Πολιτικη & Οικονομια

Η Δούρου στο «Αγιορείτικο Βήμα»

Με διάλογο και όχι με μονομερή ενέργεια ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
63790-128295.jpg

Η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο «Αγιορείτικο Βήμα» και δέχθηκε ερωτήσεις για μια σειρά θεμάτων που αφορούν το Άγιο Όρος, τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις δικές της με την Εκκλησία. Η κ. Δούρου χαρακτήρισε το Άγιο Όρος «χώρο της απόλυτης γαλήνης» και τόνισε πως είναι «αναντικατάστατη η προσφορά του ανά τους αιώνες». Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία. Είπε χαρακτηριστικά «εμείς δεν θα υποσχεθούμε την άμεση επίλυσή των προβλημάτων του Αγίου Όρους, όπως έπραξε πρόσφατα από το Ιερό αυτό χώρο, ο κ. Σαμαράς». Η Ρένα Δούρου υποστήριξε ότι υπάρχουν προοπτικές στήριξης του Αγίου Όρους από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο θέμα του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους η κ. Δούρου είπε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία δεν πρόκειται να προβεί σε καμία μονομερή ενέργεια που θα αλλάζει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας αλλά ό,τι γίνει θα γίνει μόνο με διάλογο. Τέλος σημείωσε ότι οι κοινωνικές δράσεις της εκκλησίας συγκλίνουν με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ.

Απόσπασμα της συνέντευξης

Μία εικόνα εγκατάλειψης αντικρύζει κανείς στο Άγιο Όρος. Η πολιτεία αδιαφορεί. Δεν υπάρχουν δρόμοι, είναι αγροτικοί και είναι της δεκαετίας του ’50. Επίσης, η Πολιτεία έχει αρνηθεί επανειλημμένως να εγκρίνει προγράμματα του κειμηλιακού πλούτου 100 χρόνων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στους επιστήμονες και στις γυναίκες ποο δεν έχουν πρόσβαση στο Όρος. Εσείς τι θα κάνετε;

Καταρχάς δεν θα υποσχεθούμε την άμεση επίλυσή τους, όπως έπραξε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, ο κύριος Σαμαράς. Όχι γιατί δεν θεωρούμε αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό των υποδομών αλλά από σεβασμό στην αθωνική πολιτεία. Γνωρίζουμε, άλλωστε, ως πολίτες τη γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού και τους βραδύτατους ρυθμούς με τους οποίους κινείται. Θεωρούμε πως ό,τι έχει να κάνει με το Άγιο Όρος πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα, το σεβασμό στους θεσμούς που το διέπουν, με πρωταρχικό στόχο τη διευκόλυνση του έργου του.

Για παράδειγμα στους δρόμους που αναφέρεστε, να δούμε ενδελεχώς ποιες αρχιτεκτονικές ή άλλες μελέτες υποδεικνύουν την ελάχιστη αλλοίωση του μοναδικού στην χώρα μας οικοσυστήματος συνδυάζοντας παράλληλα την επίτευξη των απαραίτητων λειτουργιών. Την επίτευξη αυτού του σκοπού εξυπηρετούν αρχιτεκτονικά σχέδια που σέβονται προτάσεις προερχόμενες από την Ιερά Επιστασία. Μία σκέψη προς την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων, μέσα σε ένα ρεαλιστικό και όχι ψηφοθηρικό πλαίσιο, είναι η πλήρης εκμετάλλευση ευρωπαϊκών προγραμμάτων σχετικά με τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την παγκόσμια προβολή της αλλά και την βελτίωση των υποδομών που υπολείπονται, όπως εύστοχα περιγράφετε.

Τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας τι θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει προς τη βελτίωσή τους;

Βιώνουμε δύσκολους και πρωτόγνωρους καιρούς. Καιρούς που δεν προσφέρονται ούτε για μεγάλα λόγια ούτε για «παίγνια» κάθε είδους. Καιρούς που απαιτούν, σχεδόν επιβάλλουν, λόγια αλήθειας και ειλικρίνειας. Δεν χωρούν πλέον δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Ειδικά στη σημερινή συγκυρία που διεθνώς χαρακτηρίζεται από μη προβλεψιμότητα και αστάθεια, ενώ στο εσωτερικό γνωρίζουμε όλοι τις διαστάσεις της ανθρωπιστικής καταστροφής. Με πλήρη συναίσθηση της βαρύτητας των δύο παραγόντων, τονίζω ότι στο θέμα σχέσεων κράτους-εκκλησίας, δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία μονομερή ενέργεια αλλά με διάλογο να επιδιώξουμε τη συνεννόηση προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.