Πολιτικη & Οικονομια

Τραπεζικές χρεώσεις: Ποιες διορθώσεις μελετώνται

Τα πεδία στα οποία κινούνται οι βελτιώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοινωνικό Μέρισμα
ATM © INTIME NEWS / ΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις μελετώνται από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αλλαγές στις τραπεζικές χρεώσεις μελετώνται από τα πιστωτικά ιδρύματα μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των τραπεζών, αλλά και καθώς  τα έσοδα από τις υπάρχουσες προμήθειες και χρεώσεις έχουν προϋπολογιστεί για το τρέχον έτος και θα παραμείνουν τα ίδια στο σύνολο.

Οι βελτιώσεις

Έτσι οι βελτιώσεις που μελετούν ήδη οι τράπεζες -και που δεν είναι ίδιες για όλες- κινούνται στα εξής πεδία σύμφωνα με τη naftemporiki:

Να μην επιβάλλονται διατραπεζικές χρεώσεις για συναλλαγές που διενεργούνται από ATMs τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και όπου γενικότερα δεν είναι εύκολη η πρόσβαση των πελατών σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.

Να διαφοροποιήσουν τις χρεώσεις τους σε ό,τι αφορά λογαριασμούς φοιτητών, αγροτών, ανέργων, υπερηλίκων κ.λπ.

Να καταργήσουν μια σειρά χρεώσεων, όπως αυτή για το χαρτί του ATM στην εκτύπωση.

Να λειτουργήσουν με κλιμακωτά τιμολόγια και κίνητρα προκειμένου να επιτυγχάνεται μεγάλο πλήθος ηλεκτρονικών συναλλαγών, οι οποίες θα αφήνουν περιθώρια για μη χρέωση αυτών των συναλλασσόμενων όταν σπανίως τούτοι εμφανίζονται να συναλλάσσονται σε γκισέ και σε ATMs.

Να μετακυλίσουν ένα κομμάτι χρεώσεων στις επιχειρήσεις, απαλλάσσοντας τους ιδιώτες.

Όπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι, χρεώσεις για διατραπεζικές συναλλαγές που ισχύουν διεθνώς θα συνεχίσουν να ισχύουν και στη χώρα μας, ενώ -όπως οι ίδιοι κύκλοι παρατηρούν- κάποιες από τις χρεώσεις είναι ανελαστικές, μιας και τις επιβάλλει η ΔΙΑΣ.

Η λειτουργία της ΔΙΑΣ είναι επίσης ένα θέμα το οποίο μπορεί και πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, καθώς στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν σκέψεις οι οποίες πάντως δεν εξετάστηκαν. Βάσει των σκέψεων αυτών έχει ίσως νόημα οι λειτουργίες που εξυπηρετεί η ΔΙΑΣ να δοθούν σε πολυεθνικές του εξωτερικού εάν είναι οι τράπεζες να γλιτώσουν κόστος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ