- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αργός ή ξαφνικός θάνατος;
Πολλοί υπουργοί και βουλευτές μάς εκμυστηρεύονται τα τελευταία 24ωρα το φόβο τους μη τυχόν και συμβεί ένα «εκλογικό ατύχημα», με έναν «ξαφνικό θάνατο» της κυβέρνησης είτε από σκοπιμότητα του πρωθυπουργού είτε από κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουμε: φοβούνται και όχι προσδοκούν.
Αλλά κάνουν ένα βασικό λάθος. Το «ατύχημα» ήδη συμβαίνει. Το βιώνουμε πλέον καθημερινά. Και είναι η χωρίς προσχήματα παρατεταμένη προεκλογική περίοδος με δύο σταθμούς: τον ερχόμενο Μάιο με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και, κυρίως, τις ευρωεκλογές, και τον Φεβρουάριο του 2015 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Μπροστά στον εκλογικό αυτό μαραθώνιο, οι βασικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας υποτάσσουν τα πάντα: μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και αντιμετώπιση της ανεργίας, ρευστότητα στην αγορά, συνταγματικές αλλαγές, θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, κοινή λογική – όλα.
Ακόμα και η εκλογολογία έχει ξεφτίσει. Αντί να συζητάμε, για παράδειγμα, την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, την καθιέρωση της «απλής και άδολης αναλογικής» {Θου Κύριε...), η συζήτηση εξαντλείται στις ημερομηνίες για τις κάλπες.
Η κυβέρνηση, αναμένοντας «δώρο εξ ουρανού για το χρέος», ετοιμάζεται να μοιράσει εκατομμύρια ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα, να σκαρώσει προγράμματα βραχύβιας απασχόλησης μέσω Δήμων, να κάνει καμιά δεκαριά χιλιάδες διορισμούς – όλα μέχρι τον Μάιο. Οι περισσότεροι υπουργοί «κατεβάζουν ρολά», ασχολούμενοι με την επανεκλογή τους και τις περιφέρειές τους. Όλα αυτά προσδίδουν αβεβαιότητα και πολιτική ρευστότητα. Αλήθεια, μήπως ακούσατε για κάποια επένδυση της προκοπής τελευταία; Σας πείθει ότι το άχρηστο κράτος μικραίνει; Μάλλον τα ευάλωτα τμήματα της Υγείας και της Πρόνοιας είναι που καταρρακώνονται.
Αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση εκλογολογεί ασύστολα. Μια με τους χρησμούς του Κ. Παπούλια, μια με σενάρια για τριπλές εκλογές τον Μάιο, μια με την προαναγγελία παρατεταμένου εκλογικού Γολγοθά –εφόσον κερδίσει καθαρά τη ΝΔ στις ευρωεκλογές–, περιμένοντάς την στη στροφή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αν δηλαδή το «κακό σενάριο» είναι να γίνουν εκλογές σε ένα-δυο μήνες λόγω εκλογικού ατυχήματος, «καλό σενάριο» νοείται μια εσωστρεφής εκλογολογία-μαμούθ που θα κρατήσει περίπου ένα χρόνο από σήμερα! Εννοείται πως οι επιπτώσεις μιας τέτοιας πορείας στη διεθνή θέση της χώρας είναι ψιλά γράμματα. Οι μεν «ευρωπαίοι» της κυβέρνησης δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό για την προώθηση μιας άλλης πρότασης ανάπτυξης, παρότι προεξοφλούν πως «τελειώνουμε με τα μνημόνια», οι δε «δραχμο-ευρωπαίοι» της αντιπολίτευσης ακονίζουν τα μαχαίρια για τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους «μερκελιστές». Όλοι, στο όνομα της αντιμνημονιακής λύτρωσης, συμβάλλουν στην αποδυνάμωση της όποιας διαπραγματευτικής δύναμης έχει απομείνει στη χώρα για τη δύσκολη συνέχεια.
Στην πραγματικότητα το δίλημμα που οικοδομείται αυτές τις μέρες από τους δύο κεντρικούς πυλώνες του πολιτικού εποικοδομήματος είναι «ξαφνικός ή αργός θάνατος». Διαλέχτε!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας έφυγε από τη ζωή σήμερα σε ηλικία 93 ετών
«Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Παράταξης και του δημόσιου βίου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ
Ανάρτηση με το βιβλίο «Ζητείται Ελπίς» του Αντώνη Σαμαράκη η απάντηση Αυγερινού
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην οικογένειά του Γιάννη Βαρβιτσιώτη τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια
«Το τραγικό συμβάν υπογραμμίζει την επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος»
Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού στις οικογένειες των δύο θυμάτων
Η Μαρία Καρυστιανού καταγγέλλει τον Θανάση Αυγερινό για «διχαστικές δηλώσεις και συμπεριφορές»
«Η πατρίδα μας ζει δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ έφυγε από τη ζωή την ημέρα των γενεθλίων του
«Πιο παραγωγική οικονομία, πιο σύγχρονο κράτος, πιο στιβαρή διεθνής παρουσία για τη χώρα»
«Αποδίδουμε μνημεία της πόλης αποκατεστημένα και προσβάσιμα», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού
Ο υπουργός Εξωτερικών καλεί την εφημερίδα «Εστία» να ανακαλέσει τα όσα έγραψε για το κοινό δείπνο με στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Ψευδές από την αρχή μέχρι το τέλος το δημοσίευμα για το δείπνο Γεραπετρίτη
Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις πυρκαγιές
«Να ζητήσει συγγνώμη για το συκοφαντικό δημοσίευμα»
Όλες οι ημερομηνίες, η ώρα που μπαίνουν τα χρήματα στα ΑΤΜ
Το «ευχαριστώ» του πρωθυπουργού στους πυροσβέστες
«Στη μάχη, όταν επιχειρούμε δεν μιλάμε», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής για την απουσία του από τα ΜΜΕ
Είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους πυροσβέστες και να τους ευχαριστήσει για την υπεράνθρωπη προσπάθειά τους
«Στηριζόμαστε σε εθελοντές και μέλη», απαντάει η ΕΛΑΣ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.