Πολιτικη & Οικονομια

Τι αξίζει να κρατήσετε από την εβδομάδα που πέρασε

Οι καλύτερες αναλύσεις που γράφτηκαν με αφορμή τα γεγονότα που απασχόλησαν περισσότερο την κοινή γνώμη

317185_10150285824484786_563167100_n.jpg
Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2021_12.jpg
Beetroot: Οι άνθρωποι πίσω από το σήμα «Ελλάδα 2021»

Η Μάχη του Λογότυπου, Μετρώντας τα κρούσματα του κορονοϊού, Πολιτική κρίση με σοβαρές συνέπειες στη Γερμανία

Το πιάνουμε λίγο διαφορετικά αυτή την εβδομάδα και επιλέγουμε τις καλύτερες αναλύσεις που γράφτηκαν με αφορμή τα γεγονότα που απασχόλησαν περισσότερο την κοινή γνώμη.

Η Μάχη του Λογότυπου

Έχουμε λόγους να πιστεύουμε πως ό,τι και να παρουσίαζε η Επιτροπή του «Ελλάδα 2021» ως λογότυπο, θα το υποδεχόμασταν με την ίδια καχυποψία και θα τύχαινε της ίδιας υποδοχής. Όταν ο Πρωθυπουργός ανέθεσε το έργο της διοργάνωσης των επετειακών εκδηλώσεων στην κ. Γιάννα Αγγελοπούλου ήξερε σίγουρα ότι μαζί με την εμπειρία της στη διοργάνωση σύνθετων και απαιτητικών πρότζεκτ και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, έφερε και το «βάρος» της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας συμπόρευσης που δημιούργησε πολύ μεγάλη καχυποψία προς το πρόσωπό της. Οπότε, στην κυβέρνηση δεν πρέπει να εξεπλάγησαν με τον σάλο που δημιουργήθηκε. Μένει να δούμε πόσες φορές θα επαναληφθεί μέχρι το 2021.

Τη φιλοσοφία του λογοτύπου την ανέλυσαν οι ίδιοι οι δημιουργοί του σήμερα σε εμάς εδώ, στην Athens Voice. Ως επαγγελματίας της επικοινωνίας μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλα αυτά είναι εκ των υστέρων εκλογικεύσεις αλλά διαβάστε όσα είπαν γιατί γίνεται σαφές γιατί η οπτική ταυτότητα είναι μια δύσκολη δουλειά που απαιτεί μεγάλη επαγγελματική εμπειρία.

Πιο πολύ από το λογότυπο, όμως, εμάς μας εντυπωσίασαν όσα λέει η κ. Αγγελοπούλου στο βίντεο και η αποφυγή κάθε αναφοράς στο έθνος. Φαίνεται ότι αυτό το σκεφτήκαμε αρκετοί και σπεύδει να το επισημάνει ο καθ. Δημήτρης Σωτηρόπουλος σε ανάλυσή του πάλι εδώ, στην Athens Voice. 

«Στις αρχές του 19ου αιώνα μια εθνική επανάσταση, όπως αυτή του 1821, εμπεριέχει το πιο χειραφετητικό και φιλελεύθερο πρόταγμα της εποχής εκείνης η οποία ακόμη κυριαρχείται πανευρωπαϊκά από λογής λογής μεσαιωνικές δεσποτείες, με οπισθοδρομικότερη όλων τη σουλτανική που είναι και η πιο σκοταδιστική. Η επανάσταση αυτή είναι ταυτόχρονα πόλεμος ανεξαρτησίας, είναι μια δημοκρατική επάνασταση, όπως δείχνουν τα συγκλονιστικά κείμενα των συνταγμάτων του Αγώνα (ωδή στο φιλελευθερισμό), ενώ ενέχει και στοιχεία ανατροπής της παλιάς κοινωνικής τάξης καθώς φέρνει μπροστά και καινούργια κοινωνικά υποκείμενα» επισημαίνει ο Δημ. Σωτηρόπουλος.

Διαβάζετε ολόκληρη την ανάλυσή του εδώ.

Μετρώντας τα κρούσματα του κορονοϊού

Εκτοξεύθηκαν οι αριθμοί των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού COVID-19 στην επαρχία Χουμπέι απ’ όπου και ξεκίνησε η επιδημία, μόλις άλλαξαν τα κριτήρια της κλινικής διάγνωσης του ιού.

Τι συνέβη;

Μέχρι προχθές, η διάγνωση γινόταν με τη χρήση των ειδικών διαγνωστικών kit. Επειδή όμως υπάρχει έλλειψη στα τεστ οι γιατροί πλέον χρησιμοποιούν ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις στους πνεύμονες οι οποίες, όμως, έχουν το πρόβλημα ότι μπορεί να δημιουργήσουν σύγχυση μεταξύ του νέου κορονοϊού και της εποχικής γρίπης. (πολύ διαφωτιστικό το ρεπορτάζ των Νew York Times)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις κινεζικές υγειονομικές υπηρεσίες προκειμένου να συμφωνήσουν στα διαγνωστικά κριτήρια.

Διαβάσαμε δύο πολύ ωραίες αναλύσεις για το πώς η αδιαφάνεια και ο αυταρχισμός του κινεζικού καθεστώτος έχει συμβάλει στη διασπορά του ιού.

«Ο κορονοϊός έκανε ορατές σε όλους τις αντιφάσεις της σύγχρονης Κίνας. Ενώ υπάρχει η ανάγκη για αναλυτική και συνεχή ενημέρωση των πολιτών ώστε να λάβουν τα μέτρα τους και να αποφύγουν να νοσήσουν, η κυβέρνηση δεν επιτρέπει την ελεύθερη ενημέρωση για το θέμα του ιού γιατί φοβάται ότι θα προκαλέσει ταραχές επειδή η ηγεσία απέτυχε να προστατεύσει το λαό», γράφει στην ανάλυση του στη Washington Post, ο Richard Haas, διευθυντής του Centre of Foreign Relations. «Why the coronavirus should change the way we think about China».

Ο Economist πάλι αναφέρεται στα περίφημα νοσοκομεία που χτίζονται μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα και εξηγεί ότι πρόκειται για κομμουνιστική προπαγάνδα βγαλμένη από το playbook του κινεζικού ΚΚ. Για το κινεζικό καθεστώς η επιδημία είναι πρωτίστως μια ευκαιρία να ισχυροποιήσει την εξουσία του. «China’s rulers see the coronavirus as a chance to tighten their grip».

Πολιτική κρίση με σοβαρές συνέπειες

Τα πράγματα στη Γερμανία είναι πολύ πιο δύσκολα απ’ όσο δείχνουν μετά την πολιτική κρίση που ξέσπασε με αφορμή τα γεγονότα στη Θουριγγία. Το πραγματικό πρόβλημα, που σιγόβραζε για καιρό μέσα στο κεντροδεξιό CDU της Άγκελας Μέρκελ, βγήκε στην επιφάνεια και δεν είναι άλλο βέβαια από το δίλημμα αν το κόμμα θα μπορεί να συνεργάζεται με το ακροδεξιό, ξενοφοβικό και αντισυστημικό AfD. 
Τις απαντήσεις σε αυτά τα διλήμματα τις δίνει συνήθως η κάλπη γιατί είναι η κάλπη που τα φέρνει στην επιφάνεια. Άλλωστε η κάλπη είναι που έσπασε το ταμπού στη Θουριγγία.

Οι εξελίξεις στη Γερμανία μάς επηρεάζουν ευθέως. Εξηγήσαμε στο FACT το πώς. Στη συγκεκριμένη έκδοση θα βρείτε και μια μικρή, περιεκτική ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη για το θέμα ενώ για κάτι ευρύτερο μπορείτε να διαβάσετε στο Blog του Economia.gr.

Κι ο Economist αυτής της εβδομάδας, που κυκλοφόρησε χθες, είχε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για το θέμα. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η πληροφόρηση ότι η το κεντροδεξιό CDU σχεδιάζει ήδη το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους «Πράσινους».
«Αν ο μαύρο-πράσινος συνασπισμός είναι η απάντηση στο πολιτικό δίλημμα, αυτό απαιτεί πολύ μεγάλη προετοιμασία αφού τα δύο κόμματα έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις στα θέματα της βαριάς βιομηχανίας, των κρατικών δαπανών, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τη στρατηγική της χώρας στα θέματα άμυνας», επισημαίνει ο Economist τονίζοντας ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τη γερμανική πολιτική κρίση είναι η γενική παράλυση που θα επιφέρει σε ολόκληρο το σύστημα της ΕΕ, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Διαβάσαμε και προτείνουμε

Δεν ξέρουμε αν είναι trend, πάντως πλέον μπορούμε να μιλάμε ανοιχτά και γι’ αυτό: για τα ζευγάρια που είναι μαζί γιατί ζουν από επιλογή και όχι εξαιτίας διαφόρων εξωγενών παραγόντων, χωριστά. Ωραίο άρθρο στο Curbed. «When living apart keeps you together».

To Rolling Stone έχει ξεκινήσει ένα αφιέρωμα στα 15 χρόνια λειτουργίας του Youtube. Σε αυτό το άρθρο υποστηρίζει ότι το περίφημο «Nipplegate», δηλαδή η αποκάλυψη του γυμνού στήθους της Τζάνετ Τζάκσον στο Superbowl του 2007 που προκάλεσε μέχρι και την οργή του Προέδρου Μπους και όσα επακολούθησαν, ήταν η αρχή της απογείωσης για το YouTube, την πλατφόρμα που μας κάνει συχνά να απορούμε πώς ζούσαμε όταν δεν υπήρχε. Rolling Stone.

Διαβάσαμε στο Self αυτές τις πολύ προσγειωμένες και λογικές συμβουλές για μια ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη με τον προϊστάμενό μας στη δουλειά. Τα πάντα είναι θέμα καλής επικοινωνίας η οποία καλή επικοινωνία μαθαίνεται. SELF.


Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου επιμελείται καθημερινά το Fact News, το μοναδικό ελληνικό ειδησεογραφικό newsletter που καταγράφει τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα, τον Κόσμο, την τεχνολογία, το περιβάλλον, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τον πολιτισμό, φιλτράροντας τα fake news και τον άχρηστο, ειδησεογραφικό θόρυβο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.