- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
10 αλήθειες και 3 μύθοι για την έξοδο στις αγορές
Η Ελλάδα επανήλθε στις αγορές κι αυτό αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, με θετικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις .
Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ελληνικό πενταετές ομόλογο στην πρώτη μακροπρόθεσμη έκδοση ομολόγου μετά από τη διάσωση το 2010, με την απόδοση να φθάνει το 4,95% και η απορρόφηση των προσφορών έφτασε τα 3 δισ. ευρώ (περί τις 7 φορές υπερκάλυψη).
Με την επιτυχία της έκδοσης ανατρέπονται τρείς μύθοι:
-Ο πρώτος μύθος που ανατράπηκε είναι ότι «τα επιτόκια του μνημονίου είναι τοκογλυφικά»
-Ο δεύτερος μύθος που ανατράπηκε είναι ότι «η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της, εκτός Ευρώπης»
-Ο τρίτος μύθος που ανατράπηκε είναι ότι «δεν υπάρχει βελτίωση του οικονομικού κλίματος και θετικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία»
Εκτιμώ ότι οι παραπάνω ανατροπές αλλάζουν άρδην το πολιτικό σκηνικό και ήδη προκαλούν μεταβολές στις υφιστάμενες τάσεις του εκλογικού σώματος σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές κι ενισχύουν τη φιλοευρωπαϊκή τάση.
Θα έλεγα επίσης ότι με την επιτυχία της έκδοσης του 5ετους ομολόγου αναδεικνύονται και 10 αλήθειες:
1. Η Ελλάδα δεν δανείζεται για κάνει παροχές γιατί δεν μπορεί να το κάνει. Δανείζεται και για να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν το επόμενο διάστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν οι δεσμεύσεις για τήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι οποιεσδήποτε παροχές ή μειώσεις φόρων είτε θα έρθουν από την ανάπτυξη είτε από την ορθολογική διαχείριση του δημοσίου τομέα.
2. Από την έξοδο στις αγορές, υπάρχει ένα ετήσιο όφελος 200-300 εκατ. λόγω της συνολικής πτώσης του κόστους εξυπηρέτησης κυρίως του βραχυχρόνιου χρέους. Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο των 3μηνων έντοκων μειώθηκε στο 3,01% στην τελευταία δημοπρασία ενώ είχε ανέλθει στο 4,80% τον Απρίλιο του 2011.
3. Το ότι εμφανίστηκαν πάνω από 20 δις ξένα κεφάλαια για να επενδύσουν στη συγκεκριμένη σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αναμονή και περιμένουν να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία αρκετά παραπάνω ξένα κεφάλαια από αυτό το ποσό.
4. Η έκδοση του 5ετούς ομόλογου έρχεται λίγο μετά από την αύξηση κεφαλαίου των δύο συστημικών τραπεζών Alpha & Πειραιώς, οι οποίες άντλησαν περί τα 3 δις ευρώ.
Άρα, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται για επενδύσεις σε ομόλογα δημοσίου, αλλά και στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.
5. Όπως είχα αναφέρει στο προηγούμενο άρθρο μου, το μειωμένο επιτόκιο του 4,95% θα επιφέρει γενικότερες μειώσεις στο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, με θετικές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση.
6. Το γεγονός ότι κυβέρνηση και τρόικα είχαν απαγορεύσει τη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων δείχνει ότι τα χρήματα αποτελούν επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, άρα με την έκδοση θα έχουμε αύξηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
7. Η έκδοση δεν επηρεάστηκε από την πρόσφατη αναβολή της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's. Το πρόβλημα μάλλον το έχει η Moody’s, η οποία εκ των πραγμάτων δείχνει ότι δεν προηγείται της αγοράς
8. Με την έξοδο στις αγορές και το δανεισμό από ξένα κεφάλαια, μειώνεται η ανάγκη χρήσης εντόκων γραμματίων που αφορούσαν εσωτερικό δανεισμό. Με αυτό τον τρόπο, απελευθερώνεται επί πλέον ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
9. Μπορεί το οικονομικό τμήμα της εξόδου στις αγορές να είναι σημαντικό αλλά αυτό που έχει θεμελιώδη σημασία είναι ότι η Ελλάδα πέτυχε την επάνοδό της μέσα σε 2 χρόνια, στο διεθνές club των χωρών όπου μπορεί κάποιος να επενδύσει με αξιοπιστία. Αυτό θα έχει άμεση θετική επίπτωση στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, στην αύξηση της απασχόλησης και στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
10. Η επιτυχής επαναφορά στις αγορές αποτελεί μία εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία, και αξίζουν συγχαρητήρια στους ανθρώπους του ΥπΟικ και προσωπικά στον κο Στουρνάρα.
Έχουμε δρόμο ακόμα αλλά το GRecovery είναι εδώ ...
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή κριτική του άλλοτε στενού του συνεργάτη
Μετά τις αναφορές του πρώην επικεφαλής της ΑΔΑΕ για τη δημοσιογραφία
Έφερε ως παράδειγμα τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2023 στον Δήμο Αθηναίων
Να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι περιουσίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας
Παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΑΔΑΕ κατά του δημοσιεύματος - Απάντηση του εκδότη σε υψηλούς τόνους
Το ακραίο τοξικό κλίμα που επικρατεί στον δημόσιο λόγο, αποτελεί βασικό παράγοντα της απογοήτευσης και της αποστροφής του εκλογικού σώματος από την κάλπη
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Τα μέτρα για ακρίβεια, ενέργεια και μεταρρυθμίσεις
Ξεκινά η διαδικασία - Σχέδιο για σύγχρονο κόμβο logistics, ναυπηγικής και ενέργειας
Εντός Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα των 500 εκατ. ευρώ - Κάλυψη δαπανών έως 95%
Πολιτική αντιπαράθεση μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Η ανάρτηση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύγκρουση που ξέσπασε μετά το πρωτοσέλιδο του Documento
Συνάντηση με την Ειρήνη Πική στο Προεδρικό - Στο επίκεντρο η Έκθεση της Επιτροπής Σοφών
Ο επικεφαλής της Metron Analysis σχολιάζει τη διαμάχη - Προειδοποιεί για ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό
«Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής
«Ο Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός θα αποτελέσει την πιο σημαντική παρακαταθήκη του στην πατρίδα»
Η ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Στο νοσοκομείο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες δίνοντας μάχη με τον καρκίνο
Στο συνέδριο Powergame – Economist ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών
«Με μαθηματικούς τύπους, έβγαλαν ό,τι ποσοστά ήθελαν», λέει η πρώην αντιπρόεδρος του Οργανισμού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.