- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Δέκα χρόνια αυταπάτες
Κάπως έτσι βγήκαμε τελευταίοι από την κρίση, εγκαταλείποντας τη μία μετά την άλλη, επώδυνα και βασανιστικά, τις εθνικές μας αυταπάτες


Διαψεύσεις, μύθοι, ψευδαισθήσεις και αυταπάτες της δεκαετίας που τελειώνει.
Πρώτα κατεδαφίστηκε η βεβαιότητα της βεβαιότητας. Μάθαμε –με βίαια ξαφνικό τρόπο– ότι ο σχεδιασμός μας ανατράπηκε: Δεν θα αυξηθεί αλλά θα μειωθεί ο μισθός μας, δεν θα αλλάξουμε δουλειά αλλά θα τη χάσουμε, δεν θα πάρουμε τη σύνταξη που νομίζαμε, δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε χρήματα στο εξωτερικό για κάμποσα χρόνια, δεν θα έχουμε καν καταθέσεις, θα πληρώνουμε φόρο για το ακίνητό μας, δεν θα είναι αυτονόητη η παρουσία μας στην ευρωζώνη, θα έχουμε νεοναζιστικό κόμμα στη Βουλή, θα διδαχθούμε τη δύσκολη αλφαβήτα του προσφυγικού.
Μετά κατέρρευσε η εναλλακτική του αντιμνημονίου. Όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν στα χρόνια της κρίσης αποδέχθηκαν στην πράξη ότι η λιτότητα και η υπακοή στους ευρωπαϊκούς, δηλαδή γερμανικούς, δημοσιονομικούς κανόνες είναι μονόδρομος για μια χώρα που χρεοκόπησε.
Σχεδόν ταυτόχρονα καταρρίφθηκε ο διαχωρισμός σε «γερμανοτσολιάδες» και πατριώτες. Όλοι οι πρωθυπουργοί της δεκαετίας προσπάθησαν να συνεννοηθούν με τη Μέρκελ και συμμορφώθηκαν στις υποδείξεις.
Δεν άργησε να φανεί ότι η απόδοση των ελληνικών δεινών στους «κακούς Γερμανούς» είναι μύθος. Από ένα σημείο και μετά, ειδικά όταν άρχισαν να μας παρασέρνουν οι άνεμοι του προσφυγικού, η καγκελάριος έγινε δύναμη του καλού και προστάτης των αδυνάτων.
Δεν ήταν αυτές οι μοναδικές ψευδαισθήσεις που κατέρρευσαν. Το «νέο» ως πανάκεια και προοπτική δεν υπάρχει πια. Νέα κόμματα εξαϋλώθηκαν (ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΑΝΕΛ, ΛΑΕ, Πλεύση κ.ά.) μετά από ένα βραχείας διάρκειας τίναγμα ή χωρίς αυτό. Ούτε καν οι νέοι πολιτικοί δεν κυριάρχησαν, οι παλιές καραβάνες και τα τζάκια επικράτησαν.
Δεν υπάρχει πια ούτε η συλλογική πεποίθηση ότι τα ΜΜΕ λύνουν και δένουν. Έπεσαν παταγωδώς έξω στο δημοψήφισμα, δεν εκτίμησαν σωστά το αποτέλεσμα σε μια-δυο εκλογικές αναμετρήσεις, απαξιώθηκαν –μαζί με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων– κατά τρόπο που φαίνεται μη αναστρέψιμος.
Μία από τις μεγαλύτερες αυταπάτες που μας εγκατέλειψαν είναι ότι ο λαός ξεσηκώνεται όταν αδικείται πολύ και ότι η αλλαγή έρχεται από κάτω. Τίποτα φοβερό δεν έφερε η βουή του πλήθους. Η νίκη του αντιμνημονίου το 2015, μέσα από τις κραυγές των Αγανακτισμένων, ήταν θεωρητική. Στην πράξη μεταφράστηκε σε οριστική ήττα, αφού κέρδισε ο αντιμνηνονιακός ΣΥΡΙΖΑ που όμως γρήγορα έγινε μνημονιακός. Ταυτόχρονα ηττήθηκε και η Αριστερά, η ιδέα δηλαδή ότι υπάρχει άλλος δρόμος, σοσιαλιστικός, για την κατάκτηση της κοινωνικής ευτυχίας. Με τη βοήθεια των ανεκδιήγητων ΑΝΕΛ η «πρώτη φορά Αριστερά» έγινε «πρώτη φορά τόση διάψευση» και κάπως έτσι επιστρέψαμε στην προτέρα κατάσταση: ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το ΠΑΣΟΚ να λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και να ’ναι στην αντιπολίτευση.
Τώρα τελειώνουμε με ένα ακόμη ψέμα, ότι η προστασία των εθνικών συμφερόντων έχει να κάνει με ψυχικές ιδιότητες, όπως το σθένος, το θάρρος και η αποφασιστικότητα. Οι Μακεδονομάχοι του χθες είναι οι φίλοι της Βόρειας Μακεδονίας σήμερα και οι διαδηλωτές με τις περικεφαλαίες είναι αυτοί που δεν ταράζονται με τον βρυχηθμό του τουρκικού θηρίου.
Διαψεύστηκε ακόμη η προσδοκία ότι πέφτοντας στα βράχια της κρίσης, αναγκαστικά, θα αλλάξουμε. Αρνηθήκαμε επίμονα την αλλαγή μας και είμαστε πάνω-κάτω στα ίδια με πριν – με λιγότερα λεφτά. Ούτε ισχυρή παραγωγική βάση αποκτήσαμε, ούτε αποτελεσματικό κράτος, ούτε στέρεους θεσμούς, ούτε βέβαια επαφή με την καινοτομία και την τεχνολογική πρωτοπορία. Δεν απαλλαγήκαμε από τον διαβόητο πελατειασμό μας, από τους παθολογικούς αναχρονισμούς μας και από τη εμφυλιοπολεμικά μοτίβα μας.
Κάπως έτσι βγήκαμε τελευταίοι από την κρίση, πληρώνοντας μεγαλύτερο κόστος από όλους τους άλλους, υποφέροντας περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και εγκαταλείποντας τη μία μετά την άλλη, επώδυνα και βασανιστικά, τις εθνικές μας αυταπάτες.
Σημεία αναφοράς που δεν αγγίχτηκαν είναι ότι οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Επίσης, ότι ακόμη μας σώζει η Ακρόπολη. Για πόσο;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σκληρή ήταν η απάντηση και του Παύλου Πολάκη στον Χρήστο Σπίρτζη
«Αναλαμβάνω την ευθύνη για εκείνους που στήριξαν την γελοιοποίηση του χώρου μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί εκείνοι δεν πρόκειται να το κάνουν»
«Ζητάμε από το συνέδριο να βγάλει ψήφισμα με το οποίο να ζητά την καταβολή των δεδουλευμένων μας»
Στο επίκεντρο της συζήτησης πρέπει να έρθει η ενίσχυση των ακροδεξιών και των λαϊκιστών στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ρόλο των ακραίων δυνάμεων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης
«Όταν οι πολίτες είναι απελευθερωμένοι, είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί»
Τι είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον του κόμματος, την Αχτσιόγλου, τον Κασσελάκη και τις συνεργασίες
Τι είπε για το Ψηφιακό Φροντιστήριο
«Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα μπορούμε πια να προσελκύσουμε και φοιτητές από άλλες χώρες»
«Είμαστε σε Συνέδριο συρρίκνωσης των προσδοκιών και της ελπίδας μας»
Ποια στελέχη του κόμματος θα ανέβουν σήμερα στο βήμα
«Σε όλη μου την πολιτική σταδιοδρομία ήμουν με το πραγματικό συμφέρον της πατρίδος»
Οι τέσσερις βασικές εστίες ελέγχου
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την επόμενη Κεντρική Επιτροπή
Το ΣτΕ με 18 «ναι» έναντι 8 «όχι» έκρινε ότι η δημιουργία ιδιωτικού Πανεπιστημίου είναι σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο
Κίνδυνος σοβαρής ανάφλεξης στην περιοχής
«Το μέλλον ανήκει σε όσους τολμούν να το οραματιστούν και να το χτίσουν»
«Χαίρομαι γιατί έγινε αποδεκτή η θεωρητική προσέγγισή μου περί επαυξημένου Συντάγματος»
«Η συνεργασία του ΕΚΠΑ με το Yale δείχνει τον δρόμο για την εξωστρέφεια του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου»
Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.