Πολιτικη & Οικονομια

Η ενημέρωση από τον Στέλιο Πέτσα

Όλα τα νέα κυβερνητικά μέτρα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέλιος Πέτσας
Στέλιος Πέτσας / © EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες για τα μέτρα κυβέρνησης για τον κορωνοϊό.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Υπενθυμίζεται ότι η ενημέρωση εξακολουθεί να γίνεται εξ αποστάσεως στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

Βασικά σημεία ενημέρωσης Πέτσα
 

  • Επεκτείνεται η χορήγηση των 800.00 ευρώ σε 160.000 νέους δικαιούχους
  • Πρωτοφανής η ανταπόκριση των πολιτών στα περιοριστικά μέτρα για το Πάσχα. «Μένοντας στον ίδιο δρόμο σύντομα θα μεταβούμε σε μια νέα εποχή».
  • Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα αλλά δεν έχει φτάσει στην τελική του μορφή. Η μετάβαση θα είναι σταδιακή, μακρόσυρτη.
  • Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης ξεκινάει από τη Δικαιοσύνη. Από τις 27 Απριλίου ανοίγουν τα υποθηκοφυλακεία και τα πρωτοδικεία για προσημειώσεις.

 Αναφορικά με το Σύστημα Υγείας ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι συνεχίζονται οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η δημιουργία νέων Μ.Ε.Θ. και η προμήθεια πρόσθετου υγειονομικού υλικού. «Έχουμε, ήδη, αυξήσει τις Μ.Ε.Θ. από τις 565 στις 1.004, δηλαδή αύξηση κατά 78% και συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Παράλληλα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.131 προσλήψεις, εκ των οποίων 384 ιατρικό προσωπικό και 2.747 νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Οι εγκρίσεις για νέες προσλήψεις φτάνουν τις 4.824, δηλαδή περίπου 2,5 φορές πάνω από τις αρχικά εγκριθείσες 2.000 προσλήψεις».

Για εργασιακά και ανέργους

Αναφορικά με τη στήριξη των ανέργων, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι δίνεται άμεση προτεραιότητα τόσο στην ενίσχυση των ανέργων, όσο και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Υπενθυμίζεται ότι:

- Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις στη διάρκεια της κρίσης.

- Τέθηκε ως προϋπόθεση για την ενίσχυση επιχειρήσεων η διατήρηση τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου των θέσεων εργασίας που είχαν κατά το ξέσπασμα της κρίσης.

- Δόθηκε δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας που έληγαν τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ το ίδιο θα γίνει και για αυτά που λήγουν τον Απρίλιο.

Πρόσθεσε ότι τον Μάιο θα ξεκινήσουν προσλήψεις για 45.000 θέσεις εργασίας μέσω δύο προγραμμάτων.

- Το πρώτο είναι ένα κοινωφελές Πρόγραμμα 36.500 θέσεων για ανέργους διάρκειας 8 μηνών σε Δήμους και Περιφέρειες, με 100% επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους. Και το δεύτερο πρόγραμμα αφορά 8.500 θέσεις για μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών διάρκειας 12+12 μηνών σε Δήμους, Περιφέρειες και ΝΠΔΔ, με 75% επιδότηση μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έως τα 750 ευρώ μηνιαίως.

Πρόσθεσε επίσης πως:

- Με απόφαση του Πρωθυπουργού καταβάλλεται -μέχρι τις 3 Μαΐου - έκτακτη ενίσχυση 400 ευρώ σε 168.000 μακροχρόνια ανέργους.

Παράλληλα μπαίνουν σε εφαρμογή ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.

Ο ΟΑΕΔ προχωρά σε συνεργασία με την Google για την εφαρμογή προγράμματος που στόχο έχει την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και σε πρώτη φάση αφορά τη δωρεάν εξ αποστάσεως κατάρτιση 3.000 ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ.

Ο ΟΑΕΔ προωθεί άμεσα άλλα 8 πρόγραμμα απασχόλησης και επιχειρηματικότητα που συνολικά θα καλύψουν 31.600 θέσεις εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, για πτυχιούχους για, κατάρτιση σε επαγγελματικές ειδικότητες υψηλής ζήτησης, για νεανική επιχειρηματικότητα και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας.

Παράλληλα, όπως είπε, τροποποιούνται υφιστάμενα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 24.550 αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων νέων και μακροχρόνια ανέργων.

Μετεγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Αναφορικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό ο κ. Πέτσας τόνισε στη συνέχεια ότι «εδώ και πολλούς μήνες η Κυβέρνηση αγωνίζεται για τη μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων σε ευρωπαϊκές χώρες. Η αρχή έγινε τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς αναχώρησαν από την Ελλάδα 12 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες από τα νησιά μας για το Λουξεμβούργο και άλλοι 50 για την Γερμανία. Εκτιμούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες πολλά περισσότερα παιδιά θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους, ή θα βρουν μία νέα οικογένεια σε ευρωπαϊκές χώρες».

Σημειώνεται ότι έχει ήδη καταρτιστεί και μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή σχέδιο για σταδιακή μετακίνηση 2.380 ευάλωτων ατόμων αιτούντων άσυλο από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών Λέσβου, Χίου, Κω, Σάμου και Λέρου, σε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα».

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό
Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ