Πολιτικη & Οικονομια

Βιντεοεπιτήρηση στο Μετρό για ασφάλεια των επιβατών & εργαζομένων

Ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης είχε καταγγείλει «παράνομη παρακολούθηση πολιτών και εργαζομένων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
metro-eisitirio
Μετρό Αθήνας © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποκλειστικά για την ασφάλεια των επιβατών, των εγκαταστάσεων και των εργαζομένων η βιντεοεπιτήρηση στο μετρό.

«Τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης στις εγκαταστάσεις του μετρό προορίζονται αποκλειστικά για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού, των εγκαταστάσεων και βεβαίως των εργαζομένων της εταιρείας», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή.

Όπως, εξάλλου, σημείωσε, τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης έχουν εγκατασταθεί και είναι σε λειτουργία από την κατασκευή του έργου του μετρό της Αθήνας, ενώ η λειτουργία του κλειστού κυκλώματος καμερών λειτουργεί νομίμως και έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. «Η ΣΤΑΣΥ, ως υπεύθυνος επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, έχει ήδη λάβει τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διαχείριση των συστημάτων βιντεοεπιτήρησης, εξασφαλίζοντας την ασφαλή πρόσβαση από εξουσιοδοτημένο προσωπικό, με αρμοδιότητες και συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία έχουν περιγραφεί στο περίγραμμα της θέσης εργασίας τους και μάλιστα τηρείται μία αυστηρή διαδικασία διαχείρισης του υλικού», τόνισε.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης είχε καταγγείλει «παράνομη παρακολούθηση πολιτών και εργαζομένων στο μετρό Αθηνών». Όπως είπε ο βουλευτής, για 6 μήνες κατέγραφε το υλικό των καμερών ασφαλείας του μετρό Αθηνών υπάλληλος χωρίς εξουσιοδότηση, αλλά με πλήρη ανοχή της διοίκησης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα της καταγραφής οδηγούσαν σε αξιολόγηση υπαλλήλων.

«Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η καταγραφή χρησιμοποιήθηκε για εκβιασμούς, απειλές ακόμη και υποβιβασμό από θέσεις που κατείχαν. Το υλικό αγνοείται και είναι άγνωστο αν δικαστές και συμπολίτες μας σε ευαίσθητες θέσεις εκβιάστηκαν με βάση τα προσωπικά δεδομένα που παράνομα καταγράφηκαν, ούτε ποιο ήταν το αποτέλεσμα του εκβιασμού. Τα αποτελέσματα της καταγραφής φαίνεται να έφταναν συχνά στα αυτιά της διοίκησης και να οδηγούσαν σε "αξιολόγηση" εργαζομένων. Και όμως η διοίκηση έχει μείνει στο αλώβητο, προφανώς λόγω πολιτικής προστασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής αποσπάστηκε πρόσφατα σε πολιτικό γραφείο της ΝΔ», επισήμανε ο κ. Αρσένης.

«Το υπουργείο ενήργησε άμεσα, δίνοντας οδηγίες προς τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, η οποία είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο περιστατικό, όσον αφορά την επίλυσή του, να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και βεβαίως να αποκατασταθεί το πρόβλημα και να αποδοθεί η όποια ευθύνη στον υπεύθυνο», απάντησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ενημέρωσε τον βουλευτή ότι έγινε πολύ γρήγορα το πειθαρχικό συμβούλιο και επιβλήθηκε στον συγκεκριμένο εργαζόμενο η ανώτατη ποινή που προβλέπεται, σύμφωνα και με το πειθαρχικό δίκαιο.

«Aυτό το περιστατικό συνιστά ένα μεμονωμένο γεγονός, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποσκελίσει τη συνολική προσπάθεια, που είναι η ασφάλεια και η προστασία των προσωπικών δεδομένων, τουλάχιστον όπως αυτή εφαρμόζεται από τους παρόχους του συγκοινωνιακού έργου. Και δεν θα πρέπει να εγείρει περαιτέρω ανησυχία στο επιβατικό κοινό, τουλάχιστον ως προς την εξυπηρέτηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας
Η γοητεία της ακύρωσης του άλλου και της πραγματικότητας

Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στην πολιτική γραμμή του κόμματος το γεγονός ότι έχασε, ούτε φυσικά υπονοεί κάτι τέτοιο ο συναγωνιστής Θ. Μαργαρίτης. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ένας άλλος «αρχηγός»

Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;
Κεντροαριστερά: Να ενωθούμε για να γυρίσουμε στα παλιά;

«Η επιστροφή σε σχήματα και ιδεοληψίες του αλήστου μνήμης παρελθόντος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ανάκαμψης για το κόμμα που (θέλει να) εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα»

Podcast «50 χρόνια Μεταπολίτευση»: Νίκος Παναγιώτου και Χρήστος Φραγκονικολόπουλος συζητούν με τον αναπληρωτή καθηγητή Σωτήρη Πετρόπουλο για το κράτος και την κοινωνία πολιτών
Podcast 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Το κράτος και η κοινωνία των πολιτών

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Πετρόπουλος συζητά με τους καθηγητές Χρήστο Α. Φραγκονικολόπουλο και Νίκο Σ. Παναγιώτου

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.