- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών
Τι εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
Τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών στο τέλος Φεβρουαρίου.
Κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να αυξήσουν τις συναλλαγές τους με κάρτες εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Μάλιστα, σύντομα το υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται να ξεκινήσει μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για την προβολή του οφέλους που έχουν οι πολίτες και το κράτος απο τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις συναλλαγές τους. Ήδη, προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός για την ανάληψη της διαφημιστικής καμπάνιας.
Τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς και δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Φεβρουαρίου. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, εξάλλου, εξωδικαστικός μηχανισμός για την επίλυση των φορολογικών διαφορών. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να υπάρξει ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα Δικαστήρια οι οποίες, σήμερα, υπερβαίνουν τις 10.000. Το νέο σύστημα προδικαστικής επίλυσης των διαφορών αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ειδικές επιτροπές θα εξετάζουν τις υποθέσεις και θα παρέχουν κίνητρο προς τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους πολίτες να κλείσουν την υπόθεσή τους, χωρίς να περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες των Δικαστηρίων.
Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα αποφέρει επιπλέον έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας τις εφεδρείες εσόδων, τις οποίες, ούτως ή άλλως, διαθέτει ο φετινός προϋπολογισμός. Ενδεικτικό είναι, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ότι το μέρισμα του δημοσίου από τα κέρδη της Τραπέζης της Ελλάδος θα είναι φέτος 100 εκατ. ευρώ υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι. Επίσης, σε επιπλέον 279 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι κρατικές επιδοτήσεις που κρίθηκαν νόμιμες από την ΕΕ και θα επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία εκτελεσης των στόχων του φετινού προϋπολογισμού και για τη δημιουργία επαρκούς δημοσιονομικού χώρου που θα στηρίξει τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το επόμενο διάστημα.
Μεταξύ των ελαφρύνσεων αυτών η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον οι θεσμοί εγκρίνουν την αλλαγή χρήσης των ANFAs για αναπτυξιακούς σκοπούς, αυτά να αξιοποιηθούν προκειμένου να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις που θα κάνουν επενδύσεις. Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ουσιαστικά σημαίνει παροχή ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων με μηδενικό επιτόκιο σε μία περίοδο που υπάρχει έλλειψη δανείων απο τις τράπεζες.
Παράλληλα, σημαντική θα ανάσα στον προϋπολογισμό θα υπάρξει και στην περίπτωση που οι θεσμοί δώσουν την έγκριση τους για την εξαίρεση από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα των δαπανών του Δημοσίου για το προσφυγικό. Ήδη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προσμετρούν μία προς μία τις δαπάνες αυτές οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πιέζουν για περισσότερα ευρωομόλογα
Σφραγίζοντας έτσι ένα πυκνό διήμερο διπλωματικών επαφών
Υπογράμμισε ιδιαίτερα δε την ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων και συνεργασιών
Kατά την ομιλία του Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ στο ΚΠΙΣΝ
«Μην αναρωτιέστε τι θα κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό σας» είπε με έμφαση ο Γάλλος πρόεδρος
«Όχι» του δημάρχου Αθηναίων στον υπερτουρισμό - Προτείνει αυστηρούς περιορισμούς
Oι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία αμυντικής συνδρομής απέναντι στις παγκόσμιες προκλήσεις
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα στοιχεία στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η πρόεδρος του Δικτύου ανέλυσε τις ευρωπαϊκές προκλήσεις
Μητσοτάκης και Μακρόν επικύρωσαν τη διεύρυνση της συνεργασίας σε άμυνα, ενέργεια και παιδεία
Παρέμβαση με αιχμές για μεταρρυθμίσεις, θεσμούς και προκλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν δηλώσεις για τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τη στρατηγική συνεργασία
Άριστη κρίνεται η μετεγχειρητική κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών
Μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα Κίμων, οι δύο ηγέτες επικυρώνουν τη νέα αμυντική συμφωνία
Στο κατάστρωμα της νέας ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού οι δύο ηγέτες πριν τις υπογραφές στο Μαξίμου
Στον Πειραιά οι δύο ηγέτες για την επιθεώρηση του νέου αποκτήματος του Πολεμικού Ναυτικού
Οι συζητήσεις και τα πρόσωπα
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η μικρότερη κόρη του, Δάφνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.