Πολιτικη & Οικονομια

Σκάνδαλο! Διέρρευσε η λίστα των Όσκαρ!

«Μικρά Ουγκάντα» και «Η σουπιά της Σοφοκλέους» ανάμεσα στα φαβορί!

35183-103893.jpg
Γιώργος Παναγιωτάκης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58411-116685.jpg

Ανάστατο είναι από το πρωί το Χόλιγουντ, καθώς λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα φετινά Όσκαρ, διέρρευσε στον τύπο η λίστα της Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το εντυπωσιακό είναι ότι ανάμεσά στις υποψηφιότητες υπάρχουν και ορισμένες ταινίες με ελληνικό ενδιαφέρον! Ο ειδικός απεσταλμένος μας στο Λος Άντζελες, τις βρήκε και μας τις παρουσιάζει σε παγκόσμια αποκλειστικότητα:

Η αιώνια επιστροφή του Κώστα Καραμανλή. Ήταν για χρόνια ένας μεγάλος αστέρας της πολιτικής και των dvd. Όμως, κάποια στιγμή εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Στην πραγματικότητα έχει ο ίδιος σκηνοθετήσει την «απαγωγή» του. Έχει αποσυρθεί σε μια απομονωμένη βίλα στη Ραφήνα, και παρακολουθεί τα πάντα από την τηλεόραση τρώγοντας μπιφτέκια και παϊδάκια. Κι ενώ περιμένει την κατάλληλη στιγμή να επιστρέψει, διαπιστώνει με φρίκη πως, σιγά σιγά, το όνομά του ξεχνιέται. Μονάχα ο παλιός πιστός βοηθός του Αντώναρος τον αναφέρει αραιά και πού. Συνδυάζοντας την μαύρη κωμωδία και το δράμα, η σκηνοθέτις δημιουργεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα εγκατάλειψης και μας χαρίζει ένα από τα καλύτερα δείγματα του ελληνικού weird cinema. Η «Αιώνια επιστροφή του Κώστα Καραμανλή» κυκλοφορεί και σε βίντεο γκέιμ.

Η σουπιά της Σοφοκλέους. Έπειτα από τον «Λύκο της Wall Street», ο Μάρτιν Σκορσέζε σκηνοθετεί μια ακόμη ταινία που διαδραματίζεται στα 90’s και έχει σχέση με το χρηματιστήριο. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας. Ο δαιμόνιος Κώστας Σημίτης εισέρχεται σαν σίφουνας στον κόσμο των αγορών. Προτρέπει τους πάντες να επενδύσουν σε μετοχές και επισφαλή ομόλογα, πείθοντάς τους πως ο γενικός δείκτης θα ανεβαίνει διαρκώς. Οι τιμές κάνουν τρελά ράλι ανόδου και μετά καταποντίζονται στα τάρταρα, παρασύροντας τους αφελείς επενδυτές στην καταστροφή. Την ίδια στιγμή, ο κεντρικός ήρωας ζει στην απόλυτη κραιπάλη. Πίνει πορτοκαλάδες με ανθρακικό, είναι εθισμένος στο χαμομήλι, κάνει αχαλίνωτες βόλτες στο Κολωνάκι και ταξίδια για κούρεμα στην Σίφνο. Στον ρόλο του Κώστα Σημίτη εμφανίζεται ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Μικρά Ουγκάντα. Η ταινία διαδραματίζεται στην Ελλάδα του σήμερα, η οποία χάρη στην οικονομική της άνθιση μπορεί να συγκριθεί ακόμη και με την εν λόγω χώρα της Αφρικής. Κεντρικά πρόσωπα είναι δύο αδελφές, η Όρσε και η Μόσχα(ρα) –τις υποδύονται οι Αντώνης Σαμαράς και Βαγγέλης Βενιζέλος αντίστοιχα. Η δεύτερη κρύβει μέσα της έναν θηριώδη έρωτα για τον γοητευτικό Πρωθυπουργικό Θώκο. Όμως η αυταρχική μητέρα της δεν συμφωνεί μ’ αυτόν τον γάμο. Τελικά, τον Θώκο θα τον παντρευτεί η Όρσε και η αδελφή της θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με τον Πάρι Κουκουλόπουλο. Τα δύο ζευγάρια θα συγκατοικήσουν στο ίδιο δίπατο αρχοντικό, με ένα λεπτό ξύλινο ταβάνι να τα χωρίζει. Η Μόσχα θα ακούει κάθε βράδυ το κρεβάτι της αδελφής της να τρίζει από το γιγάντιο ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος και ο πόθος για τον άπιαστο Πρωθυπουργικό Θώκο θα της ξεσκίζει τα σωθικά. Τον ρόλο της αυταρχικής μητέρας ενσαρκώνει μοναδικά η Άνγκελα Μέρκελ.

Χόμπιτ. Η ερημιά της κεντροαριστεράς. Πενήντα οκτώ νάνοι της πολιτικής κάνουν ένα αναπάντεχο ταξίδι στα επικίνδυνα μονοπάτια της Μέσης Γης. Στόχος τους, να πάρουν πίσω τους χαμένους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, τους οποίους κρατά φυλακισμένους στην σπηλιά του ο αχόρταγος δράκος Συριζιστής. Στον δρόμο θα έρθουν αντιμέτωποι με ξωτικά, αράχνες, αλλά και με το γιγάντιο τρολ Βαγγέλη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στην σπηλιά του δράκου. Ο τελευταίος έχει φτιαχτεί με μια πρωτοποριακή τεχνική του computer animation, που ενσωματώνει ανομοιογενείς συνιστώσες με παλιούς πασόκους και «μιλάει» με την φωνή του ταλαντούχου Αλέξη Τσίπρα (τον πρωτογνωρίσαμε στο κλασικό πια «Μάθε παιδί μου αγγλικά»).

Μόνο οι καταχραστές μένουν ζωντανοί. Στις παρακμιακές γειτονιές της Εκάλης και του Κολωνακίου κι ενώ τα πάντα καταρρέουν, κάποια ρομαντικά βαμπίρ εξακολουθούν να κάνουν μπίζνες, πίνοντας το αίμα του δημόσιων ταμείων. Ανακατεύονται σε ζημιογόνες αγοραπωλησίες, αποκτούν έναντι πινακίου φακής οργανισμούς, κάνουν λαθρεμπόριο πετρελαίου και ύποπτες συναλλαγές με το κράτος και την εκκλησία. Με δυο λόγια, κάνουν ό,τι έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, δίχως να αφήνουν την κρίση να τους επηρεάσει. Πρόκειται για ένα μελαγχολικό, γλυκόπικρο φιλμ για τους αιώνιους εραστές της διαφθοράς. Ένας φόρος τιμής στους ρομαντικούς outsiders της μίζας και της λαμογιάς.

Ξενοδοχείο για τέρατα. Κοινωνικό δράμα με πρωταγωνιστές τους Πάνο Καμμένο («Θεωρίες Συνομωσίας») και Μιχάλη Λιάπη («The fast and the furious»). Κεντρικοί ήρωες είναι δύο φτωχοί βιοπαλαιστές, οι οποίοι ονειρεύονται να πάρουν επιδότηση από το ΕΣΠΑ για να κατασκευάσουν τουριστικούς ξενώνες. Μετά από χίλιες δυσκολίες θα τα καταφέρουν. Κυνηγημένοι όμως από ανάλγητους άντρες της Τροχαίας και ύποπτα ψεκαστικά αεροπλάνα, θα ξεχάσουν να πληρώσουν τους μάστορες και θα κλέψουν κατά λάθος ρεύμα από το ρολόι της ΔΕΗ. Βαθιά πικραμένοι και έπειτα από μια φοβερή εσωτερική πάλη, θα αποφασίσουν να μην χρησιμοποιήσουν ποτέ τα κτίσματα σαν τουριστικούς ξενώνες, αλλά να τα κάνουν εξοχικές κατοικίες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Η ταινία είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση και στον αγώνα των φτωχών μεροκαματιάρηδων που ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή.

Εμείς οι απαισιότατοι. Μια φιλανθρωπική ομάδα αγνών πατριωτών, αγωνίζεται για το καλό των φτωχών ανθρώπων. Ανάμεσα στις κοινωφελείς δράσεις τους, ξεχωρίζουν η σωματεμπορία, τα μαχαιρώματα σε αλλοδαπούς και αντιφρονούντες και τα ομαδικά πους απς. Όταν το διεφθαρμένο κράτος θα φυλακίσει κάποια μέλη της ομάδας, η ταινία θα εξελιχθεί σε ένα συναρπαστικό δικαστικό δράμα, με ορισμένες σουρεαλιστικές πινελιές. Αξέχαστη, για παράδειγμα, είναι η σκηνή όπου οι κατηγορούμενοι προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο ανθρώπινων δικαιωμάτων, παρότι οι ίδιοι καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των άλλων! Πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Ηλίας Κασιδιάρης («Miss Violence») και Νίκος Μιχαλολιάκος («Βρέχει κεφτέδες»). Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Νότης Σφακιανάκης μαζί με μια πολυμελή ορχήστρα εξωγήινων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.