Πολιτικη & Οικονομια

Handelsblatt: Έτσι σχεδιάζει ο Μητσοτάκης να μειωθούν τα πλεονάσματα

Τι γράφει η γερμανική εφημερίδα για τις κινήσεις που θα μπορούσαν να πείσουν τους Ευρωπαίους να αλλάξουν γνώμη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/© INTIMENEWS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Handelsblatt: Πώς η νέα πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ συνδέεται με το σχέδιο Μητσοτάκη να χαμηλώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5%.

Στο ενδεχόμενο νέας πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ το 2020, την οποία έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνει έμφαση η Handelsblatt. Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέλνει νέο μήνυμα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, έχοντας ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους και τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ. 3,5% βάσει των όσων υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές).

«Με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων ο υπουργός Οικονομικών εξοικονομεί πόρους όσον αφορά στην εξυπηρέτηση του χρέους. Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το πολιτικό μήνυμα που εκπέμπεται: Με την πρόωρη αποπληρωμή η χώρα υπογραμμίζει ότι αφήνει πίσω της την κρίση. Σταϊκούρας και Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζουν ότι αυτό θα τους βοηθήσει εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για τη χαλάρωση των μέτρων» τονίζει η οικονομική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη DW που αναφέρεται στο άρθρο της Handelsblatt, το σχέδιο για πρόωρη αποπληρωμή βρίσκει σύμφωνους τόσο το ΔΝΤ όσο και την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Πολλοί ανεξάρτητοι οικονομολόγοι συμμερίζονται την άποψη ότι η χαλάρωση των μέτρων-περικοπών θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, κάτι που είναι προς το συμφέρον των πιστωτών, καθώς έτσι μειώνεται γρηγορότερα το χρέος. Μέχρι στιγμής ο Μητσοτάκης δεν έχει πει σε ποιo βαθμό θέλει να μειώσει τους στόχους για τα πλεονάσματα. Ανεπίσημα γίνεται λόγος για 2,2% αντί του ισχύοντος 3,5% επί του ΑΕΠ» προστίθεται στο δημοσίευμα.

handelsblatt_protogeni.jpg
Το δημοσίευμα της Handelsblatt

Τονίζεται ακόμη ότι «ενστάσεις σε πιθανή χαλάρωση έχει κυρίως το Βερολίνο αλλά όχι μόνον αυτό». Και διευκρινίζεται: «Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να περιμένει κανείς πώς θα εξελιχθούν οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και πόσο γρήγορα θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση τον υπεσχημένο εκσυγχρονισμό των πεπαλαιωμένων δομών, τη σταθεροποίηση των τραπεζών, τις οικονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον υπάρχει η ανησυχία ότι ενδεχόμενες δημοσιονομικές παραχωρήσεις έναντι της Ελλάδας θα άνοιγαν τις ορέξεις άλλων χωρών».

Κέρματα των δύο ευρώ
Κέρματα των δύο ευρώ/©INTIMENEWS/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Ο Μητσοτάκης γνωρίζει τις αντιστάσεις, πιέζει όμως ώστε να υπάρξουν άμεσες αποφάσεις. "Στόχος μας είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021", επανέλαβε ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να βάλει το θέμα στην ημερήσια διάταξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους» καταλήγει το δημοσίευμα της Handelsblatt.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.