Πολιτικη & Οικονομια

Η διαφθορά στην ΕΕ «κόβει την ανάσα»

Κοστίζει 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60002-119844.jpg

Η έκταση της διαφθοράς στην Ευρώπη «κόβει την ανάσα» και κοστίζει στην ευρωπαϊκή οικονομία τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Σεσίλια Μάλστορμ, η οποία και παρουσίασε τη σχετική έκθεση. Τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι διαδεδομένο και περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. «Η έκταση του προβλήματος στην Ευρώπη κόβει την ανάσα, παρόλο που η Σουηδία παραμένει μία από τις χώρες με τα λιγότερα κρούσματα διαφθοράς στην ΕΕ», δήλωσε η Σουηδή επίτροπος στη σουηδική εφημερίδα, «Goeteborgs-Posten». Η Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε ότι η διαφθορά διαβρώνει την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και αποστραγγίζει τους πόρους από τη νόμιμη οικονομία. Για την έρευνα αυτή, η Κομισιόν μελέτησε τη διαφθορά σε όλα τα 28 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν αναφέρει ότι είναι η πρώτη φορά που συνέταξε μια τέτοια έκθεση και επισημαίνει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις, και όχι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, έχουν την ευθύνη για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ. Το κόστος της διαφθοράς στην ευρωπαϊκή οικονομία είναι ίσο με τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα περιέγραψαν τη διαφθορά ως ένα εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μόλις πέντε άτομα επί συνόλου 1.115 είπαν ότι θα χρειαζόταν να δωροδοκήσουν. «Είναι το καλύτερο αποτέλεσμα σε όλη την Ευρώπη», αναφέρει η έκθεση. Ωστόσο, το 64% των Βρετανών δήλωσε ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη στη χώρα. Στις Δανία, Φινλανδία , Λουξεμβούργο και Σουηδία, οι ερωτηθέντες σπανίως ανέφεραν ότι χρειάστηκε να δωροδοκήσουν ( λιγότερο από το 1 % των περιπτώσεων) και ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη ( 20 % , 29 % , 42 % και 44 % αντιστοίχως) είναι σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

n

Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία , το Βέλγιο , η Εσθονία και η Γαλλία ενώ περισσότερο από τους μισούς ερωτηθέντες είπαν ότι η διαφθορά είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να δωροδοκήσουν είναι χαμηλός ( περίπου 2 % ). Σε ορισμένες χώρες, ένας σχετικά μεγάλος αριθμό ανθρώπων δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία με τη δωροδοκία, αλλά με σαφή επικέντρωση σε έναν περιορισμένο αριθμό κλάδων, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας (13%), της Σλοβακίας (14%) και της Πολωνίας (15%). Σε αυτές τις χώρες ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, παρέχει το μεγαλύτερο μέρος των περιπτώσεων δωροδοκίας. Η διαφθορά σε μια ευρύτερη έννοια γίνεται αντιληπτή ως διαδεδομένη στις χώρες αυτές (82% στην Πολωνία, 89% στην Ουγγαρία και 90% στη Σλοβακία).

Σε ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Ιταλία, η δωροδοκία φαίνεται σπάνια, αλλά η διαφθορά με την ευρύτερη έννοια είναι μια σοβαρή ανησυχία: ένας σχετικά μικρός αριθμός των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι ζητήθηκε ή αναμένεται να δωροδοκήσει τους τελευταίους 12 μήνες.

Όσον αφορά τις χώρες που υστερούν στο σκορ, περιλαμβάνουν την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα. Σε αυτές τις χώρες, μεταξύ 6% και 29% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τους ζητήθηκε ή αναμένεται να δωροδοκήσει τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 84% έως 99% πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα τους. Η Κροατία και η Τσεχική Δημοκρατία φαίνεται να έχει μία κάπως πιο θετική εντύπωση με ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα από ό, τι το υπόλοιπο των χωρών αυτών. Οι χώρες που δεν αναφέρονται παραπάνω (δηλαδή η Λετονία, η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Κύπρος) δεν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα που αποκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της ΕΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.