Για μια πολιτική ένωση της Ευρωζώνης
Η ελληνική πρωτοβουλία και οι 18 πρώτες υπογραφές
Ένα Μανιφέστο για μια πολιτική ένωση της Ευρωζώνης (“Manifeste pour une union politique de l'euro”) δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde στις 16 Φεβρουαρίου 2014. Το κείμενο υπέγραφαν 15 φιλόσοφοι, πολιτειολόγοι, νομικοί, οικονομολόγοι, ιστορικοί, συγγραφείς και άλλοι διανοούμενοι. (Ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκε ανάλογο κείμενο από τον «Όμιλο Άιφελ», με τίτλο “Pour une Communauté politique de l’euro”).
Και οι δύο ομάδες αναφέρονταν σε παρόμοιο κείμενο (“Aufbruch in die Euro-Union” / “Προς μια Ένωση του Ευρώ”) που υπέγραψαν οι 11 συνάδελφοί τους του «Ομίλου Γκλίνικερ» στη Γερμανία, (δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Zeit στις 17 Οκτωβρίου 2013) και με το οποίο οι υπογράφοντες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κρίση χρέους που διαιωνίζεται, απειλώντας την Ευρώπη και τον κόσμο. Από τότε έως σήμερα έχουν προσυπογράψει τα κείμενα αυτά μερικές χιλιάδες Γάλλοι και Γερμανοί διανοούμενοι, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.
Δίνουμε στη δημοσιότητα μεταφρασμένα στα ελληνικά, τα μανιφέστα των Γερμανών και των Γάλλων διανοουμένων αναρτώντας τα στο διαδίκτυο, ώστε να είναι εύκολη η διάδοσή τους και η συλλογή υπογραφών και στη χώρα μας.
Στα σχετικά σύντομα και περιεκτικά κείμενά τους, οι υπογράφοντες προτείνουν συγκεκριμένα βήματα για να προχωρήσει επειγόντως η Ευρώπη στην πραγμάτωση μιας πολιτικής και οικονομικής ένωσης των χωρών της Ευρωζώνης. Η ένωση αυτών των 18 κρατών, προϋπόθεση και δυνάμει πυρήνας της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και ο μόνος τρόπος ώστε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη οριστικά την παγκόσμια κρίση εμπιστοσύνης και τη βαθιά ύφεση που την απειλούν. Οι συντάκτες των κειμένων δηλώνουν ότι ήδη μελετούν διαδικασίες και συγκεκριμένα μέτρα που θα απαιτηθούν για την οικονομική και πολιτική ένωση της Ευρωζώνης.
Ως Έλληνες και Ευρωπαίοι πολίτες, όσοι υπογράφουμε σήμερα το κείμενο αυτό στηρίζουμε την πρωτοβουλία των Γερμανών και των Γάλλων συναδέλφων μας και καλούμε συμπολίτες από τις άλλες χώρες της Ευρώπης να τη στηρίξουν και εκείνοι.
Η πολιτική ένωση της Ευρωζώνης μπορεί να θεσπίσει αποτελεσματικούς κανόνες κοινής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής και να επιβάλει σε όλους τον σεβασμό τους. Οι δημοσιονομικοί κανόνες θα θωρακίσουν το κοινό νόμισμα, θα ελέγξουν το τραπεζικό σύστημα, θα προστατεύσουν το χρήμα των φορολογουμένων και θα εξασφαλίσουν την ορθολογική του διαχείριση από όλους. Και η κοινή οικονομική πολιτική θα προωθήσει διευρωπαϊκές επενδύσεις, ταχύτερη ανάπτυξη των φτωχών περιοχών της Ευρώπης και ορθολογική ανακατανομή του εισοδήματος, τοπική και διευρωπαϊκή.
Με την εμπειρία της κρίσης που βιώνουμε σήμερα, δηλώνουμε ότι, όσοι από εμάς έχουν σχετικές γνώσεις και επαγγελματική εμπειρία, θα συνεισφέρουμε με τη σειρά μας από την ελληνική πλευρά τις προτάσεις εκείνες που θα κρίνουμε χρήσιμες στην κοινή προσπάθεια. Μια ομάδα εργασίας θα αναλάβει τον συντονισμό αυτού του έργου. Καλούμε τους έλληνες επιστήμονες, να στηρίξουν την προσπάθειά μας, όχι μόνο προσυπογράφοντας αυτό το κείμενο, αλλά –κυρίως– συμμετέχοντας ενεργά στη μελέτη των ελληνικών προτάσεων για την πολιτική ένωση των χωρών της Ευρωζώνης.
Πιστεύουμε ότι η πολιτική ένωση πρώτα της Ευρωζώνης και στη συνέχεια της Ευρώπης είναι η μόνη ελπίδα που έχει σήμερα η Ευρώπη να δώσει μια νέα πνοή στην ιδέα της Δημοκρατίας και να διατηρήσει την ειρήνη και την ευημερία που με τόσες δοκιμασίες έχει κατακτήσει.
ΠΡΩΤΕΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Σπύρος Αμούργης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου της Πολιτείας της Καλιφόρνιας, Πρόεδρος της ΑΔΙΠ (2006-2012), Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΑΣΚΤ από το 2012.
Περικλής Σ. Βαλλιάνος. Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Μανώλης Βασιλάκης, Διευθυντής της Athens Review of Books.
Άγγελος Δεληβοριάς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη.
Γιώργος Β. Δερτιλής, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Directeur d'études, École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris.
Νικηφόρος Διαμαντούρος, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (2003-2013).
Σταύρος Ζουμπουλάκης, Συγγραφέας.
Σταύρος Θωμαδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ηλίας Κατσούλης, Καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας.
Γιάννης Μ. Ιωαννίδης. Καθηγητής Οικονομικών στην τιμητική έδρα “Max and Herta Neubauer” του Πανεπιστημίου Tufts.
Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΝΕ/ΕΙΕ).
Θεόδωρος Κουλουμπής, Ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Βασίλης Θ. Ράπανος, Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.
Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Βασίλειος Σκουρής, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παύλος Σούρλας, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων.
Καλλιόπη Σπανού, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνήγορος του Πολίτη.
Μιχάλης Σταθόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του πρωθυπουργού από την Κρήτη
Προς «πάγωμα» μέχρι νεωτέρας οι αποφάσεις ασύλου για Σύρους
Τα στοιχεία των παραβατών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ για δύο χρόνια
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.