Πολιτικη & Οικονομια

Πέθανε ο Κώστας Φιλίνης

Μέγιστη η συμβολή του στην ανανέωση της αριστεράς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58887-117434.jpg

Το πρωί της Δευτέρας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών ο Κώστας Φιλίνης. Hταν από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, ανήκε στην ΕΔΑ, οργανωτής του ΠΑΜ ενώ υποστήριξε την μετεξέλιξη του ΚΚΕ εσωτ. σε ΕΑΡ και αργότερα την ίδρυση του Συνασπισμού. Διατέλεσε ευρωβουλευτής της ΕΑΡ την περίοδο 1985-1989 και συνεκδότης της Αυγής. Για μεγάλο διάστημα ήταν άμεσος συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου.

Κυνηγήθηκε και φυλακίστηκε την περίοδο 1955-1966 ενώ κατά τη διάρκεια της χούντας συλλαμβάνεται τον Οκτώβριο του 1967 και καταδικάζεται σε ισόβια. Μένει στη φυλακή μέχρι το 1973.

Η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του σημαντικού πολιτικού αναφέροντας: «Αποχαιρετούμε σήμερα τον σύντροφο Κώστα Φιλίνη. Μια ιστορική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς. Ο Κ. Φιλίνης σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε με αυταπάρνηση για τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, για τις ιδέες του σοσιαλισμού με Δημοκρατία και Ελευθερία. Ως διανοούμενος συνέβαλε αποφασιστικά για τη σύγκλιση της Αριστεράς με τα νέα κοινωνικά κινήματα, με τη διεύρυνση της θεματολογίας των προγραμματικών θέσεων με τα νέα υποκείμενα κοινωνικών αλλαγών. Η συμβολή του θα είναι πάντα επίκαιρη για μια νέα ταυτότητα της αναζήτησης των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ