Πολιτικη & Οικονομια

Το χατ τρικ του Μητσοτάκη με τη Σακελλαροπούλου

Οι τρεις βασικοί λόγοι που δείχνουν γιατί ήταν με διαφορά η καλύτερη επιλογή

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η Κατερίνα Παναγοπούλου σχολιάζει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου η επόμενη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κι αναλύει την πολιτική διάστασή της.

Αρκούσε ένα σκρολάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 19.15. Κεντροδεξιοί, δεξιοί, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, αριστεροί -πλην κάποιων της πρώτης_φοράς_Αριστερά- δήλωναν ενθουσιασμένοι. Η φημολογία των τελευταίων ημερών για κάποια πολιτικά πρόσωπα ή το ενδεχόμενο προσώπου που είχε καταψηφίσει στο παρελθόν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε δημιουργήσει ανησυχία ακόμα και σε μητσοτακικούς ότι αυτή τη φορά δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν τον πρόεδρό τους. Έτσι, το άκουσμα του ονόματος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δημιούργησε κύματα ενθουσιασμού. Άλλωστε, η πρόεδρος του ΣτΕ συγκεντρώνει ακριβώς τα χαρακτηριστικά που εμπεριείχε και η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόεδρος της ΝΔ και στη συνέχεια για Πρωθυπουργός. Εξαιρετικές σπουδές, προοδευτικές αντιλήψεις, κεντρώο προφίλ, ήπιων τόνων προσωπικότητα, στιβαρή. Ταυτόχρονα το ανώτατο αξίωμα που κατείχε στη δικαιοσύνη της έδινε το θεσμικό βάρος που απαιτείτο για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Επομένως, τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά της την καθιστούν μία άριστη επιλογή, ενώ το φύλο της προσέδωσε στην υποψηφιότητά της έναν επιπλέον συμβολισμό, αλλά και ιστορικό χαρακτήρα, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που ανώτατος πολιτειακός άρχων της Ελλάδας θα είναι γένους θηλυκού.

Πέραν όμως από τα χαρακτηριστικά της που αναμφισβήτητα την καθιστούν μία αξιοκρατική επιλογή, η επιτυχία Μητσοτάκη έχει και πολιτική διάσταση. Η κεντροαριστερών καταβολών και απόψεων Σακελλαροπούλου, θα φανεί αφύσικο εάν δεν υπερψηφιστεί από το ΚΙΝΑΛ, ενώ ταυτόχρονα φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι ήταν δική του επιλογή  για την προεδρεία του ΣτΕ. Στην ουσία ο χαρακτηρισμός «ενωτική» που περιλαμβανόταν στο non paper που διένειμε η ΝΔ αμέσως μετά την ανακοίνωση, ήταν ένα μήνυμα στους απέναντι. Κατά πόσο θα ρισκάρουν να φανούν διασπαστικοί απέναντι σε μία επιλογή που ήταν και δική τους. Η δύσκολη θέση στην οποία περιήλθαν οι απέναντι φάνηκε άλλωστε αμέσως. Ο αντιπολιτευτικός Τύπος ή ακόμα και φανατισμένα τρολ πρόθυμα να επιχειρηματολογήσουν απέναντι στα πάντα, στην περίπτωση της Σακελλαροπούλου τήρησαν στάση-αν όχι αμηχανίας- αναμονής. Άλλωστε επί τόσο καιρό επιχειρηματολογούσαν εναντίον άλλων υποψηφιοτήτων που ακούγονταν και περίμεναν τον Μητσοτάκη στην γωνία.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και ένας τρίτος λόγος που η Σακελλαροπούλου αποτελεί κίνηση ματ. Η επιλογή της ενδυνάμωσε το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδειξε ότι δεν ενέδωσε σε υπόγειους εκβιασμούς από γαλάζιες φατρίες, αγνόησε κομματικές ισορροπίες και παζάρια, κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή επτασφράγιστο μυστικό το όνομα δείχνοντας ότι αυτός αποφασίζει και ορίζει το παιχνίδι και τόλμησε μία υπερκομματική επιλογή, τη στιγμή που οι γαλάζιοι μνηστήρες για τη θέση καθημερινά αυξάνονταν και πληθύνονταν. Η ανακοίνωση του ονόματος ήταν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση, που υπενθύμισε ποιος είναι ο αρχηγός.

Αλλά όλα αυτά είναι λόγια και θεωρίες. Για να επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, η ορθότητα της επιλογής Σακελλαροπούλου συμπεραίνεται από τις άμεσες και πρώτες αντιδράσεις των απλών πολιτών στα social media. Αρκεί κανείς να σκεφτεί τι θα διαβάζαμε αυτή τη στιγμή από κεντροαριστερούς καθηγητές Πανεπιστημίου και αναλυτές, δεξιούς παθιασμένους αντιπασόκους, αριστερούς και αντιδεξιούς εάν ο Πρωθυπουργός είχε καταλήξει σε κάποιο άλλο από τα ονόματα που ήταν στην λίστα. Το μόνο που μένει πλέον είναι όλος αυτός ο ενθουσιασμός να επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Μακάρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ