- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μιχάλης Σάλλας: Η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο
Οι εκτιμήσεις του τραπεζίτη στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Ο Μιχάλης Σάλλας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δέλφων: Παρά την ύφεση η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας στην σύντομη παρέμβασή του στο Delphi Forum προβλέποντας πως παρά την ύφεση που την τοποθέτησε στο 8%, «η οικονομία θα εκτοξευθεί σαν ελατήριο».
Πρώτη φορά όπως ο ίδιος είπε βλέπουμε την Ευρώπη να αντιδρά με τέτοια ταχύτητα και σε τέτοια έκταση και τόνισε ότι χωρίς τη βοήθεια της Ε.Ε. αλλά και την σοβαρή κυβερνητική παρέμβαση, η ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη διευκρινίζοντας πως το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από τις δημόσιες δαπάνες και τις μεταβιβαστικές πληρωμές.
Είναι χαρακτηριστικό όπως ο ίδιος είπε, πως στην προηγούμενη κρίση η Ελλάδα έχασε εάν συνυπολογίσουμε και τη παραοικονομία το 35% του ΑΕΠ της. Για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Σάλλας σημείωσε, πως στην προηγούμενη κρίση δεν είχαν τις βοήθειες και τις δυνατότητες που έχουν σήμερα, ενώ υπήρξε και μια τάση στοχοποίησής τους.
Σήμερα, η χαλάρωση των δεικτών οι δυνατότητες επέκτασης και δημιουργίας κέρδους με τη χορήγηση δανείων δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν παραγωγικά την κρίση. Ο ίδιος χαρακτήρισε διαχειρίσιμα τα νέα κόκκινα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία, από τη στιγμή που η δυναμική των τραπεζών μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες, ενώ έχουν δημιουργηθεί τα εργαλεία για να προχωρήσει η εκκαθάριση των ισολογισμών των τραπεζών από τα NPEs όπως ο Ηρακλής. Και ενώ πριν μια 10ετία δεν είχαμε τα ίδια εφόδια, σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει και αυτό φαίνεται στην είσοδο των μεγάλων ξένων επενδυτών στη συγκεκριμένη αγορά (των κόκκινων δανείων).
Σε ό,τι αφορά τον αναβαλλόμενο φόρο, ο κ. Σάλλας σημείωσε πως είναι ένα πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς προκειμένου να αποτραπεί η κρατικοποίηση των τραπεζών, τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να δημιουργήσουν κέρδη περίπου 56 δισ. ευρώ για τα επόμενα 16-18 χρόνια ώστε να διατηρήσουν τα 16 δισ. ευρώ κεφάλαια που προκύπτουν από το DTC.
Oι τράπεζες δεν θα χρειαστούν στην παρούσα φάση ανακεφαλαιοποίηση ούτε ασφαλώς τα χρήματα των καταθετών κινδυνεύουν, τόνισε ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας. Η χαλάρωση των δεικτών και οι καινούριες εργασίες των τραπεζών που θα δημιουργήσουν κέρδη είναι παράγοντες που εξασφαλίζουν την κεφαλαιακή επάρκεια των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ωστόσο σε κάποια φάση θα χρειαστεί ενίσχυση κεφαλαίων είπε ο κ. Σάλλας. Ερωτώμενος για την είσοδο νέων τραπεζών στην αγορά απάντησε πως 2,3,4 τράπεζες δεν αλλάζουν τη δομή του τραπεζικού συστήματος. Εκείνο που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα είναι ευελιξία και ταχύτητα για να ανταποκριθούν στα αιτήματα της εποχής και να χρηματοδοτήσουν σωστά την οικονομία.
Αν δεν ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση οι τράπεζες ούτως ή άλλως δεν έχουν μέλλον επεσήμανε ο κ. Σάλλας. Ασφαλώς υπάρχουν υγιή κεφάλαια και ισχυροί κλάδοι οι οποίοι δεν έχουν προσεγγιστεί όσο θα έπρεπε από τις τράπεζες μετά την κρίση. Είναι τομείς που πρέπει να βοηθηθούν όπως η πράσινη οικονομία για την οποία θα απαιτηθούν επενδύσεις 40 δισ. ευρώ ως το 2030.
Τα τρόφιμα και η μεταποιητική βιομηχανία ο τουρισμός με ότι αυτός συμπεριλαμβάνει στην ευρύτερη έννοια από τις μεταφορές ως την αναψυχή αποτελούν επίσης τομείς που πρέπει να χρηματοδοτηθεί η δραστηριότητά τους, είπε. «Η Ελλάδα έχει κατακτήσει την εικόνα μιας σοβαρής χώρας όπως φάνηκε από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει την κρίση έδειξε ότι υπάρχει ένας συγκροτημένος λαός και μια συγκροτημένη κυβέρνηση, αποφασισμένοι κλάδοι και αποφασισμένοι επιχειρηματίες και όλοι μαζί μπορούμε με τη βοήθεια της Ε.Ε να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Με αφορμή τον κορονοϊό αλλάζει η Ελλάδα», κατέληξε.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέσσερα F-16 στην Κύπρο, για ενίσχυση της άμυνας- Μετάβαση Δένδια και Α/ ΓΕΕΘΑ στη Λευκωσία
Παγωμένα κονδύλια και βέτο, η δοκιμασία των ευρωπαϊκών αξιών
Όσα είπε στο Face2Face και την Κατερίνα Παναγοπούλου για την πολιτική επικαιρότητα και τις προσωπικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία της
Διυπουργική πρωτοβουλία για ταχύτερη εξυπηρέτηση πολιτών και απλούστευση διαδικασιών
Διακοπή ενός μήνα στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διπλασιάσει τις τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Tα συστήματα που έχουν οι ελληνικές φρεγάτες
Συνεχής ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τις πρεσβείες και τα προξενεία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Βελτιώνονται οι υποδομές πρόσβασης για όσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα
Σπεύδουν δύο ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο
Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το εθνικό πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF
Συνολικά 325 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή
Πιο «ψύχραιμη» αντίδραση στην Ευρώπη
H Περιφέρεια υλοποιεί σειρά έργων υποδομής που ωφελούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους
Παπαστεργίου: Στρατηγική επένδυση εθνικής σημασίας
Θυσιάζονται τα ψήγματα αλήθειας στον βωμό της υπεραπλούστευσης της πραγματικότητας
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.