Ο μυστηριώδης κύριος Yalcindag, ο Τραμπ, ο Τσάρος και ο Σουλτάνος
Πίσω από τον δυσεξήγητο πολιτικό έρωτα του νεο-οθωμανού σουλτάνου και του προέδρου των ΗΠΑ κρύβονται ορισμένες πειστικές λεπτομέρειες
Ποιο είναι το παρασκήνιο πίσω από τη μοιραία σχέση Τραμπ - Ερντογάν;
Η ομολογουμένως μοιραία σχέση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ταγίπ Ερντογάν οδήγησε πολλούς και στις δύο όχθες του Ατλαντικού να αναρωτηθούν αν πίσω από τον δυσεξήγητο πολιτικό έρωτα μεταξύ των δύο ανδρών κρύβονται ορισμένες πιο πειστικές λεπτομέρειες που εξηγούν τη σχέση τους.
Πριν από αρκετά λοιπόν χρόνια, όταν κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την πολιτική πορεία του Ερντογάν αλλά και την πολιτική αναρρίχηση του Ντόναλντ Τραμπ στο ύπατο αξίωμα του πλανητάρχη, ένας άγνωστος αλλά εξαιρετικά φιλόδοξος άνδρας, ο Mehmet Ali Yalcindag, έχει την τύχη, μάλλον τη μεγάλη τύχη, να συναντήσει μία από τις σημαντικότερες, πλουσιότερες και ισχυρότερες «νύφες» της Κωνσταντινούπολης.
Πρόκειται για την Arzuhan, τη θυγατέρα του βαρόνου των τουρκικών Media, Aydin Dogan, ιδιοκτήτη του CNN Turk, της πρώτης σε κυκλοφορία τουρκική εφημερίδας, της «Hurriyet», καθώς και της εγκυρότατης (τότε) πολιτικής εφημερίδας «Milliyet». Παράλληλα ο Aydin Dogan είναι επικεφαλής ενός τεράστιου βιομηχανικού και εμπορικού κολοσσού, του Dogan Holding Group.
Το 2012, λοιπόν, ο Όμιλος Dogan βρίκεται στη φάση της «πικρής ρήξης» με τον τότε πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Τότε ο Mehmet Ali Yalcindag, καθισμένος αναπαυτικά σε κάποιον από τους υψηλότερους ορόφους του νεόκτιστου πύργου Trump στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθούσε να πείσει τα ανώτερα στελέχη του Ομίλoυ Dogan να αποκαταστήσουν τις πολιτικές σχέσεις τους με τον ισλαμιστή πρωθυπουργό.
«Εάν εργασθούμε μαζί του και όχι εναντίον του θα γίνουμε οι πλουσιότεροι άνθρωποι στην Τουρκία» τους έλεγε τότε ο αιρετικός «γαμβρός» του Aydin Dogan, του ανθρώπου που εκπροσωπούσε την τουρκική ελίτ του διαχρονικού Κεμαλισμού. Αυτά τα λόγια, όπως ήταν φυσικό, έτυχαν της απαιτούμενης αναπαραγωγής σε όλα τα επιχειρηματικά γραφεία, τα σαλόνια και τις αίθουσες συνεδριάσεων ένθεν κακείθεν του Βοσπόρου. Ορισμένοι εξηγούσαν πως αυτή η τοποθέτησή του θα στοίχιζε στον Mehmet Ali Yalcindag την αποπομπή του από το οικογενειακό κονσόρτσιουμ των Dogan.
Πέρασαν τα χρόνια, ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πρόεδρος της Τουρκίας και το όνομα του Mehmet Ali γράφεται και ξαναγράφεται σε όλες τις αναφορές ή δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που έχουν να κάνουν με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σημαντικές εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολής και την Ανατολική Μεσόγειο. Απλά και μόνον διότι, όπως φαίνεται, ο Mehmet Ali διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ορισμένοι φθάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται πως ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετεί τα προσωπικά του επιχειρηματικά συμφέροντας πάνω από εκείνα της χώρας του
Ο τρόπος μάλιστα που ο αμερικανός πρόεδρος ενέκρινε και στη συνέχεια στήριξε με τον δικό του αμφιλεγόμενο έστω τρόπο τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Βόρειο Συρία, πυροδότησε εκ νέου σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η προσωπική επαφή που διατηρεί ο τούρκος επιχειρηματίας με τον Λευκό Οίκο εδράζεται στη βοήθεια που παρείχε προ ετών ο Yanlcindag στη στήριξη των συμφερόντων του Τραμπ στην Τουρκία. Ορισμένοι φθάνουν στο σημείο να ισχυρίζονται πως ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετεί τα προσωπικά του επιχειρηματικά συμφέροντας πάνω από εκείνα της χώρας του.
Για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ο Mehmet Ali Yalcindag άρχισε την επιχειρηματική του καριέρα ως άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Ξεκίνησε από πολύ χαμηλά στον Όμιλο Dogan για να ανελιχθεί βεβαίως και να καταλάβει τη θέση του βοηθού Γενικού διευθυντή της εφημερίδας «Milliyet» μετά τον γάμο του με τη θυγατέρα του πατριάρχη του Ομίλου.
Από τότε η Κωνσταντινούπολη και οι κακές της γλώσσες δεν έχουν καταλήξει σε ένα τελικό συμπέρασμα. Είναι τα ταλέντα και οι γνώσεις του Mehmet Ali ή η σχέση του με την κόρη του Aydin Dogαν που τον «έστειλαν» και κατόπιν τον εγκατέστησαν στο ρετιρέ της τουρκικής ελίτ; Τι κάνει «νιάου νιάου στα κεραμίδια»; Αλλά ό,τι και να πει κανείς ο Mehmet Ali είναι όντως «κεραμιδόγατος ράτσας». Από τη δεκαετία του ’90 έως και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με όλες τις επιτυχείς κινήσεις του Ομίλου Dogan και να υπογράφει με την υπογραφή του τα success stories της τεράστιας επιχείρησης του πεθερού του.
Το «δύσβατο βουνό» και το μεγάλο ρουσφέτι
Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί το πραγματικό νόημα του ονόματος του τούρκου επιχειρηματία. Yalcindag σημαίνει το «δύσβατο βουνό». Χρησιμοποιείται καμιά φορά η λέξη Yalcin για να χαρακτηρίσει κάποιον και ως «απότομο». Ε λοιπόν, αυτός ο απότομος, ο «δύσβατος, ο αυτοδημιούργητος μέσω του γάμου του με την κόρη του μεγάλου αφεντικού, ήταν εκείνος που κάποια στιγμή το 2008 έπεισε το Dogan Holding να χτίσει τους Πύργους Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη. Λίγο αργότερα, όταν οι Πύργοι είχαν ήδη κτιστεί, ο Mehmet Alί γνώρισε στον Ταγίπ Ερντογάν τον Ντόναλντ Τραμπ. Τότε κανείς από του δύο δεν φανταζόταν το τι μέλει γενέσθαι.
Όταν μετά από χρόνια ο Ντόναλντ Τραμπ για πρώτη φορά σήκωσε το τηλέφωνο για να μιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, υπενθύμισε στον πρόεδρο της Τουρκίας πως διατηρεί φιλική σχέση με τον Mehmet Ali Yalcindag και πως του έχει και ιδιαίτερη αδυναμία. Αυτό το τηλεφώνημα δεν φαίνεται να βοήθησε και πολύ τον πεθερό του Mehmet Ali. Μάλλον το αντίθετο συνέβη, αφού το 2018 ο Aydin Dogan υποχρεώθηκε να πουλήσει την εκδοτική του επιχείρηση σε κάποιον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν. Υπό τη συνεχή απειλή πως κάποια στιγμή θα κατέληγε στη φυλακή ο κάποτε ισχυρός άνδρας της Τουρκίας, η ελίτ του τόπου και εκπρόσωπος του κεμαλισμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Ο Yalcindag, όμως, έμεινε και μεγαλούργησε.
Οι παροικούντες την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη ξέρουν πως το βράδυ των εκλογών του 2016 ο μόνος ξένος (μη αμερικανός) που παρακολουθούσε τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης μαζί με τον Τραμπ στη σουίτα του ήταν ο μυστηριώδης κύριος Yalcindag. Έκτοτε ανήκει στον σκληρό προεδρικό πυρήνα.
Φαίνεται πως στο δίπολο του νεο-οθωμανού σουλτάνου από τη μία και του προέδρου των ΗΠΑ από την άλλη υπάρχει ένα άτομο με όνομα, διεύθυνση και ΑΦΜ που διακινεί πληροφορίες και αιτήματα
Οι ρωσικές καντρίλιες του Mehmet Ali και οι νύχτες της Μόσχας
Δεν θα καθόταν βεβαίως στην ησυχία του ο λαμπρός αυτός «γαμβρός» και αποτελεσματικός φίλος της οικογένειας (ευρύτερα) του Ταγίπ Ερντογάν. Κατάφερε να πλησιάσει και την Αυλή του Κρεμλίνου και μάλιστα να δημιουργήσει φιλικές και επιχειρηματικές σχέσεις με τον συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον επονομαζόμενο και «τσάρο» της ρωσικής τεχνολογίας, τον Arkadiy Volozh ιδιοκτήτη του Ομίλου Yandex.
Από το 2012 ο Mehmet Ali Yalcindag ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Yandex - Τουρκίας η οποία ως θυγατρική της ρωσικής αναπτύσσεται ραγδαία.
Λένε πως τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο και πως καμιά φορά συνωμοτεί το Σύμπαν για να πετύχεις κάτι. Φαίνεται πως στο δίπολο του νεο-οθωμανού σουλτάνου από τη μία και του προέδρου των ΗΠΑ από την άλλη υπάρχει ένα άτομο με όνομα, διεύθυνση και ΑΦΜ που διακινεί πληροφορίες και αιτήματα, εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα πέρα από τα δικά του και τελικά διαδραματίζει ρόλο Κυανοπώγωνα σε κρίσιμες στιγμές για τον Πόλεμο ή την Ειρήνη. Σπουδαγμένος στην Αγγλία, αυτός ο τούρκος μικρομεσαίος που τόλμησε να παντρευτεί τη θυγατέρα ενός ισχυρού καταφέρνει να βρίσκεται ταυτόχρονα μεταξύ προεδρικής σουίτας στην Ουάσιγκτον, προεδρικού Σαραγιού στην Άγκυρα και Κρεμλίνου στη Μόσχα. Εάν αυτό δεν είναι ταινία του Κόπολα, ε τότε τι είναι;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.