Πολιτικη & Οικονομια

Angela-Dorothea Kasner-Merkel ή Άνγκελα Μέρκελ

38 πράγματα (και φωτογραφίες) που ίσως αγνοείς για την πρώτη γυναίκα καγκελάριο.

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
65459-131957.jpg

Άγνωστες φωτογραφίες για την Άνγκελα Μέρκελ (Angela-Dorothea Kasner-Merkel), την καγκελάριο της Γερμανίας.

1) Η Άνγκελα Δωροθέα Κάσνερ, η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας, γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο

n

2) Κόρη του πάστορα Horst Kasner και της καθηγήτριας αγγλικής και λατινικής γλώσσας Herlind Jentzsch, η μικρή Άνγκελα πέρασε τα παιδικά της χρόνια στην ύπαιθρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της (Ανατολικής) Γερμανίας.

3) Μεγάλωσε σε μια μικρή αγροτική πόλη, το Templin, 50 μίλια βόρεια του Βερολίνου, στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

4) Είναι η μεγαλύτερη από τα τρία παιδιά του Horst και της Herlind Kasner. Έχει ένα αδελφό, τον Μάρκο και μία αδελφή, την Irene.

5) Η δυνατότητα της οικογένειας να μετακινείται ελεύθερα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας στα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού, καθώς και το γεγονός ότι διέθετε δύο αυτοκίνητα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πατέρας πρέπει να είχε καλές σχέσεις με το κομμουνιστικό καθεστώς, καθώς τέτοια ελευθερία και μηνιαίες απολαβές θα ήταν αδιανόητα για έναν χριστιανό πάστορα στα χρόνια του Παραπετάσματος.

n

6) Όπως και τα περισσότερα παιδιά της Ανατολικής Γερμανίας, υπήρξε κι αυτή μέλος της σοσιαλιστικής νεολαίας Free German Youth (FDJ), επιλογή που ακολούθησε και κατά τα φοιτητικά της χρόνια στο τοπικό παράρτημα της FDJ. Η παθιασμένη δράση της την εκτόξευσε στα υψηλότερα κλιμάκια της τοπικής οργάνωσης, φτάνοντας μάλιστα να γίνει Υπεύθυνη Προπαγάνδας της ένωσης.

n

7) Η θητεία πάντως στα έδρανα του Μαρξισμού-Λενινισμού αποδείχτηκε απλώς ικανοποιητική για τη Μέρκελ, η οποία στα σχετικά μαθήματα κατήχησης βαθμολογούνταν μόνο με «Καλώς». Στα άλλα μαθήματα ωστόσο, τα πανεπιστημιακά, η Μέρκελ αρίστευε και μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα ανοιγόταν πλέον μπροστά της.

8) Μετά την αποφοίτηση της από το σχολείο του Templin, η Μέρκελ γράφτηκε το 73 στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη σχολή της Φυσικής απ όπου αποφοίτησε το 1978.

9) Στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, συνέχισε την πανεπιστημιακή της μόρφωση με διδακτορικό στην κβαντική χημεία, ενώ εργάστηκε και για μικρό χρονικό διάστημα σε ερευνητικό επίπεδο.

n

10) Ήταν ωστόσο τα ιστορικά γεγονότα του 1989 και η πτώση του Τείχους του Βερολίνου που ώθησαν την ερευνήτρια Μέρκελ να ασχοληθεί πιο ενεργά με την πολιτική, λαμβάνοντας μέρος στο νεοσύστατο δημοκρατικό κόμμα του Ανατολικού Βερολίνου και τις επερχόμενες εκλογές, τη μόνη ελεύθερη εκλογική αναμέτρηση της Ανατολικής Γερμανίας πριν από την επανένωση των δύο χωρών.

11) Η πρώτη της «πολιτική» μνήμη είναι η οικοδόμηση του Τείχους του Βερολίνου τον Αύγουστο του 1961. Η δεύτερη, η δολοφονία του αμερικανού προέδρου John F. Kennedy.

n

12) Μετά την ένωση του 1990, η Μέρκελ εκλέχτηκε στην ενιαία πλέον γερμανική Βουλή και έκτοτε αποτελεί μόνιμο μέλος της Bundestag.

13) Στα φοιτητικά της χρόνια δούλεψε σαν σερβιτόρα σε ντισκοτέκ.

14) Και όμως υπάρχουν άνδρες που αγάπησαν την Angela Merkel!

15) Για το αντίστροφο δεν είμαστε σίγουροι

n

16) Το 1977 παντρεύεται τον ψυχίατρο Ulrich Merkel αλλά ο γάμος κατέληξε σε διαζύγιο πέντε χρόνια αργότερα.

17) Διατήρησε το επίθετο του πρώτου της συζύγου

n

18) Το 1998 ξαναπαντρεύεται τον Joachim Sauer με τον οποίο ζει μέχρι σήμερα.

19) Ο Ιωακείμ Σάουερ είναι καθηγητής Φυσικής και Θεωρητικής Χημείας και οι δύο τους πήραν διαζύγιο για να είναι μαζί.

20) Ο Σάουερ γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1949 στο Σέφτενμπεργκ της τότε Ανατολικής Γερμανίας

21) Το 1967 έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου και το 1977 μεταπήδησε ως Καθηγητής Φυσικής και Χημείας στην Ακαδημία Επιστημών. Το 1993 μετά την ενοποίηση της Γερμανίας επέστρεψε στο Humblodt.

22) Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καθηγητές στην πανεπιστημιακή κοινόητα.

n

23) Η Άνγκελα Μέρκελ ερωτεύτηκε τον καθηγητή της Σάουερ, όταν ήταν 27 ετών φοιτήτρια στην Ακαδημία Επιστημών του Βερολίνου.

n

24) Το 1985 ο παντρεμένος καθηγητής και πατέρας δύο αγοριών , του Ντάνιελ και Άντριαν, πήρε διαζύγιο για να ζήσει μαζί της.

25) Η Μέρκελ έχει καταπληκτική σχέση με τους δύο γιους του.

26) Δεν απέκτησε δικά της παιδιά

27) Παντρεύτηκαν το 1998 λίγες εβδομάδες μετά την πτώση του Τείχους.

28) Στις συνεντεύξεις του αποφεύγει να απαντά στις ερωτήσεις για την προσωπική ζωή του.

29) Το ζευγάρι μένει σε ένα άνετο διαμέρισμα του Βερολίνου με θέα το Μουσείο της Περγάμου.

30) Οι κοινές εμφανίσεις τους σπανίζουν.

n

n

n

31) Και οι δυο τους λατρεύουν τις αποδράσεις στη φύση, στα χιόνια και στις λίμνες.

n

32) Η Μέρκελ θεωρεί τον εαυτό της καλή μαγείρισσα. Οι σπεσιαλιτέ της είναι οι σούπες, τα σνίτσελ, τα θαλασσινά και βέβαια τα γλυκά.

33) Η συγγραφέας Γκέρτρουντ Χέλερ, στέλεχος των γερμανικών κυβερνήσεων, πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Ιστορίας της Τέχνης και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Πάντερμπορν της αφιέρωσε ένα βιβλίο στο οποίο μεταξύ άλλων την στολίζει με τίτλους όπως: «λύκαινα», «μανιακή με την εξουσία», «εγωπαθή» κ.α.

n

34) «Η Νονά» είναι ο τίτλος του βιβλίου της Χέλερ και αποδίδει στην Γερμανίδα καγκελάριο «πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα δαιμονικό «παιχνίδι» με μυστικό σύνθημα «Αγοράζουμε Ευρώπη», εκτιμώντας πως η Μέρκελ «ασκεί τα καθήκοντά της, όπως σε ένα κατάστημα γενικού εμπορίου: προϊόντα που δεν πωλούνται, αποσύρονται από την κυκλοφορία. Προϊόντα ανταγωνιστικά, τα οποία πωλούνται ευκολότερα, αντιγράφονται».

n

35)Αντίθετα ο καγκελάριος Χέλμουτ Κολ συνήθιζε να αποκαλεί την Μέρκελ «το κοριτσάκι μου».

n

36) Θεωρείται ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου (σύμφωνα με τη Λίστα του «Forbes») και παραμένει η πιο δυνατή γυναίκα του πλανήτη

37) Όταν τη ρώτησαν σε μια συνέντευξη πώς θα περνούσε τρεις μέρες αν μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε, απάντησε ότι θα τακτοποιούσε επιτέλους το διαμέρισμά της, βάζοντας τη συλλογή των βιβλίων της σε αλφαβητική σειρά...

n

38)Έπειτα από μια δύσκολη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες που κράτησε μέχρι τη νύχτα, εντοπίστηκε στο σούπερμάρκετ της γειτονιάς της να αγοράζει πράσα, ένα μπουκάλι κρασί και ελαιόλαδο ντυμένη με τα ίδια ρούχα με τα οποία την είχαν δει να διαπραγματεύεται μια μεγάλη συμφωνία για το μέλλον της ευρωζώνης λίγες ώρες νωρίτερα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Μαΐου 2024
Τα νούμερα της εβδομάδας | 9 - 15 Μαΐου 2024

126 πόντους έλαβε η Μαρίνα Σάττι στη Eurovision. Η πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή της ήταν η αντίδρασή της στη συνέντευξη Τύπου. Κάποιοι θεώρησαν ότι έκανε απόπειρα πολιτικής δήλωσης με τα χασμουρητά της.

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.