσει στις συμπληγάδες της πανδημίας και της στυγνής πραγματικότητας. 

[1] Οι Financial Times στην εξαιρετικά λεπτομερή τους ανάλυση υπολογίζουν ότι ο αριθμός των θανάτων λόγω COVID ξεπερνάει τις 63.700 πλέον. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ

[2] Ο  Neil Ferguson παραιτήθηκε από το πόστο του αφού δημοσιοποιήθηκε ότι παραβίασε το lockdown.

[3][4]

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ