Πολιτικη & Οικονομια

Γεραπετρίτης: Η ταμειακή ρευστότητα θα υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ

Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνική εκπομπή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γεραπετρίτης
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα 15 δισ. ευρώ θα υπερβαίνει η ταμειακή ρευστότητα σε αγορά και τράπεζες σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Για την ταμειακή ρευστότητα στην αγορά και τις τράπεζες αλλά και για την πορεία της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε ραδιοφωνική εκπομπή. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως «θα υπάρχει ταμειακή ρευστότητα στην αγορά από τις τράπεζες, που πιθανότατα θα ανέρχεται και πάνω από 15 δισ. ευρώ», ενώ ανακοίνωσε ότι στις 15 Μαΐου θα ανακοινωθεί το πλήρες κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό. Ερωτηθείς δε, για τις κυβερνητικές προθέσεις για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, παρέπεμψε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο προς το τέλος Μαΐου.

Εισαγωγικά ο υπουργός Επικρατείας μίλησε για το «πιο μεγάλο κεφάλαιο» της τρέχουσας περιόδου, που ήταν η συστράτευση του κόσμου, η πειθώ στα επιχειρήματα, προσθέτοντας ότι είναι τεράστιας σημασίας το να υπάρχει οργανωτική δομή. «Είχαμε φροντίσει εγκαίρως -και πολλές φορές είχαμε δεχθεί τη χλεύη από άλλους- να έχουμε δημιουργήσει πολύ ισχυρή κεντρική δομή συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, η οποία έχει εφαρμογή κατ' εξοχήν σε περιόδους κρίσης. Γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρεωτικό να λαμβάνονται οι αποφάσεις από πάνω προς τα κάτω διότι απαιτούν συνέργειες όλων των υπουργών», εξήγησε εξειδικεύοντας εν προκειμένω, τις 45 ημέρες της υγειονομικής κρίσης έχει εκδοθεί τεράστιος αριθμός από υπουργικές αποφάσεις -300 κοινές υπουργικές αποφάσεις μόνο για τον κορονοϊό.

Στο σημείο αυτό, ο Γ. Γεραπετρίτης επικαλέστηκε το «αντιπαράδειγμα» του Βελγίου, το οποίο «κατ' αναλογίαν πληθυσμού βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις πανευρωπαϊκά». Είπε λοιπόν ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο, από όταν είχε εκλογές, δεν υπήρξε κυβέρνηση διότι εκεί επικρατεί απλή αναλογική -«να τα λέμε κι αυτά», ανέφερε επί λέξει- η οποία «οδήγησε σε ακυβερνησία το Βέλγιο». Τελικώς συγκροτήθηκε κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να διαχειριστεί την κρίση «πολύ καθυστερημένα» τόνισε, με την επιπλέον παρατήρηση ότι στο Βέλγιο δεν λαμβάνονται αποφάσεις κεντρικά, λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης.

Στη συνέχεια και στο ερώτημα γιατί δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε απομονωμένα μέρη, π.χ. νησιά, που δεν έχουν κρούσματα, αφού επεσήμανε ότι παραμένει «πολύ αυστηρή ματιά» σε περιοχές όπως η Καστοριά ή η Ξάνθη, είπε: «Σε περιοχές χωρίς κρούσματα θα μπορούσαμε να είχαμε μεγαλύτερη χαλάρωση, αλλά από Δευτέρα μπορεί να υπάρξει μια πρόσμειξη πληθυσμού κατ' αποτέλεσμα λόγω της μετακίνησης καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης». Ενώ χαρακτήρισε το παιδαγωγικό υπόδειγμα περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων σε ορισμένες περιοχές «πολύ αρνητικό».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ