Πολιτικη & Οικονομια

Καμπανάκι Αβραμόπουλου για το προσφυγικό -Σε κίνδυνο η ζώνη Σένγκεν

Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση των μεταναστευτικών ροών είναι 241%

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
syrian-refugees1
Σύριοι πρόσφυγες © EPA/NABIL MOUNZER

Ενημέρωση από Αβραμόπουλο -Κουμουτσάκο. ««Αν νομίζει κανείς ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό τελειώνει, πλανάται».

«Αν νομίζει κανείς ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό τελειώνει, πλανάται. Θα μείνει για πολύ καιρό», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο του που προκαλεί η επιδείνωση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. «Φοβάμαι ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται δεν πάει καλά. Μόνο στήριγμα της Ελλάδας είναι η ΕΕ», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και εξήγησε: «Η πίεση που ασκείται στους πληθυσμούς στα σύνορα Τουρκίας -Συρίας μπορεί να εξωθήσει πολλές χιλιάδες Σύριους και άλλους να θελήσουν να περάσουν τα σύνορα της Τουρκίας. Τι γίνεται; Στο Ιντλίμπ διαμένουν 3,5 εκατ. άνθρωποι. Οι μισοί να φύγουν προς την Ευρώπη  θα ασκούσαν μεγάλη πίεση προς την Τουρκία και πρώτο θύμα θα ήταν η Ελλάδα γιατί τα πρώτα hot spot που έχουν στηθεί μπορούν να αντέξουν μια πίεση αλλά όχι τόσους πληθυσμούς».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και των επιστροφών μεταναστών προς την γειτονική χώρα, ενώ άφησε αιχμές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπου διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Όλοι όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας να επιστρέφονται. Αυτό είναι το μήνυμα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί εξακολουθεί να υπάρχει το δίλημμα πρόσφυγας και μετανάστης», είπε. «Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανείς στα νησιά. Η ευρωτουρικική συνεννόηση προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα: όσοι περνούν στα ελληνικά νησιά να υποβάλουν αιτήσεις, να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις γρήγορα και όσοι δικαιούνται προστασίας να προστατεύονται. Οι υπόλοιποι να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Τουρκία από την πλευρά της εκφράζει παράπονο ότι δεν επιστρέφονται. Σήμερα θα έπρεπε να έχουν επιστραφεί 35 χιλ. Αν είχαν επιστραφεί σήμερα δεν θα υπήρχε κανείς στα νησιά. Που οφείλεται; Στις ανεπάρκειες του κράτους. Οι εγκλωβισμένοι φυσικό είναι να εκνευρίζονται χωρίς να σέβονται τους νόμους. Υπάρχει ζήτημα και αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Έχουμε παθογένειες του ελληνικού κράτους είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Έχω επισκεφτεί τα hot spot σε άλλες χώρες που στήθηκαν σε 15 ημέρες. Στη Ελλάδα η διαχειριστική επιτροπή για τα κονδύλια χρειάστηκε ένα χρόνο και στην Γερμανία 15 ημέρες», πρόσθεσε σε άλλο σημείο.

Ο Ευρωπαίο Επίτροπος αναφέρθηκε στην ανησυχητική έξαρση του εθνικισμού σε χώρες των Βαλκανίων αλλά και στην διεκδίκηση αλλαγής συνόρων.

«Θα ακουστεί αστείο αλλά δείχνει την ένταση που επικρατεί στην περιοχή. Ανάμεσα σε Σλοβενία – Κροατία υπάρχει σοβαρή διένεξη για ένα κόλπο που είναι το ¼ του Σαρωνικού. Αυτά ξεσηκώνουν τον κόσμο και επανέρχεται ο εθνικισμός και η συζήτηση για αλλαγή συνόρων» υπογράμμισε για να προσθέσει «Είμαστε η γενιά που δεν έχει ζήσει πόλεμο. Ξέρετε όμως πόσο εύκολο είναι να διολισθήσουμε σε αυτό».

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στη ζώνη Σένγκεν προειδοποίησε ότι «τελεί υπό καθεστώς κινδύνου». Δήλωσε επίσης ότι χάρη και στις δικές του πρωτοβουλίες «η βοήθεια προς την Ελλάδα ήταν περισσότερο από ότι αναλογούσε στο πρόβλημα», και υπενθύμισε ότι το 2016 αρκετές χώρες της κεντρικής Ευρώπης ζήτησαν την έξοδο της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν.

«Αργότερα μονομερώς με πρώτη τη Γερμανία επανέφεραν τους συνοριακούς ελέγχους. Το σταματήσαμε. Η Ελλάδα για να είναι στην ζώνη Σένγκεν πρέπει να διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά σύνορα. Γιο αυτό και ενισχύθηκε η συνοριακή φύλαξη με την παρουσία της Frontex», είπε.

Όσον αφορά στις χώρες του Βίζεγκραντ σημείωσε πως «το βαθύ κράτος καλά κρατεί στην Ευρώπη και βάζει φρένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έπρεπε να έρθουν οι τρομοκράτες και να χτυπήσουν στην καρδία της Ευρώπης για να διαπιστωθεί η ανάγκη ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συνολικού σχεδίου ασφάλειας».

«Το πρόβλημα παραμένει ανοικτό. Άκουσα για την επιστροφή των μεγάλων μαχητών. Όλοι αυτοί δεν είναι τζιχαντιστές αλλά πολίτες ευρωπαϊκών κρατών. Βέλγοι, Γερμανοί και αυτοί επιστρέφοντας στις χώρες τους δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν από την στιγμή που έχουν ριζοστικοποιηθεί» ανέφερε και τόνισε ότι η αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αντιμετωπιστεί το online τρομοκρατικό υλικό.

Για την Ελλάδα είπε ότι ήδη έχουν δοθεί 2,2 δις ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού και πρόσθεσε για το φαινόμενο που αναβιώνει το τελευταίο διάστημα: «Ξαφνικά έχουμε εξέλιξη τον τελευταίο Αύγουστο. Χτυπήσαμε καμπανάκι. Κάτι δεν πάει καλά. Η ερμηνεία που δόθηκε είναι ότι πιέζεται η Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι πιέζεται η Ευρώπη και πρέπει να κληθεί να απαντήσει αν θα συνεχίσει την βοήθεια».

«Η Ελλάδα είναι υπό πίεση αλλά δεν είναι μόνη της. Μόνη της δεν θα αντέξει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Θα πρέπει να κρατήσει ανοικτή τη γραμμή συνεννόησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνοτουρκικό. Να εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας και να κάνει καλά την δουλειά της η Ελλάδα και θα επανέλθει σε κανονικότητα», είπε.

Κουμουτσάκος: Κίνδυνος για νέο μεταναστευτικό ρεύμα

Στους κινδύνους που δημιουργεί η εμπόλεμη κατάσταση στα σύνορα Τουρκίας Συρίας αναφέρθηκε και ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος επισημαίνοντας την απειλή εισόδου στην Ευρώπη φανατικών ισλαμιστών.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία και αγωνία τις δραματικές εξελίξεις στην Συρία και αν αυτές θα δημιουργήσουν νέο προσφυγικό μεταναστευτικό κύμα στην Ελλάδα. Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Όμως η διεύρυνση και εξάπλωση της σύγκρουσης με την συμμετοχή του στρατού καθεστώτος Άσαντ αν αυτή η εμπλοκή αγγίξει την περιοχή Ιντλίμπ θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο μεταναστευτικό ρεύμα προς την χώρα μας. Και αν ακουμπήσει το Ιντλίμπ δεν θα μιλάμε μόνο για ποσοτικό πρόβλημα καθώς εκεί υπάρχουν φανατικοί ισλαμιστές», είπε.

Όσον αφορά στην έκρηξη των μεταναστευτικών ροών είπε: «Από τον Μάιο ξεκίνησε αύξηση ροών που ανεβαίνει κατακόρυφα. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου η αύξηση είναι 241%», υποστηρίζοντας ότι η επιδείνωση οφείλεται στην επιχείρηση σκούπα στην Κωνσταντινούπολη με εκτοπισμό περίπου 500 χιλ μεταναστών στα παράλια της Τουρκίας, η εμπόλεμη κατάσταση στην Συρία και οι κυρώσεις στην γειτονική χώρα από την ΕΕ.

«Έρχεται αυτό το νέο κύμα, μια μίνι κρίση, και βρίσκει την Ελλάδα με υπερχειλισμένα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, 100 % στην Μόρια 500% στην Σάμο. Αντίστοιχα νούμερα σε όλα τα κέντρα ταυτοποίησης στα νησιά και οριακές αντοχές στο σύστημα της ενδοχώρας. Την ίδια στιγμή οι εκκρεμότητες στο σύστημα ασύλου ανέρχονται σε 75 χιλ. Παραλάβαμε καθεστώς μηδενικών σχεδόν επιστροφών. Μόλις 1800 σε 3 χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση της παροχής ασύλου και την επιτάχυνση εξέτασης των σχετικών αιτήσεων. «Μπορεί να υπάρξει νέο κύμα και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο. Η στήριξη ΕΕ όμως είναι αναγκαία για την χώρα. Εάν φτάσουμε στο ακραίο σημείο η Ελλάδα δεν θα απέκλειε να ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου για έκτακτη βοήθεια λόγω επείγουσας ανάγκης», δήλωσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ